StoryEditorOCM
DubrovnikPA NISMO U ‘AFRICI‘

U dubrovačkoj bolnici epiduralnu možete dobiti samo do 16 sati: Mnoge mame tvrde da ne možete ni do tada te pokrenule peticiju!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
24. listopada 2021. - 21:39

Tek od Nove 2015. u Općoj bolnici Dubrovnik rodiljama je bilo moguće dobiti epiduralnu anesteziju pri porodu. Od tada ju je, naime, svaka trudnica koja želi roditi uz epiduralnu anesteziju mogla dobiti kao rezultat izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice. 

Bila je to tada velika vijest. 

- Što se tiče epiduralne anestezije pri porodu, to smo radili i ranije, a nisu nam plaćali, i jedno vrijeme nismo bili u mogućnosti anesteziologa imati na svakom porodu jer nemamo dovoljno anesteziologa. Taj posao zahtijeva veću organizaciju, anesteziologa po pet-šest sati jer on anesteziju daje polako kroz infuziju, pa onda mi to napravimo ako možemo, a nekada dođu u bolnicu i privatni anesteziolozi iz Marin Meda – pojasnio je te 2015. - prije samo 6 godina - sanacijski upravitelj dubrovačke bolnice dr. Jerko Ferri Certić.

Od 2017. godine bila je uvedena mogućnost dobivanja epiduralne anestezije 24 sata. 

Kako ovodobno ogorčenje dubrovačkih mama tumači dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke Opće bolnice, nećemo saznati dok nam se ne javi na mobitel. One su se, naime, danas raspisale po facebooku sa svojim iskustvima iz dubrovačke Opće bolnice na temu epiduralne anestezije.

Sve je počelo objavom jedne mame i administratorice grupe DUMAM-e, Mame iz Dubrovnika i okolice, koja je zamolila za potpis na peticiju da se epiduralna anestezija može dobiti i iza 16 sati (?!) Epiduralna analgezija je anesteziološki postupak koji služi za smanjenje ili uklanjanje boli tijekom poroda. Sigurna je i jednostavna ako je izvodi za to stručna osoba, odnosno liječnik specijalist anesteziolog. Bolnice diljem Hrvatske već desetljećima nude ovu uslugu svojim rodiljama. 

- Zašto mi u 21. stoljeću u jednoj općoj bolnici nemamo mogućnost epiduralne? Zašto se može zatražiti samo u određenim satima? Pa nismo u Africi. A ni u kamenom dobu. Sasvim bi trebalo biti normalno da se ženama ponudi epiduralna kao u svim normalnim zemljama i bolnicama diljem svijeta i u ostatku Hrvatske. Nije bitno jeste rodile, je li vas boljelo, nije vas boljelo, hoćete li opet rađati, jeste li bake već... Potpišite peticiju i omogućite onima koje porod čeka, da mogu birati kakav će porod imati. Bez obzira je li to porod kakav bi vi birale – napisala je Dita Lipanović.

image
Opća bolnica Dubrovnik.
 
Bozo Radic/Cropix

Uslijedili su mnogobrojni komentari mama: 'Svašta bih napisala, al' bolje da šutim'; 'Krive informacije su navedene, epiduralna se ne može dobiti ni u koje ure, može se dobiti single shot, što nije isto...', 'Žalost da nema takvih opcija u našem rodilištu. Kao i koječega još što bi trebalo bit' normalno u 21.-om stoljeću'; 'Najtužnije od svega je da je prije koju godinu izreklamiran 'porod bez boli' u svim mogućim lokalnim medijima'; 'Sramota, ako uzmete u obzir da sam na Sv. Duhu u Zagrebu davne 1998. rodila na epiduralnu! A to da se plaća, još je veća sramota'; 'Epiduralna se ne može zatražiti u nijedne ure, jer je naša bolnica NEMA, single shot se može zatražiti po danu ako je anesteziolog slobodan, što je u posljednje dvije godine mala šansa, i ako doktor procijeni da postoji potreba za tim', napisale su mame, a puno ih je javilo da je potpisalo peticiju.

Single shot – za one koji ne znaju – je metoda kojom se u subarahnoidalni prostor ubrizgava mala količnina smjese lokalnog anestetika i opioda. Pacijentica može pomicati noge, ali se dobije zadovoljavajući senzorni blok. Tijekom trajanja single shot analgezije, koja je ograničena sat i pol do dva i pol sata, rodilja ne osjeća bolove, ali osjeća kontrakcije pa može aktivno sudjelovati u porodu.

- Žalosno da toliko kaskamo za ostatkom Hrvatske, Europe da i ne govorim – nastavile su mame u komentarima, a nisu krile ni da su neki doktori prije desetak i više godina za davanje epiduralne tražili novac.

Izgleda da sve skupa utječe i na natalitet:

- Nadam se da će se nešto pomaknuti po tom pitanju, do tada ostajemo ili na jednom djetetu ili štedimo za privatnu kliniku u Zagrebu – jedan je od komentara.

Dita Lipanović javila je da je pokrenuta i kampanja na društvenim mrežama, uz molbu da se dijeli peticija uz hashtagove i na facebooku i na instagramu. Do sada ju je potpisalo oko 1500 mama. Odgovor ravnatelja još čekamo i objavit ćemo ga čim ga dobijemo. 

Peticiju možete potpisati OVDJE

Bolnica se o svemu oglasila priopćenjem:

Bolnica o epiduralnoj: Da bismo ispunili zahtjeve trebaju nam najmanje još dva anesteziologa, a godinama nitko se ne javlja na tu specijalizaciju...

26. travanj 2024 07:39