StoryEditorOCM
Dubrovnik"ARITHERA" U DUBROVNIKU |

UGRADNJA ENDOPROTEZE KUKA, KOLJENA ILI RAMENA - Od pregleda do potpune rehabilitacije u samo 40 dana

Piše dv
12. travnja 2021. - 09:12

Specijalna Bolnica Arithera, jedna od najdugovječnijih privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, otvorila je poslovnu jedinicu u Dubrovniku gdje pruža zdravstvene usluge iz područja ortopedije, spinalne kirurgije, proktologije, abdominalne kirurgije, flebologije, fizikalne medicine, estetske kirurgije i anti-age medicine.

Dolaskom Arithere u Dubrovnik, našim građanima pružena je  mogućnosti liječenja nekih od najučestalijih bolesti današnjice na suvremen, brz i vrlo efikasan način. 

Kako bolesti organa za kretanje tj. koštano - mišićnog i zglobnog sustava postaju sve učestalijim problemom današnjice, javlja se potreba da se oboljelima na jednom mjestu osigura potpuna medicinska usluga od pregleda, prevencije, dijagnostike, liječenja, operacija do rehabilitacije. Tako je paleta integriranih tretmana kad je riječ o ortopedskim ozljedama i bolestima zaokružena u ponudi Aritherinog Centra za ortopediju na čijem je čelu dr.med. Ivan Karlak , spec. ortopedije, subspec. traumatologije koštano-zglobnog sustava.

Dr. Karlak, Vaše ime najviše se veže uz degenerativne bolesti zglobova kuka, koljena i ramena, tzv. osteoartritis. Kako se on liječi?

U početku se u liječenju primjenjuju fizikalne procedure kojima se umanjuje bol, održava snaga okolnih mišića te zadržava funkcija zahvaćenog zgloba. Koristimo i unutarzglobnu primjenu lijekova i preparata kojima se usporava daljnje propadanje hrskavice, te umanjuju bolovi. Kada iscrpimo konzervativne metode liječenja, rješenje je operacijsko liječenje zamjene zgloba umjetnim zglobom – endoprotezom.

image
dr.med. Ivan Karlak
Specijalna Bolnica Arithera

Koje su novosti u ugradnji endoproteza velikih zglobova poput kuka i samoj rehabilitaciji?

U današnje vrijeme se operacija ugradnje endoporteze kuka radi na minimalno invazivni način što znači da se prilikom operacije ne režu mišići već se samo razmiču što je izrazito povoljno za ranu rehabilitaciju i samu funkciju zgloba. Bolesnik nekoliko sati nakon operacije ustaje iz kreveta i staje punim opterećenjem na operiranu nogu, a u samo mjesec dana u potpunosti je izrehabilitiran i spreman na povratak u normalni život bez boli i ograničenih pokreta. Operacijom i rehabilitacijom se riješava bol te se zahvaćeni zglob vraća u normalnu funkciju.

Pružate i veliku pogodnost pacijentima koji trebaju ugraditi endoproteze na oba kuka. O čemu se točno radi?

U Specijalnoj bolnici Arithera bolesnici s osteoartritisom u mogućnosti su u jednom operacijskom zahvatu ugraditi 2 endoproteze kuka. Jedinstvena je to operacija na ovim prostorima i radi se samo u našoj bolnici.  Odlikuje se zamjenom oba kuka u jednom zahvatu, pod jednom anestezijom, uz brzu rehabilitaciju i vraćanje svakodnevnim i sportskim aktivnostima već mjesec dana nakon operacije.

Koliki je boravak u bolnici nakon učinjene operacije ugradnje endoproteze nekog velikog zgloba?

U Americi je naglasak kod ugradnje proteza na jednodnevnoj kirurgiji. Ujutro se operirate, poslijepodne idete kući. U Aritheri smo zauzeli stav da je dovoljno pet postoperativnih dana tijekom kojih sve pacijente osposobimo za samostalno hodanje na štakama, čak i uz stepenice, kao i obavljanje osobne higijene, ukratko po povratku kući nije im potrebna tuđa pomoć i njega.

U SB Arithera provodi se inovativna rehabilitaciji bolesnika nakon ugradnje totalne endoproteze zgloba. O kakvoj se rehabilitaciji radi?

Radi se o „fast-track“ rehabilitaciji tj. multidiscipinarnom pristupu programu rehablitacije. Naime s bolesnikom se prijeoperativno provodi edukacija o vježbama koje će se provoditi nakon operacije. Nekoliko sati nakon operacije bolesnik ustaje i započinje aktivno vježbanje uz nadzor fizioterapeuta i to vježbanje nastavlja se svakodnevno tijekom boravka u bolnici dva puta dnevno po 2 do 3 sata. Tim načinom se postiže značajno brži oporavak i skraćuje se boravak u bolnici na svega nekoliko dana,  a postotak postoperativnih komplikacija sveden je na minimum. Nakon otpuštanja iz bolnice operirani pacijenti idu na rehabilitaciju u Aritherin Centar za fizioterapiju u Petrovoj ulici, svakodnevno dva - tri sata, ovisno o potrebama. Desetak dana nakon što im izvadimo konce nastavljaju s rehabilitacijom u bazenu i završno, posljednjih tjedan dana, uz pomoć personalizirane robotske neurorehabilitacije cijelom procesu izlječenja dajemo onaj završni „glanc“, a sve u cilju da osoba koja je imala problema s kukom ili koljenom, primjerice, više ne šepa, već počne normalno hodati.

image
Specijalna Bolnica Arithera

dr. Karlak, što je najveća posebnost Aritherinog Centra za ortopediju?

Naš je cilj da se nakon operacije i rehabilitacije pacijenti vrate normalnom životu bez razmišljanja o tome imaju li ili nemaju umjetni zglob. Nema više boli i ograničenih kretnji. I na to smo najviše ponosni.  Za pacijente je također važno to što u Specijalnoj bolnici Arithera mogu obaviti sve, od dijagnostike, pripreme za operativni zahvat, zahvat pa do rehabilitacije. Nema čekanja na pružanje usluga, unutar dva tjedna spremni smo riješiti sve ortopedske probleme, u našem ortopedskom timu rade vodeći stručnjaci, a za implantate koristimo trenutačno najbolje materijale na tržištu.

Koji je protokol za pacijente iz Dubrovnika koji se odluče na operativni zahvat ugradnje endoproteze?

U slučaju dubrovačkih pacijenata pregled i predoperativna priprema mogu biti učinjene u Dubrovniku, a sama operacija i postoperativna rehabilitacija u Zagrebu. Otvaranjem Centra za fizioterapiju u Dubrovniku  omogućili smo pacijentima nastavak postoperativne rehabilitacije i u Dubrovniku. U SB Arithera pacijent dobiva zaokruženi proces liječenja bez potrebe za dodatnom rehabilitacijom u toplicama ili nekim drugim zdravstvenim institucijama i cijelo vrijeme liječenja nalazi se pod nadzorom operatera.

03. svibanj 2024 13:56