StoryEditorOCM
DubrovnikOVAKAV POZIV NISTE VIDJELI

Fotografija kao antistres? Foto kino klub poziva na jednu takvu ‘terapiju‘

Piše Silvia Rudinović
29. siječnja 2024. - 11:46

"Fotografija nije samo umjetnost već i odličan lijek protiv stresa te poboljšava raspoloženje onih koji gaje strast prema ovom hobiju", to je poruka koju šalju iz Foto kino kluba "Marin Getaldić"

"Svjetlopisna ‘terapija‘ - Fotografija kao antistres" naziv je radionice koju najavljuje ovaj Klub i poziva zainteresirane da im se priključe 5., 6. i 7. veljače, od 18 do 19,30, u Centru za mlade Dubrovnik. Voditelj radionice je Nikola Duper, a ovo je njihov poziv: 

"Fotografiranje je vrlo opuštajuća aktivnost jer u trenutku kada fotografirate ne razmišljate ni o čemu drugome, poboljšavate koncentraciju i prije svega trenirate strpljenje. Strast prema fotografiji vas fokusira na sadašnji trenutak, na takozvano “ovdje i sada”, dopuštajući vam da brige i ostale misli ostavite po strani. Fotografija vas drži prisutnima u trenutku. Usredotočujući se samo na sliku, razbistrit ćete um i riješiti se briga sutrašnjice. Svi znamo da su ljudi društvena bića i da napredujemo povezujući se jedni s drugima. Zajednički interes za fotografiju može pomoći u njegovanju ove veze. A osjećaj da ste dio zajednice odličan je za vaše mentalno zdravlje.

Fotografija je fokusiranje. Uočit ćete nijanse i detalje koji bi vam mogli izmamiti osmijeh. Može vam pomoći da uočite manje stvari u životu i više uživate u njima.

Studija iz 2010. godine, The Connection Between Art, Healing, and Public Health, je pokazala da vizualna umjetnost može pomoći u smanjenju razine kortizola, poboljšavajući mentalno zdravlje.

Zapravo, ne treba vam ni znanost da to dokažete. Fotograf ili ne, sigurno je postojao trenutak u vašem životu kada ste pogledali fotografiju i pomislili: “Prekrasno, da mi je znati ovako fotografirati.”

Fotografi su kreativni, a kreativci ne vole ništa više od oživljavanja svojih ideja. To je srž onoga što radimo i što fotografiju čini tako korisnom.

Prisjetite se vremena kad ste bili dijete i svih sanjarenja i ideja koje ste imali. Kako je zabavno bilo zamišljati sve te lude scenarije i otkačene epizode, zar ne? Pa tako je i s fotografijom, samo što se fotografske ideje mogu zaista i ostvariti".

28. travanj 2024 10:13