StoryEditorOCM
DubrovnikVELIKA OBLJETNICA

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik slavi 70 godina!

Piše PSD.
22. studenog 2017. - 16:30

Dani Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik održat će se u periodu od 28. studenog do 01. prosinca 2017. godine, kada škola obilježava 70. obljetnicu svog postojanja. Škola će kroz razne događaje obilježiti obljetnicu i to svečanom akademijom u četvrtak 30. studenoga, u 19 sati u Hotel Lacroma te Okruglim stolom: Edukacija kadrova u turizmu i ugostiteljstvu pred izazovima 21. stoljeća, te u petak, 01. prosinca, u 9.30 sati u Hotel Lacroma.

Odmah nakon 2. svjetskog rata, 1947. godine u Dubrovniku je otvorena Niža ugostiteljska škola koja je, pored one u Opatiji, bila jedina takve vrste u Hrvatskoj. U dvije godine svoga postojanja djelovala je u sklopu različitih hotela.. Umjesto nje, 1949. osnovana je Ugostiteljska škola s praktičnom obukom u trajanju od 3 godine. Školi je dodijeljena Villa Mimoza, što je bilo prvi put da je škola dobila zgradu za vlastite potrebe. Svi nastavnici u školi radili su honorarno. Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanje kvalificiranog kuhara, konobara i slastičara.

Kada je 1951. za održavanje praktične nastave učenika Škola dobila u trajno vlasništvo i Hotel Dubravku, postala je prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. U niti jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva kao u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi. Broj učenika stalno je rastao što se najbolje vidi u činjenici da u prvih 10 godina rada Škole istu je završilo ukupno 150 učenika, dok je samo školske godine 1966/67. školu završilo 275 učenika.
60-tih godina počinje ubrzana izgradnja hotelskih kapaciteta, no potražnja s inozemnog tržišta još uvijek je bila daleko veća od ondašnjih smještajnih mogućnosti. Takvo ukupno stanje odrazilo se i na rad ugostiteljskih škola. Značajno se povećao broj učenika, a godine 1960. Ugostiteljska škola Dubrovnik otvara i treći smjer u svom obrazovanju pa se pored kuhara, konobara i slastičara u ovoj školi počinju obrazovati portiri i hotelske domaćice. 1961. godine izgrađena je današnja školska zgrada na Pločama čijim hodnicima i danas prolaze učenici, ne samo s dubrovačkog područja već i cijele Dalmacije i Hrvatske.
Upravo su iz dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole potekli brojni vrhunski brojni kadrovi koji su svojim znanjem, voljom i ljubavlju proslavili hrvatsko ugostiteljstvo i turizam.

Ravnatelj
Antun Perušina, dipl. ing.

08. lipanj 2023 10:33