StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON PETICIJE FB GRUPE

Bolnica o epiduralnoj: Da bismo ispunili zahtjeve trebaju nam najmanje još dva anesteziologa, a godinama nitko se ne javlja na tu specijalizaciju...

Piše Lorita Vierda
25. listopada 2021. - 13:15

"Briga za naše najosjetljivije pacijente, naše rodilje, i njihova sigurnost predstavljaju prioritet za našu ustanovu. Unatoč kadrovskim problemima s kojima se susrećemo, u želji da svim našim rodiljama podjednako omogućimo bezbolni porod, počeli smo prije šest godina s Programom obezboljenog poroda." - pišu u priopćenju iz dubrovačke Opće bolnice, a nakon raspisivanja peticije za omogućavanje bezbolnog poroda epiduralnom analgezijom koju je u samo jedan dan potpisalo već nekoliko tisuća Dubrovkinja.

U dubrovačkoj bolnici epiduralnu možete dobiti samo do 16 sati: Mnoge mame tvrde da ne možete ni do tada te pokrenule peticiju!

Problem je, u posljednjih godinu i pol dana, u nedostatku kadra, covid situaciji, odljevu liječnika, a sve to skupa dovelo je do nezadovoljstva. Epiduralna analgezija u OB Dubrovnik dostupna je samo od 8 do 16 sati, i to u slučaju da nema druge hitnoće zbog koje bi anesteziolog bio nedostupan, no ova usluga neorganizirana je već godinama, a u nekim je godinama nije ni bilo. Iz opće bolnice Dubrovnik o kadrovskoj situaciji navode:

-U Općoj bolnici Dubrovnik zaposleno je 9 anesteziologa, a svaki specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine mjesečno odrađuje i do devet 24-satnih dežurstava. Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon (ranije dogovorene nehitne medicinske zahvate), dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu. Prepoznavši potrebu našeg pučanstva, unatoč kadrovskim nedostacima, održali smo i nadstandard, te smo posebno ponosni na program anestezije za stomatološku djelatnost kod djece s teškoćama u razvoju, magnetsku rezonancu u anesteziji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom i anestezijom za dijagnostičke potrebe kolonoskopija."

image
Bezbolan porod u dubrovačkoj bolnici organizira se ovisno o broju anesteziologa i svih ostalih postupaka kojima anesteziolog mora biti prisutan
 
Tom Dubravec/Cropix

Dio anesteziologa, dodaju, zbog opsega posla nije uspio iskoristiti godišnje odmore ni iz 2020. godine, o ovoj da ne govorimo, a samo u jedinici intenzivnog liječenja u zadnjih godinu dana na respiratoru je bilo 420 pacijenata, od čega 121 pacijent s COVID-om, navode. 

-Također, i u ovo doba izuzetnog izazova koje nam donosi Covid-19 pandemija, svjesni smo potrebe za nastavkom Programa obezboljenog poroda, i isti smo nastavili. U mogućnosti smo ga osigurati u razdoblju od 7.30 do 21 sat. Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati. U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. Za ispuniti zahtjeve iz peticije, Opća bolnica Dubrovnik, u vrijeme COVID-19 pandemije i izvanrednih uvjeta rada od ožujka 2020. trebala bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa. To u ovom trenutku nije moguće zbog nedostatka tih specijalizacija u cijeloj Republici Hrvatskoj. Naime, cijelo vrijeme imamo otvoren natječaj za zapošljavanje specijalista i specijalizanata iz anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine na koji se nikako ili vrlo rijetko javljaju." - odgovorili su iz OB Dubrovnik na prozivke grupe Dumame-mame iz Dubrovnika i okolice koje su pokrenule peticiju.

Bezbolni porod u Sjedinjenim državama provodi se od 60.-ih godina prošlog stoljeća, nešto kasnije i u cijelom svijetu, pa čak i hrvatske bolnice deseteljećima nude ovu uslugu svojim rodiljama. Epiduralna analgezija je anesteziološki postupak kojim se smanjuje ili uklanja bol tijekom poroda, a sigurna je i jednostavna ako je izvodi za to stručna osoba, liječnik specijalist anesteziolog.

U ovakvoj situaciji, uza sve što nam nedostaje u dubrovačkoj bolnici, nije naodmet pripomenuti i ovu uslugu kao ogromnu pomoć rodiljama, mada je, kako su naveli i iz OB Dubrovnik, nesretan trenutak, a specijalizacije ostaju nepopunjene, no možda je upravo sad pravi trenutak za početi planirati isto za neka bolja vremena.

26. travanj 2024 18:16