StoryEditorOCM
DubrovnikDAR ZA VALENTINOVO

Turistička vodičica Lidija Begić koja goste vodi ‘Tragovima ljubavi od davnina‘ podijelila je s nama legendu o tragičnoj ljubavi koja je pomirila drevne Dubrovčane

Piše Gabrijela Bijelić
13. veljače 2022. - 07:22

Turistička vodičica Lidija Begić ovog Valentinova Dubrovčane i goste vodi 'Tragovima ljubavi od davnina'. U organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika organiziran je besplatni tematski razgled grada 12., 13. i 14. veljače, na hrvatskom jeziku u 9.30 sati i na engleskom u podne, sve s polaskom ispred TIC-a na Pilama.

- Dubrovnik je prepun ljubavnih priča, bez obzira je li riječ o legendama ili stvarnim ljudima koji su hodali ovim kamenom prije nas. Ova tura kreće se ulicama Grada baš njihovim stopama i govori o stvarnim ljudima, utemeljenim povijesnim činjenicama i oslanja se na malo povijesnih ljubavnih šaputanja. Pridružite nam se u šetnji i otkrijte razloge nesretnih ljubavi zabilježenih u dubrovačkim legendama, renesansna očaravanja Cvijetom Zuzorić, ljubavne peripetije u Držićevim djelima, zabranjene ljubavi dubrovačkog patricijskog staleža i prisjetite se čarolije prvih poljubaca pod crvenim feralom Porporele - navedeno je u pozivu na turu s Lidijom, velikom ljubiteljicom baštine i vrijednom kolekcionarkom romantičnih priča i legendi iz dubrovačke prošlosti.

image
Valentinovo u Dubrovniku
Božo Radić /cropix

Lidija Begić, lanjska dobitnica nagrade za turističku vodičicu godine na Danima hrvatskog turizma, Dubrovačkom vjesniku ustupila je jednu od legendi koja joj je posebno prirasla srcu.

Dubravko i Silvija/Silvana

Ova legenda smještena je u vrijeme kad su se dva dijela grada počela spajati, Laus, s morske strane, s romanskim stanovništvom i Dubrava, s kopnene strane i slavenskim stanovništvom. Spajanje tih dijelova još nije donijelo  miješanje stanovništva i među dva dijela je još uvijek bilo puno netrepeljivosti. Legenda govori o tragičnoj ljubavi Dubravka iz Dubrave i Silvije s  Lausa. Kako su dolazili iz dva suprotna dijela grada njihova ljubav nije prihvaćena pa je on završio kao mornar na jedrenjaku, dok je nju otac privremeno zatvorio, ali i namjeravao udati odabravši joj muža. Kad je do Dubravka došla ta vijest o njenoj udaji, potajno se vratio u Grad netom prije vjenčanja donijevši joj prekrasan biser koji joj je želio darovati. Kako joj ga nije mogao predati sam, našao je jednu staru prosjakinju koja je neometano obilazila i jedan i drugi dio grada. Međutim on nije znao za njenu vječnu želju da osveti sina kojeg su joj davno prije ubili Romani. Kad joj je Dubravko dao biser, uz plaću, ona se odlučila osvetiti zamotavši biser u okuženu maramu i takvog ga je potajno dala Silviji. Ubrzo je dobila vrućicu, a nakon nje i bolest od koje je umrla. Mlada Silvija umrla je na rukama svog Dubravka koji je sam položio u grob kraj crkve sv.Petra kako bi joj more pjevalo vječnu pjesmu ljubavi. Biser nije bio samo tragičan za Silviju, već i njene roditelje i brojne stanovnike tog dijela grada koji je opustio, pa su ga zato i nazvali Pustijernom.  Od tog doba nestalo je netrpeljivosti među stanovnicima Dubrovnika.

image
U ponedjeljak je Dan zaljubljenih
Josko Supic/Cropix

- Ovo je jedna od legendi koje sam odabrala za svoju turu Tragovima ljubavi od davnina, koju turistički vodiči uglavnom svi dobro poznaju, a u istraživanjima sadržaja s tragovima ljubavi iz prošlosti ona je jedna od najstarijih priča koja je doprla do naših dana - kazala nam je Lidija.

01. svibanj 2024 21:58