StoryEditorOCM
DubrovnikPovijest dobre kapljice

Sjećate li se vinarije Kolić u Komolcu? Vino je zbog iznimne kvalitete služeno čak i na europskim kraljevskim dvorima...

Piše Dv
12. rujna 2022. - 14:06

Iz Facebook grupe Dubrovnik nekad prisjetili su se bogate povijesti dubrovačkog vinarstva kojoj je vinarija Kolić u Komolcu bila neizostavan dio.

- Dubrovački podrumi d.d. je vodeća vinska kuća Konavoskog vinogorja po opsegu i kvaliteti proizvodnje s dugom tradicijom koja je počela 1876. godine osnivanjem u vinarskom svijetu čuvene tvrtke Podrum Pero Kolić. Vinarija Gruda sagrađena je 1963. godine sa kapacitetom od 250 vagona prostora po tada suvremenim tehnološkim rješenjima, a u više navrata osuvremenjivana i povećavanog kapaciteta do današnjih 750 vagona. Do kraja šezdesetih godina podignuto je u Konavoskom polju 157 ha netto plantažnih vinograda. Nakon Domovinskog rata iz kojeg je firma Dubrovački podrumi izašla, kao i cijeli Konavoski kraj, poharana i spaljena nalazi snagu za oživljavanje zapuštenih, ratom uništenih vinograda, a 2002. godine u sklopu, Vinarije Gruda uređuju i montiraju najsuvremeniju tehnologiju za stabilizaciju, filtriranje i liniju za punjenje kapaciteta 2000 boca na sat - prenosi u objavi administrator grupe Ivo Batričević.

image

Iz ugašene Vinarije Komolac

Dubrovnik Nekad/Facebook

Posebno se osvrće na Podrum Pero Kolić u Komolcu koji danas postoji samo u sjećanjima starijih ljubitelja dobre kapljice koji pamte kako je vino iz Komolca zbog iznimne kvalitete služeno čak i na europskim kraljevskim dvorima.

28. travanj 2024 03:57