StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA INOVACIJA

U udruzi Maritimo Recycling napravili stroj za razvrstavanje plastičnih čepova, koristit će ga cijeli svijet!

Piše Maja Rilović Koprivec
3. lipnja 2024. - 20:25

Dubrovačka udruga Maritimo Recycling, osmislila je, izradila prototip i upotrebljava stroj za sortiranje plastike po boji i obliku i za to je od Precious Plastic Open Source Fonda upravo dobila 4000 eura. Marjan Žitnik osnivač Udruge, sportski ribar i zaljubljenik u more čije čišćenje redovito organizira kaže kako je biti jedan od pobjednika Precious Plastic Open Source Fonda za njega osobno velika stvar.

"Osvojenih 4000 eura bit će uloženo u daljnji razvoj Bottle Cap Sortera kao i izradu dokumentacije otvorenog koda, čime ćemo naš izum tj. stroj za sortiranje plastike besplatno otvoriti cijelom svijetu. Naš  sorter automatski sortira tisuće čepova od boca po satu, što omogućava njihovu reciklažu i sprječava da završe na odlagalištu otpada. Ovo je tek početak, u nadi da ćemo kroz dodatna sponzorstva pronaći veća sredstva za brži i bolji razvoj stroja za kojim postoji velika potreba, što je potvrdio i Precious Plastic kroz ovu nagradu," pohvalio se osnivač ove udruge o čijem smo radu već pisali.

Evo od čega su u pogonu Maritimo Recyclinga usred grada napravljene medalje za pobjednike Uličnih igara!

image

Maritimo Recycling - nagrađen za svoj sorter od Precious Plastic Founda

Maritimo RecyclingSportski ribar i zaljubljenik u more pokazao nam je što sve izrađuje od plastičnog otpada

Maritimo je prošle godine preradio tonu plastičnih čepova, sad ima dva zaposlenika i okuplja 500 volontera koji mahom sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja.

- Sortirnicu smo osmislili i napravili član udruge Ivan Njire i ja, jer nam je sortiranje  najveći problem prilikom reciklaže plastike. Razdvajanje čepova po boji i vrsti  jedan je od razloga zašto se oni ne recikliraju s bocama u reciklažnim dvorištima jer je to spor i kompleksan proces. Zato smo mi to odlučili napraviti da ubrzamo proizvodnju, ali i da ponudimo to reciklažnim dvorištima i industrijskim pogonima kroz „open source“ pristup. Stroj je napravljen uglavnom od 3D printanih dijelova, a ideja je da ga može napraviti bilo tko uz pomoć nacrta. To je taj "open source" princip, gdje svoj proizvod i izum otvorite javno bez patentiranja, pa svatko može uzeti nacrt i sklopiti uređaj, koristiti možda i bolju elektroniku i sam printati 3D dijelove. Željeli smo da se to koristi u cijelom svijetu i zato smo to i prijavili na Open Source Found gdje je uz nas bilo prihvaćeno nekih osamdesetak projekata, a u ovoj kategoriji nagradili su samo osam – objašnjava Marjan Žitnik, među zaljubljenicima u more osim po akcijama čišćenja podmorja, recikliranju morskog otpada poznatiji i kao sportski ribat i organizator Big Game Fishing izleta.

- Sada imamo nekih pola godine da napravimo dokumentaciju da taj projekt pretvorimo u Open Source projekt, odnosno da svatko može napraviti sorter po našim uputama i dokumentaciji - govori Marjan Žitnik.

image

 Marijan Žitnik

Bozo Radic/Cropix

Maritimo Recycling inače od čepova i plastike izvađene iz Jadranskog mora izrađuje jedinstvene reciklirane privjeske – repa plavorepe tune i dubrovačke rozete. Jedan od njihovih najpopularnijih proizvoda su sunčane naočale koje ne tonu u moru, a okviri su im izrađeni od reciklirane plastike. Svatko tko nosi ove naočale doprinosi zaštiti našega mora jer svakom kupovinom naočala kupci omogućuju reciklažu 10 plastičnih boca odnosno 100 plastičnih čepova iz Jadranskog mora.

Proizvode također i dekorativne ploče, podmetače za čaše, a od idućega tjedna imaju i novi proizvod.

- Sada radimo i vanjske klupe za koju čiju je izradu potrebno 20.000 čepova. Prva klupa bit će uskoro postavljena u krugu TUP-a gdje je i pogon Maritimo Recyclinga. Maritimo Recycling mjesečno organizira čišćenje podmorja i obale, a također jednom mjesečno nastoje održavati i radionice recikliranja plastike u prostorijama u TUP-u.

image

Maritimo Recycling

- U suradnji s Centrom za rehabilitaciju zaposlili smo jednu osobu s invaliditetom, a također sm potpisali sporazum s Probacijskim uredom u Dubrovniku gdje osobe osuđene na društveno koristan i dobrotvorni rad sudjeluju u radu Udruge. Pokušavamo sve više integrirati naše djelovanje kao društveno koristan rad – kaže Žitnik.

Dodajmo ovome kako je Precious Plastic globalni pokret kroz kojij se pokušava zajedno riješili problem plastičnog otpada.

image

 Marijan Žitnik

Bozo Radic/Cropix
image

Maritimo Recycling

Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
26. lipanj 2024 02:56