StoryEditorOCM
DubrovnikKOLIKO ĆE NAS KOŠTATI REKONSTRUKCIJA GRUŠKE PLACE?

Procjena od 8 milijuna bila je laž, tvrdi Pero Vićan predsjednik NO Sanitat, ali zašto je poskupilo dva i pol puta nikome nije jasno. Je li moguće da je građevinski materijal toliko poskupio u niti godinu dana?

Piše Kristina Filičić
11. ožujka 2022. - 07:32

Zašto je vrijednost projekta rekonstrukcije gruške tržnice porasla sa 8 na 18,5 milijuna kuna i to u pola godine, pitao je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

- Projekt gruške tržnice napravljen je davno, dobivena je građevinska dozvola, procjena radova je bila 8 milijuna kuna. Odjednom vidimo da postoji javni natječaj za isti projekt, istu tržnicu, 18 i pol milijuna kuna. Zadnja procjena je napravljena protekle godine. Znamo da su poskupili neki radovi, ali kako je u roku šest mjeseci dva i pol puta skuplje nikome u gradu nije jasno – poručio je Vlahušić s govornice u vijećnici. Gradonačelnik Mato Franković najprije je podsjetio Vlahušića kako je u vrijeme dok je on bio gradonačelnik 'tvrtka Sanitat 2017. raspisala javnu nabavu za tržnicu bez da je tada imala građevinsku dozvolu', a po pitanju procijenjene vrijednosti projekta konstatirao kako 'postoje ovlaštene osobe koje procjenjuju'. Od direktorice Sanitata Klaudije Barčot koja je na tom mjestu otprilike pola godine, zatražio je i izvještaj zbog čega je došlo do korekcije cijene. Kada ga dobije s njime će upoznati i gradske vijećnike. Upravo njih pitali smo što misle o porastu procijenjene vrijednosti projekta rekonstrukcije gruške place.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

- Zaista jest neuobičajeno da se dogodilo toliko poskupljenje projekta. Na Gradskom vijeću su pozvali sve vijećnike da dođu u Sanitat informirati se o projektu uvjeravajući nas da su poskupljenja opravdana, da su se događale nekakve naknadne korekcije projekta zbog zahtjeva konzervatora. Sumnjivo je da taj projekt toliko košta. Neobično je i da je gospodin Pezo napustio Nadzorni odbor Sanitata, vjerojatno je tu došlo do nekih iskri na relaciji s gospodinom Vićanom, vjerojatno upravo oko ovog projekta – mišljenja je Đuro Capor (Srđ je Grad). Planiraju se, kaže, upoznati sa svim detaljima projekta, provjeriti opravdanost troškova.

- Apsolutno smatramo da treba nadzirati one javne tvrtke koje su povjerene na upravljanje gradonačelnikovom senior partneru gospodinu Vićanu – kazao je Srđevac Capor.

image
Budući izgled gruške place
Sanitat Dubrovnik

HDZ-ov gradski vijećnik Blaž Pezo,donedavno potpredsjednik Nadzornog odbora Sanitata koji se s tog mjesta, kako je objasnio medijima, povukao na osobni zahtjev i u dogovoru s gradonačelnikom prepustio mjesto stranačkom kolegi, ima povjerenja u direktoricu Sanitata i 'podupire njezina nastojanja da se projekt place u Gružu realizira'. Poskupljenje procijenjene vrijednosti rekonstrukcije gruške place komentira sljedećim riječima:

- Sve je promjenjivo i svi smo svjesni, a to mogu potvrditi i ljudi iz struke, koliko je sve poskupilo u građevini i koliko je sve išlo gore. Samo u tome vidim razlog eventualnog poskupljenja te investicije.  Stručne osobe davaju procjene i svojim potpisima stoje iza tih troškovnika i procjena, ne stojim ni ja, ni gradonačelnik, ni Vlahušić, ni Vićan – zaključio je Pezo.

Vijećnica Anita Bonačić Obradović (SDP) smatra kako 'neki projekti koji se u nas događaju uvijek dođu do enormnog poskupljenja'.

- Nije to 10 posto, ovdje smo skoro na duplo došli. Razumijem  da je zbog krize i pandemije došlo do poskupljenja materijala, ali da je baš u tom nekom kratkom periodu došlo toliko poskupljenje nije mi jasno. Voljela bih da smo mi vijećnici dobili na stol papire s pojašnjenjem – kaže Bonačić Obradović i dodaje:

image
Vijećnica SDP-a  Anita Bonačić Obradović
Grad Dubrovnik

-  Konstantno se s novcem naših sugrađana loše raspolaže bez velikih objašnjenja. Možda je to sve stvarno realno i takvo kakvo jest zbog većih cijena na tržištu. Vrlo rado bih voljela pogledati da i ja razumijem zašto je došlo do tolikog poskupljenja.  Sve raste, cijene idu u nebesa, OK, samo da znamo koji su parametri, zašto je došlo do toga povećanja. Ako nam to bude jasno onda znamo na čemu smo. Neka sve bude transparentno – smatra SDP-ova gradska vijećnica.

Podsjetimo, lanjskog travnja Tomislav Tabak tadašnji direktor Sanitata, tvrtke koja skrbi o gradskim tržnicama, pohvalio se kako rekonstrukcija tržnice kreće krajem ljeta, ishođena je građevinska dozvola za šestomjesečne radove te kako u što skorije vrijeme kreće javna nabava. Rekao je i kako je procijenjena vrijednost radova osam milijuna kuna, kako Sanitat unatoč krizi na računu ima 15 milijuna kuna te će se projekt 'vjerojatno financirati iz vlastitih izvora'.

image
Budući izgled tržnice u Gružu
Sanitat Dubrovnik

Nedugo nakon, u prosincu Sanitat, sada s novom direktoricom Klaudijom Barčot, objavljuje otvoreni postupak javne nabave, predmet nabave su radovi na rekonstrukciji gruške place, a procijenjena vrijednost nabave 18,5 milijuna kuna. Kod kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude, 70 posto čini cijena ponude a 30 posto specifično iskustvo stručnjaka. U siječnju se raspisuje javni poziv za prikupljanje ponuda za nabavku kredita za spomenutu rekonstrukciju.  Prošlog tjedna, kako je objavljeno na web stranici Sanitata, za nabavu dugoročnog kredita u iznosu od 2,5 milijuna eura za financiranje rekonstrukcije place, a temeljem glavnog projekta izrađenog od ARP d.o.o. iz Splita i glavnog projektanta Dinka Peračića te pravomoćne građevinske dozvole iz svibnja 2021., odabrana je Zagrebačka banka kao najpovoljniji ponuditelj. Rok otplate kredita je 10 godina. Početak izvođenja radova na rekonstrukciji tržnice Gruž, kako se navodi, predviđen je u svibnju, a završetak devet mjeseci od dana uvođenja izvoditelja radova u posao.

image
Vijećnik DDS-a Pero Vićan
Grad Dubrovnik
Lažna procjena

Gradski vijećnik Pero Vićan (DDS) inače predsjednik Nadzornog odbora Sanitata tijekom sjednice Gradskog vijeća uputio je sve vijećnike da 'odu u upravu Sanitata, uzmu sve pisane dokumente i uvjere se kako stvari stoje'.

- Puno prije ove Uprave Sanitata 2016. godine tadašnja Uprava je angažirala splitski ARP radi tih projekata. Interesantno da je u travnju 2017. angažirala drugu tvrtku za javnu nabavu. To ovoj Upravi ne treba jer imaju nostrificiranog čovjeka u svojim redovima i u suradnji s Gradom i gradskim stručnim službama pokrenuli su proces javne nabave. Od tuda se počela vući potpuno lažna, nikad ničim dokazana, procjena od 8 milijuna kuna. Tijekom 2020. napravljena je izmjena glavnog projekta temeljem smijernica Ministarstva kulture Konzervatorskog odjela te je dobivena građevinska dozvola 2021.. Tada počinju neke referentne brojke – kazao je Vićan i još dodao kako je 'početkom lanjske godine informativna ponuda četiri uglavnom gradske firme bila 13,1 milijuna kuna plus PDV'.

- Svaki pokušaj da se bilo što insinuira novom Nadzornom odboru a još manje novoj predsjednici Uprave koja je stranački neobojena i nema veze s DDS-om, neće proć - kazao je Vićan i poručio gradskim vijećnicima kako će ih o svakoj izmjeni obavještavati.

26. travanj 2024 22:14