StoryEditorOCM
Dubrovnikudruga bonsai poziva na vikend radionice

Seksualna edukacija za mlade i one koji rade s mladima ovog vikenda u Centru za mlade

Piše DV
8. prosinca 2023. - 13:50

Izostanak sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u sustavu obveznog obrazovanja putem kojeg bi dobili jasne i točne informacije o seksualnosti, jer Republika Hrvatska spada u skupinu zemalja koje ne poštuju seksualna i reproduktivna prava mladih i nema adekvatnu sveobuhvatnu seksualnu edukaciju u školama (comprehensive sexuality education) - dovodi djecu i mlade u poziciju da se sami educiraju. Na Internetu, putem društvenih mreža te pornografskih platformi i putem medija pri čemu izostaje usvajanje temeljnih znanja za siguran seksualni život i pravima na seksualno i reproduktivno zdravlje, što su ujedno i univerzalna ljudska prava temeljena na slobodi, dostojanstvu i jednakosti svih ljudskih bića.

Kao dio rješenja ovog problema, Udruga Bonsai poziva sve mlade i one koje rade s mladima na seksualnu edukaciju u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik na adresi Ivana Pavla II 44A koju organizira u okviru projekta CMD 23 financiranog od Grada Dubrovnika.

Udruga poziva mlade i one koji rade s mladima na niže navedene radionice:

Edukativna radionica za mlade: „Sex na ex: seksualna i reproduktivna prava mladih“ održati će se u sutra, u subotu 9. prosinca od 10h-14h i pokriti će niže navedene teme metodološki prilagođeno mlađoj publici.

Seksualni razvoj djece i mladih

Seksualna i reproduktivna prava mladih

Seksualno odgovorno ponašanje

Povjerenje i granice 

Tjelesna pozitivnost i autonomija

Entuzijastičan pristanak nasuprot  prisile

Rezultati seksualne edukacije iz gradova koji su u škole uveli sexEd

Literatura/Kvalitetne informacije za daljnje proučavanje

 

Radionica za profesionalce i zainteresirane roditelje/youthworkere:  "Seksualna edukacija mladih kao nužnost njihove dobrobiti zdravlja" održati će se u nedjelju 10. prosinca od 13h -17h i pokriti će slične teme metodološki prilagođeno stručnjacima i osobama koje rade s mladima.

Seksualni razvoj djece i mladih

Seksualna i reproduktivna prava mladih

Kako i kada razgovarati

Kako prepoznati pitanja i pružiti kvalitetne odgovore

Povjerenje i granice 

Entuzijastičan pristanak, povlačenje pristanka nasuprot prisile

Rezultati seksualne edukacije iz gradova koji su u škole uveli sexEd

Literatura/Kvalitetne informacije za daljnje proučavanje

 

O predavačicama:

doc. dr. sc. Tanja Jurin, psihologinja i seksualna psihoterapeutkinja, profesorica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odjeka psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagreb. Završila je edukaciju iz kognitivno bihevioralnih terapija i seksualne terapije. Angažirana je u Savjetovalištu za studente Filozofskog fakulteta. Uz dva poslijediplomska studija (doktorski i specijalistički studij iz kliničke psihologije), pohađala je 20-ak znanstvenih i stručnih edukacija u zemlji i inozemstvu, najviše vezanih uz područje kliničke psihodijagnostike, terapijskih intervencija i savjetovanja, metodologije kliničkih istraživanja, te obrade podataka i znanstvenog pisanja (meta-analiza, strukturalno modeliranje). Sudjeluje kao edukatorica i supervizorica novih generacija polaznika seksualne terapije Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

 

Renata Ivanović, Glavna urednica Reci.hr, neovisnog hrvatskog portala specijaliziranog za teme seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava. Po obrazovanju diplomirana sociologinja s dugogodišnjom novinarskom karijerom u vodećim hrvatskim medijima, a prije tri godine pokrenula je osnivanje portala za podizanje seksualne i reproduktivne svjesnosti, neovisnog medija putem kojega se istražuju, analiziraju i provjeravaju te objavljuju podaci, činjenice i informacije iz ovog područja koje je preplavljeno dezinformacijama, misinformacijama i predrasudama. Ujedno je stručnjakinja za strateške komunikacije, radi sociološka istraživanja i analize sadržaja, te pokreće i realizira kampanje osvješćivanja i društvene odgovornosti, ponajviše u području zdravlja i sigurnosti. Kroz protekle dvije godine realizirala je produkciju video emisija iz područja seksualne edukacije namijenjene mladima, zadnji serijal Sex Ed Glossary (Seks Ed Pojmovnik) realiziran je uz financijsku potporu Europske komisije, kao jedinstven medijski projekt produkcije sadrţaja iz područja seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

 

 

27. travanj 2024 16:06