StoryEditorOCM
DubrovnikNakon Vićanove optužbe o lažnoj procjeni projekta rekonstrukcije gruške place

Raguž: Teško da nešto što je bilo manje može biti lažno, nije u Tabaka bilo 25 nego 8 milijuna! Kristić: Porast cijene je ogroman, nije pogodan trenutak za ulazak u jednu takvu investiciju!

Piše Bruno Lucić
17. ožujka 2022. - 07:33

Predsjednik Nadzornog odbora Sanitata i čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) Pero Vićan nazvao je lažnom procjenom od 8 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije gruške place. Štoviše, cijena je u pola godine s 8 milijuna porasla na 18,5 milijuna kuna. Kao razlozi poskupljenja projekta spominje se i poskupljenje građevinskog materijala. Potom su Blaž Pezo i Niko Kapetanić napustili Nadzorni odbor Sanitata, a došlo je i do javne prepirke između Kapetanića i Vićana.

Bivši direktor Sanitata, član Dubrovačke stranke (DUSTRA), Tomislav Tabak nije htio komentirati Vićanove navode o lažnoj procjeni. No, za komentar je pak bio raspoložen predsjednik DUSTRA-e, Željko Raguž.

image

Željko Raguž

Božo Radić/Cropix

- Placa je spominjana već dugi niz godina i bilo bi dobro imati je, Sanitat će to raditi iz vlastitih sredstava, sam će platiti, a o samim iznosima, jesu li prenapuhani ili nisu, to neka procjene stručnjaci. Sigurno je zbog stanja na tržištu bilo očekivano da dođe do povećanja cijene, da li je baš trebalo doći do ovakvog povećanja, to ne znam, ali da me iznenadilo, jest. Teško nešto može biti lažno ako je bilo nešto manje!? Znači, nije u Tabaka bilo 25 milijuna pa mi govorimo da je bilo 'lažno', nego je bilo 8 milijuna. Sigurno je bilo očekivano da će doći do nekog povećanja, je li trebalo doći do ovakvog povećanja, malo jest upitno, ali postoje stručni ljudi koji mogu o tome više reći, komentirao je Raguž.

image

Budući izgled tržnice u Gružu

Sanitat Dubrovnik

Na novu cijenu se osvrnuo prvi čovjek dubrovačkog MOST-a, Maro Kristić.

- Očito se Sanitat u cijeloj toj priči neozbiljno postavio, ako se u javnost danas plasira informacija da je ponuda od 8 milijuna bila lažna. Dakle, komunicirali su s krivom cijenom, međutim, svakako mislim da je taj porast cijene ogroman, enorman, ne mogu ulaziti u to postoji li u tim troškovnicima nešto što se ne odnosi na povećanje cijena građevinskog materijala, ali mislim da svakako nije pogodan trenutak za ulazak u jednu takvu investiciju i da bi ovaj postupak javne nabave koji je započet, a još uvijek nije okončan, trebalo poništiti, što ne znači da to automatski odgađa i radove. Ali, može se odgoditi za neko vrijeme u kojem će i situacija generalno biti stabilnija: i na samom tržištu građevinskog materijala dok se stanje ne stabilizira. Dosad su nas neke javne investicije već poučile koliko su cijene porasle tijekom samog izvođenja radova u odnosu na one koje su bile ugovorene, ističe Kristić koji je prokomentirao Pezovo i Kapetanićevo napuštanje Nadzornog odbora Sanitata:

image

Maro Kristić

Tonći Plazibat/Cropix

- Teško je ulaziti u same razloge, to samo oni znaju. Konkretno, ne mogu za Peza znati je li to zbog toga što jako puno funkcija obnaša pa ih ne može obnašati na idealan način ili koincidencija njegovog izlaska ima veze s ovom javnom nabavom?! A za gospodina Kapetanića stvarno ne mogu ulaziti u razloge iako čuo sam podatak o toj zaista frapantno visokoj otpremnini koja mu je isplaćena. To je jako teška stvar za komentirati, to su njihovi osobni razlozi, ali očito se puno toga u Sanitatu događalo o čemu javnost baš i nema dovoljno informacija, napominje Kristić.

Ponuditelji su odabrani, radovi kreću najesen

Iz Sanitata su ovaj tjedan obavijestili javnost kako je završen rok za dostavu ponuda u otvorenom postupku javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji tržnice Gruž u Dubrovniku.

Dostavljene su dvije elektroničke ponude i to tvrtke ALFAPLAN GRAĐENJE d.o.o. iz Dubrovnika u iznosu 13.596.662,60 te zajednice ponuditelja: MAGNUM SUPRA d.o.o. iz Dubrovnika i ELEKTROCENTAR PETEK d.o.o. iz Ivanić-Grada u iznosu 14.787.123,63 kuna. U tijeku je daljnji postupak pregleda i ocjene dostavljenih ponuda, nakon čega će se donijeti Odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude, te pristupiti sklapanju Ugovora o javnoj nabavi radova. Očekujući povoljnu turističku sezonu, a i poštujući želje korisnika usluga tržnice Gruž, planirani početak radova na rekonstrukciji očekuje se najesen, istaknuli su iz Sanitata.

28. travanj 2024 20:01