StoryEditorOCM
DubrovnikBilo ih je i ispod crte

Novi smjerovi pun pogodak: web dizajneri popunjeni, autolimari ‘ful‘ već u prvom roku, prodavači su iznenadili

Piše Kristina Filičić
19. rujna 2023. - 07:32

Ekonomska i trgovačka škola od ove je školske godine pokrenula novi program – web dizajner. Za program koji nudi mogućnost stjecanja i razvijanja digitalnih vještina koje su na tržištu rada tražene, interes učenika nije izostao.

- Bio je izvrstan unatoč tome što je rješenje o odobrenom programu stiglo tek početkom svibnja kada je većina učenika osmih razreda bila već opredijeljena za srednju školu - kaže ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Suzana Đurđević. Resornom ministarstvu zahtjev i to drugi po redu, podnijeli su još u listopadu lani, a rješenje dobili u svibnju ove godine, mjesec dana do početka prijava obrazovnih programa. Postavljen je i viši bodovni prag za web dizajnera u odnosu na ostale programe tako da su mnogi učenici ‘ispali‘ s ljestvice poretka.

image

Suzana Đurđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole

Bozo Radic/Cropix

- Upisali smo 25 učenika od 26 kolika je odobrena upisna kvota. Interes se pojavljivao i nakon jesenskog roka, učenici već upisani u prvi razred tražili su prijelaz. Bilo je nekoliko molbi, odobrena je jednoj učenici koja ja je imala veći broj bodova pa je nakon 12. rujna kvota za web dizajnere popunjena u cijelosti – pojašnjava ravnateljica Đurđević.

U Ekonomskoj školi ugodno ih je iznenadio interes za trogodišnji program obrazovanja Prodavač, što je deficitarno zanimanje, a interes za njega uglavnom izostaje.

- Za ovu školsku godinu ponudili smo upis u razred prodavača, interes nije bio velik ali je postojao u odnosu na prethodne dvije godine kad ga uopće nije bilo. Riječ je o trogodišnjem zanimanju koje omogućuje učenicima vrlo lak ulazak na tržište rada i početak rada. Poslodavci imaju potrebu i interes za zapošljavanje takvih kadrova. Iako najčešće ne postoji interes učenika, ove godine imamo 16 učenika u tom razrednom odjeljenju – zaključuje sugovornica.

image

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole 

Cropix/Cropix

U Turističkoj i ugostiteljskoj školi novost je četverogodišnji obrazovni program smjer kuhar, razred je popunjen, a unatoč tome što su ispunjavali uvjete upisa, ostalo je učenika ispod crte.

- Jedna smo od rijetkih škola u Hrvatskoj koja je ove školske godine upisala jedno cijelo odjeljenje više. Upisali smo po osam kuhara, konobara i slastičara više nego školsku godinu prije. Kod nas već dugi niz godina postoji izuzetno veliki interes za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar. I ove godine smo mogli, da imamo prostora i dozvolu, upisati još jedan cijeli razred više. Turističko-hotelijerski komercijalist se afirmirao i on se uglavnom uvijek popuni. Bio je pad interesa za zanimanje konobar i slastičar. Kroz naše kampanje, Dane otvorenih vrata škole, kroz projekt uspostave regionalnog Centra kompetentnosti, promovirali smo zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, pogotovo pokretanjem novog četverogodišnjeg programa smjera kuhar tome smo dali novu dimenziju – kaže ravnatelj Antun Perušina dodajući kako je intencija škole bila podignuti interes za programe TUŠ-a, u čemu su uspjeli. Novim četverogodišnjim programom za zanimanje kuhar učenici će dobiti kompetencije koje će im omogućiti bolju pozicioniranost na tržištu rada kao i mogućnost upisa na više i visoke škole. Valja spomenuti kako su za sva usmjerenja koja imaju bodovni prag povećana za dva boda.

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole

Bozo Radic/Cropix

U Obrtničkoj i tehničkoj školi ponudili su trogodišnji smjer autolimar, upisnu kvotu su popunili u prvom upisnom roku.

- Zadovoljni smo, nije to veliki broj, njih je šest, ali nakon dugo vremena smo uspjeli upisati ovo zanimanje koje je deficitarno i postoji potreba na tržištu za autolimarima. Nudili smo stolare i piture pa nije bilo interesa – ističe ravnatelj Dinko Mandić i nastavlja:

- Popunjena su sva usmjerenja, bilo je više interesa nego slobodnih mjesta. Nastavlja se porast interesa za obrtnička zanimanja i naš standardni tehnički program, to primjećujemo kroz proteklih nekoliko godina. Prije smo imali problema s upisom, zadnjih godina nemamo, zadovoljni smo zbog toga. Bilo je dosta onih kojima je ova škola bila prvi izbor a ostali su ispod crte, i to u gotovo svim našim zanimanjima.

Zanimalo nas je postoji li, s obzirom na povećan interes, mogućnost povećanja upisnih kvota.

- Kod obrtničkih zanimanja ograničeni smo brojem mjesta gdje učenici mogu imati praksu. Nije jednostavno povećati broj razreda to je kod nas vezano uz mjesta za obavljanje prakse. Dosta je izazovno to sve popuniti ali u suradnji s Obrtničkom komorom nadam se da ćemo uspjeti osigurati dovoljan broj firmi gdje učenici mogu obavljati stručnu praksu – kaže Mandić.

U mješovitom razredu je tako osam vodoinstalatera, šest autolimara i 12 automehaničara.

U Medicinskoj školi uz razred medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege u školskoj 2023./24. godini upisan je, nakon duljeg vremena, razred Zdravstveno laboratorijski tehničar/tehničarka.

27. travanj 2024 00:57