StoryEditorOCM
DubrovnikOVO JE VAŽNO ZA IZNAJMLJIVAČE

Stjenica je sve više u našoj županiji! Saznajemo zašto ih je toliko i kada moramo iz kuće izbaciti cijeli namještaj

Piše Silvia Rudinović
9. studenog 2023. - 21:03

Broj prijavljenih slučajeva stjenica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se u 16 godina, otkako se prikupljaju podaci, udeseterostručio. Lani su zabilježena 132 slučaja.

Pojava stjenica više nije osobina siromašnih i zapuštenih prostora. Stjenice su se danas prilagodile novim uvjetima i uspješno osvajaju nova područja, luksuzne stanove, hotele, hostele, a ponekad i škole i bolnice, navodi Zoran Vrsaljko, sanitarni inženjer u Zavodu za javno zdravstvo DNŽ. Dodaje kako u Hrvatskoj zadnjih godina bilježimo porast stjeničavosti u svim županijama, uz veću pojavnost u turistički orijentiranim područjima.

Često mijenjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja zrakoplovima, odvojeno putovanje prtljage od putnika, to su samo neki od čimbenika koji omogućuju pasivan prijenos stjenica zavučenih u naborima prtljage i odjeće, navodi Vrsaljko.

Kad se nastane, obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, u štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, u pukotinama zidova uz električne vodove, ispod utičnica, tapeciranoga namještaja, itd.

image

Zoran Vrsaljko, Zavod za javno zdravstvo DNŽ

Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

- Sukladno pravilima EU, u suzbijanju stjenica danas se koriste nešto blaža sredstva nego nekada. Međutim, problem sa stjenicama uspijeva se riješiti tim kemijskim metodama, ali postupak treba ponavljati. Kako su termolabilne, stjenicama se može stati u kraj izlaganjem visokim ili niskim temperaturama, ali to je nešto skuplja metoda – kaže Vrsaljko.

Upitan, bi li osobno bacio namještaj da mu se u stambenom prostoru pojave stjenice, sugovornik kaže da to ovisi o razini infestacije.

- Ako je riječ o većoj infestaciji i ne možemo ocijeniti jesu li se stjenice zavukle u pukotine parketa ili laminata, nažalost, idealno rješenje je sve ukloniti i renovirati stan – odgovara Vrsaljko.

image

Često mijenjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja zrakoplovima, odvojeno putovanje prtljage od putnika, to su samo neki od čimbenika koji omogućuju pasivan prijenos stjenica zavučenih u naborima prtljage

Tom Dubravec/Cropix

Iznajmljivačima se preporučuje da prilikom uređenja apartmana radije odaberu pločice nego parkete i laminate, kao i metalne konstrukcije kreveta jer se stjenice teško penju po glatkim i tvrdim podlogama. Sanitarni inženjer, nadalje, savjetuje iznajmljivačima da nakon svakog gosta provjere rizična mjesta kao što su madraci. Ako se odrasle stjenice navrijeme uoče, može se spriječiti njihovo širenje i, u konačnici, izbjeći veće troškove.

Inače, odrasla stjenica nalikuje sjemenki jabuke, ima karakterističan sladunjav miris koji se osjeti pri većoj infestaciji ili kada se nametnik nagnječi. Može ih se uočiti po malim crnim točkicama koje ostaju od njihovog izmeta i po krvavim točkicama na posteljini nakon njihovog hranjenja.

Na pitanje, je li uputno nabavljati UV lampe koje se pojavljuju na tržištu i reklamiraju kao učinkovito rješenje u suzbijanju ili preveniranju širenja stjenica, sugovornik kaže kako treba biti oprezan s neprovjerenim proizvodima.

Lezije nakon devet dana

Najčešće lokalne reakcije javljaju se u obliku promjena nalik na one kod uboda komaraca. Sanitarni inženjer Zoran Vrsaljko iznosi zanimljiv podatak kako reakcije na ubode mogu biti odgođene do devet dana prije nego se lezije pojave, što može izazvati zabunu u pogledu porijekla ugriza. Alergijske reakcije, uzdignute crvenkaste promjene kože različitih veličina i oblika, uz pratnju svraba i upale, obično se javljaju unutar jedan do 24 sata. U većini slučajeva lokalne reakcije i svrbež mogu se ublažiti stavljanjem leda na mjesto uboda i uzimanjem antihistaminika na usta.

Termolabilne

Stjenice su termolabilne pa niska temperatura od -17 Celzijevih stupnjeva u dva sata ubija odrasle, dok na -18 Celzijevih stupnjeva ugibaju jaja. Visoka temperatura od 41 Celzijev stupanj kroz jedan sat ubija odrasle, a na temperaturi od 45 Celzijevih stupnjeva kroz jedan sat ugibaju jaja stjenica.

 

05. svibanj 2024 20:25