StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI KARNEVO

Srđan Kera iz udruge Nazbilj: Prošlogodišnji ultimi od karnevala su tuga. Odustao sam od svega jer nema više smisla

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. veljače 2024. - 07:31

Dubrovački karnevo nije se mogao zamisliti bez škeraca, ali posljednjih godina, točnije od 2020., više nisu dio karnevala koji je desetljećima dubrovačka tradicija. Pored korone koja je privremeno prekinula sva okupljanja i veća događanja, zadnjih godina karnevo se najviše oslanja na vrtićke i školske maškare i njihove povorke, uz slabašno sudjelovanje ‘odraslih‘ maškara.

image

Doček Djeda Božicnjaka

Admir Buljubasic/Cropix/Cropix

Zadnji škerac je Udruga Nazbilj odigrala 2020. godine, kad su ispred Katedrale izveli škerac ‘Kome krivo – kome pravo‘, a prije izvedbe članovi udruge prisjetili su se snimkom na video zidu svih onih koji su činili udrugu, a više nisu među nama. Fokus posljednjeg škerca Udruge Nazbilj bilo je osnivanje Rezervata Kaše, za čijeg su direktora i njegova savjetnika izabrana dva tovara. Od tada do danas ‘propali su u zemlju‘, a zašto je tako i zašto niti ove godine nisu dio tradicionalnog Dubrovačkog karnevala s jednim od svojih legendarnih nastupa kakva je bila njihova Božićna bajka, pitali smo Srđana Keru, predsjednika Udruge Nazbilj koja je još uvijek ‘živa‘, ali u hibernaciji:

image

Sprovod Gradu

Zeljko Tutnjevic/Cropix/Cropix

- Treba pitati Grad zašto više nema maškarata. U nas se sve inače radi po sistemu ‘amo da napravimo‘, samo da se napravi - rekao je uvodno.

TKO RADI DUŠOM, NE MOŽEŠ GA KONTROLIRATI

- Prošlogodišnje slike s ultima od karnevala su tuga. Odustao sam od svega jer nema više smisla. Udruga još uvijek postoji, dok se ne ugasi. Mogli bismo se pojaviti i napraviti škerac ako je nešto ekstra zanimljivo, ali i toga će biti sve manje. Sve je to vezano za ‘kočenje‘. Svake godine se donosi sve više pravila koja nas koče da išta napravimo. Kad sam prije dvije-tri godine tražio binu za ultime od karnevala, rekli su mi da će je skinuti u 4 popodne. Kazin! Kakvih 4 popodne, pa ultimi od kanevala su navečer... - prepričava Srđan Kera, još voljan učinit‘ neki škerac, ali kako kaže, ‘nema komu‘.

image

Srđan Kera

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

- Zašto je to tako bilo, ne znam. Trebali su dati mogućnost ljudima koji se žele maškarati da mogu koristiti sve što je Grad organizirao. Mi smo se zadnji put maškarali 2020. s tovarima. Sad se pokušavamo organizirati da napravimo sve što se radilo u ovih 7-8 plodnih godina. - Kad je bilo 100 godina tramvaja, 2010., nitko nije imao pojma da je godišnjica, a mi smo napravili tramvaj. Oriđiđi je bio! Kad sam vidio koliko tog materijala ima, uhvatila me ‘mala snaga‘ - kaže o nekim planovima.

image

Posljednji Mokosicanci

Zeljko Tutnjevic/Cropix/Cropix
image

Pape Mio

Zeljko Tutnjevic/Cropix/Cropix

Na pitanje gdje su im rekviziti i kostimi od maškaravanja, Srđan bez zadrške odgovara - ‘na Grabovici!‘. Najprije su, kaže, pošla ‘Dubrovačka jaja‘. Naime, 2008. su na pozornici pred Katedralom oživjeli likove iz Držićevih djela i otvorili izložbu ‘Dubrovačkih jaja‘, čime su evocirali uspomenu na izložbu ‘Fabergeova jaja‘ i naoružane zaštitare godinu ranije. Ni ostali rekviziti nisu prošli bolje - prvo su na smeće otputovali svi oni koji su služili Djedu Mrazu, a onda i njegova montura. Sad ne bi ni imali s čime nastupiti, valjalo bi raditi sve nanovo, a i one kostime koje su imali, financirali su članovi udruge vlastitim novcem.

image

Božićna bajka

Cropix

- Zadnji put je to šou bio, tražili su od mene rutu kuda će se kretati kamion. Tko piše rute od kamiona? Kad uđu u Grad kamioni dostave, pišu li rute i kojim će putem ić‘? - pravednički se pita Kera. - Sve ti je to ‘nema problema, možeš, ALI...‘ - dodaje.

- Puna su usta hvale ‘najbolji smo grad‘, a prva nagrada za najbolju masku prije deset godina je bio kufer paste! Tako je kad to radi netko tko nema nutige... Nas nije interesiralo da dobijemo nagradu jer smo uvijek imali masku van konkurencije. Ne konkuriramo za ništa, dajte ljudima da se mogu i iduće godine maškaravat‘ - naglašava Srđan Kera.

image

Mamma Mia

Zeljko Tutnjevic/Cropix/Cropix

- Dubrovački karnevo je umro devedesetih godina. Osamdesetih godina se u Rijeci počeo kotrljati Riječki karnevo, a mi smo bili sedam svjetlosnih godina ispred njih! Djeda Mraza i Božićnu bajku smo napravili 2007. godine, tko je tada u Hrvatskoj imao Božićnu bajku? Nitko. A sad je mi više nemamo, ali imaju drugi - govori Srđan. - Regale koje smo tada podijelili pomogla nam je kupiti Turistička zajednica, ali kad pogledaš koja je to cifra i koliko danas potroše, to je bilo ništa, kikiriki! Pa nije im došao Djed Mraz iz Laponije džabe...

image

Božićna bajka

/Dubrovacki Vjesnik/Cropix/Cropix

- Stvar je u tome što ne možeš kontrolirati nekoga tko to radi dušom i financira svojim soldima. Takve ne možeš kontrolirati i govorit‘ im đe da dođu, a onda im i ne odgovaraš. Činjenica je da smo sve što je valjalo, izgubili, a ovo se radi eto tako, samo da se radi. Pogotovo mlađi naraštaji, vrtići i škole, oni se moraju turbo potruditi da naprave maske. Svakom vrtiću moraš dati donaciju za dogodine, da ne razmišljaju kako će i što će. To je naša tradicija, ali što će ti reć‘ ljudi koji se nikad nisu maškaravali? Neće nas podržat‘ nitko - pesimistično je zaključio.

image

‘Nemoćnik u pameti oli život nije san‘ 

Admir Buljubasic/Cropix/Cropix

MOGLO BI SE TO OBNOVITI

Direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miro Drašković, na pitanje zašto više nema maškaravanja kao što je bilo u vrijeme Udruge Nazbilj, rekao nam je:

- Radi nešto Art radionica Lazareti, i što se tiče karnevala, samo su oni tu, i kompeticijun. Udruga Nazbilj bila je davnih godina. Ne znam zašto više ne sudjeluju, to treba vidjeti s Gradom. Mogli bismo to obnoviti, ne znam zašto je prekinuto - rekao je Drašković. - Imamo javni poziv za manifestacije koji ide tokom ljeta, a oni se nisu javili. Art radionica se javila s više stvari, između ostalih i za maškaratu i mi smo to financirali. Da su se javili, sigurno bi bili dobili od nas neke novce - istaknuo je. Odgovor od Grada još očekujemo.

image

Predsjednik Mesić i premijerka ‘Suzana‘ k

Admir Buljubasic/Cropix/Cropix

Njarnjasova družina ostala je samo uspomena

Počeo sam se maškaravat‘ osamdesetih godina, bio sam sa starim Njarnjasima, Pajom, pokojnim Vinkom, Sergiom Capursom, proveo sam s njime više vremena nego doma, pogotovo u radioni. Tako da znam kako je to disalo. Samo se trebalo nastaviti kako su oni radili. Imali su ljude koji bi nasmijali sve ostale maske - ističe Srđan Kera, podsjećajući na ‘Njanjarsovu družinu od festa razlicijeh‘ koja je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća  započela niz nezaboravnih maškarata u Gradu koje će se teško ikad ponoviti.

29. travanj 2024 13:17