StoryEditorOCM
DubrovnikBorba za uzdržavanje djeteta

Šokantan broj očeva u našoj županiji izbjegava platiti alimentaciju, dugovanja se broje u milijunima eura!

Piše Silvia Rudinović
28. ožujka 2024. - 19:04

U jeku žučne rasprave o novom Zakonu o privremenom uzdržavanju, pravu, gorku istinu o alimentacijama otkrivaju Finini podaci. Ovoga tjedna, na dan 18. ožujka, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 168 osoba bilo je blokirano jer imaju barem jednu osnovu za plaćanje u Očevidniku na ime alimentacije. Njihov je ukupni dug 2.989.563,61 eura, od toga se 600 tisuća odnosi na kamate. Među njima je 30 osoba blokirano isključivo na temelju alimentacije, a radi se o dugovanjima od 520.766,06 eura. U iznos je uključeno čak 92.555,06 eura kamata. Dakle, na 687 stanovnika ove županije, jedan nije uredno ili navrijeme ispunio svoju obvezu uzdržavanja djeteta.

Otac direktor, račun prazan

Prema podacima za čitavu državu koje su ustupili iz Fine, u ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo 10.444 blokiranih potrošača koji imaju barem jednu osnovu za plaćanje u Očevidniku na ime alimentacije, s ukupnim dugom od 193 milijuna eura, a među njima je 1.992 blokiranih isključivo zbog alimentacije. Kod njih je riječ o dugu od 32,8 milijuna eura.

image

Neplaćanje alimentacije je kazneno djelo

/Shutterstock

Prema Obiteljskom zakonu, sud prilikom utvrđivanja visine iznosa za uzdržavanje uzima u obzir potrebe uzdržavane osobe, ali i mogućnosti roditelja koji je dužan plaćati alimentaciju. Gledaju se imovinsko stanje, primanja, mogućnosti stjecanja povećane zarade, zakonske obveze i potrebe tog roditelja.

“Otac je direktor firme koja ostvaruje velika mjesečna primanja, živi u nekretnini od 200 četvornih metara, posjeduje motorna vozila i sva novčana sredstva s poslovnog računa firme nesmetano podiže u gotovini za svoje potrebe, a na tekućem računu koji je vezan za njegov OIB kao fizičke osobe već duže vrijeme nema novčanih sredstva…”, ovo je jedna od ispovijesti majki koju je Ured pravobraniteljice za djecu objavio u svom izvješću o radu.

Neplaćanje alimentacije je kazneno djelo pa je Hrvatski zavod za socijalni rad dužan podnijeti prijavu u roku 15 dana od saznanja da se obveza uzdržavanja ne provodi redovito i u cijelosti. Zbog slučajeva izbjegavanja roditeljske dužnosti, država je 2014. donijela Zakon o privremenom uzdržavanju. Otada dijete čiji roditelj u cijelosti ili djelomično ne ispunjava svoju obvezu, ima pravo na državnu alimentaciju.

image

Ilustracija

/Shutterstock

Privremeno uzdržavanje od države određuje se u iznosu od 50 posto zakonskog minimuma uzdržavanja. Dok se čeka nova odluka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za 2024. godinu, minimalni novčani iznos potreban za mjesečno uzdržavanje djeteta lani je iznosio 172,67 eura za dijete do 6 godina, 203,15 eura za dijete od 7 do 12 godina i 223,46 eura za dijete od 13 do 18 godina.

Dug na teret djeteta

Ured pravobraniteljice za djecu predlaže da se pravo na privremeno uzdržavanje osigura djetetu sve dok obveznik uzdržavanja ne počne izvršavati svoju obvezu sukladno ovršnoj ispravi te da se ukine vremensko ograničenje državne alimentacije. Trenutačno, pravo na privremeno uzdržavanje od države može se ostvariti u trajanju do tri godine.

Inače, roditelj koji ne ispunjava obvezu plaćanja alimentacije pa to država čini umjesto njega, Republici Hrvatskoj dužan je vratiti isplaćeni iznos privremenog uzdržavanja, s pripadajućom zateznom kamatom. Predlaže se da Agencija za osiguravanje potraživanja vodi prisilne naplate od roditelja.

image

Ilustracija

Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp

Uoči novog zakona, povela se rasprava o nečemu što je već deset godina na snazi. U slučaju smrti osobe koja nije plaćala alimentaciju, za ispunjenje tražbine odgovaraju njegovi nasljednici do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Što ako je taj nasljednik dijete za koje roditelj nije plaćao alimentaciju? Totalni apsurd, tako je nazvana ova stavka, a to je samo eufemizam za idiotariju ili kriminal nad djecom koja su ionako već oštećena činjenicom da je država morala preuzeti odgovornost njihovog roditelja.

26. travanj 2024 11:12