StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDJELATNICE GODINE

Bravo za naše dame: Lidija Begić je najbolja vodičica, a najbolja domaćica hotela Ana Bilić, dobile su priznanja na Danima hrvatskog turizma

Piše Kristina Filičić
30. listopada 2021. - 10:11

Lidija Begić je turistička vodičica godine. Ova Dubrovkinja dobitnica je turističke nagrade u kategoriji turističkih vodiča koja se u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma dodjeljuje pojedincima koji su se iskazali svojim radom i postignutim rezultatima.

- Moram priznati da sam sretna zbog nagrade pogotovo zato što je došla u ovoj teškoj godini. Nominiralo me Društvo vodiča, odlučili su se u zadnji tren jer dosta dugo nismo sudjelovali u nominacijama. Jednostavno su rekli da su prepoznali da bi to bio pravi trenutak razmišljajući o svim mojim postignućima ovu godinu – ističe dubrovačka vodičica koja je prošle zime počela vođenje tematskih tura za sugrađane.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Bile su četiri tematske ture koje su imale izvrstan odjek, prije svega 'Tragovima ljubavi od davnina' i 'Skrivene crkvice Grada'. Zbog tih sam vođenja kontaktirana od strane nekih novinskih kuća s francuskog tržišta. Snimila sam dva puta uživo radio emisiju za dva različita tržišta za belgijsko i za francusko koje je pratilo 40-ak lokalnih postaja u Francuskoj. Za gruzijsku nacionalnu televiziju napravila sam jedu vrstu vođenja ali i voditeljskog rada za prilog iz Dubrovnika. Radili su općenitu reportažu o Hrvatskoj, a dubrovački prilog je imao 20 minuta i naglasak je bio na 'Game od Thrones' lokacijama što je jako lijepo prihvaćeno. Prvi put sam samostalno snimala i vodila online desetak različitih lokacija u Gradu za japansko tržište – kaže nam Lidija Begić pojašnjavajući kako je upravo promocija dubrovačkog i hrvatskog turizma najviše doprinijela da među nominiranima baš ona bude odabrana. Posebnu zahvalu upućuje Društvu vodiča Dubrovnik što su je nominirali kao i agencijama koje su tu nominaciju podržale.

Na pitanje je li ove sezone bilo posla za dubrovačke vodiče kaže:

- Kako za koga. Jako je važno koji jezik kolege govore i za koga su inače običavali raditi. Oni koji su isključivo ovisili o kruzerima, a takvih ima dosta, imali su posla onoliko koliko je brodova počelo dolaziti. MSC je krenuo u lipnju s dva broda i tek kasnije su se počele priključivati neke druge kompanije sa svojim ticanjima – kaže vodičica Begić pa nastavlja o sezoni:

- Ne mogu reći da je Dubrovnik prošao dobro ali daleko je bolje nego lani i svakako daleko više nego što smo se nadali.

U kategoriji djelatnika hotelskog domaćinstva turističku nagradu je dobila Ana Bilić, domaćica hotela Sheraton Dubrovnik Riviera u Mlinima u Župi dubrovačkoj. Pitali smo djelatnicu godine koliko je truda potrebno da bi domaćinstvo,  koje ima važnu ulogu u hotelskom poslovanju, ocijenjeno najvećom ocjenom?

image
Ana Bilić je dobitnica turističke nagrade u kategoriji djelatnika hotelskog domaćinstva
Tonči Plazibat/cropix

- Trebalo je uložiti puno truda pogotovo u ovoj pandemijskoj godini i to smo učinili. Zahvalna sam cijelom timu i iz prošle i ove godine jer prava su ekipa. Čestitam i njima jer ovo je i njihova nagrada ne samo moja. Teško je u vremenu pandemije raditi pogotovo u hotelijerstvu, prema gostima morate biti izuzetno korektni i oni to sve vide. Kada je pandemija u pitanju moraju se provoditi sve mjere koje je propisala i naša Vlada i naša hotelska kuća – ističe domaćica župskog hotela. Spominje projekt 'Stay safe in Croatia' za kojeg smatra kako je privukao značaj broj turista.Također, s ponosom iznosi podatak kako je upravo 'domaćinstvo župskog Sheratona među svim hotelima u sastavu te hotelske grupacije osvojilo prvo mjesto što znači da su njihovu kvalitetu i rad gosti prepoznali'.

- Svih ovih godina smo bili među top deset, a upravo lanjska epidemiološka godina nam je donijela prvo mjesto – naglasila je Ana Bilić.

Spomenimo, na Danima hrvatskog turizma koji su održani u Župi dubrovačkoj dodijeljene su 22 turističke nagrade pojedincima, godišnja nagrada 'Anton Štifanić', nagrada za životno djelo te posebno priznanje za izniman doprinos turističkoj 2021. godini.

19. travanj 2024 08:34