StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI RUSI

Putinov maser obnovio vilu na Šipanu, a najveći proizvođač titana za avio industriju ima hotel u Lapadu i projekt u Trstenom. Bogato je donirao i dubrovačku bolnicu!

Piše Silvia Rudinović
2. ožujka 2022. - 15:06

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su milijarde dolara, svjetski mediji prenose različite izračune, iskaču imena oligarha i njihovih dnevnih gubitaka. Jedan od ruskih oligarha koji su proteklih godina ulagali na dubrovačkom području je Mikhail Šelkov, većinski vlasnik tvrtke VSMPO-Avisma, vodećeg svjetskog proizvođača titana za zrakoplovnu industriju.

Šelkov u Hrvatskoj od 2005. godine ima tvrtku Renesansa za poslovanje nekretninama i usluge, registriranu u Dubrovniku i s temeljnim kapitalom od 74 milijuna kuna. U njihovom je vlasništvu Hotel Zagreb, u Uvali Lapad, koji su 2010. kupili o PGM Raguse. Šelkov ima nekretnine na Mljetu i u Konavlima, zakupci su vile Aurora u Trstenom, a s Ministarstvom državne imovine Renesansa je u rujnu 2019. godine potpisala ugovor o 30-godišnjem zakupu odmarališta na Jakljanu.

Forbes je objavio popis ruskih poduzetnika čije kompanije gube ogroman novac od početka ruske agresije na Ukrajinu, a među njima spominju i Mikhaila Šelkova. Prema posljednjim objavljenim procjenama, kompanija VSMPO-Avisma proizvodi oko trećinu svih potreba titana u zrakoplovima Boeinga te više od polovice potreba Airbusa. Najviše izvoze u SAD i zemlje Europske unije.

Što o njemu znamo u Dubrovniku?

Pandemija COVID-19 bolesti privremeno je zaustavila obnovu Hotela Zagreb, ali Shelkovljeva tvrtka u Hrvatskoj najavila je investicijski zamah na otočiću Jakljanu i na atraktivne lokaciji kod Arboretuma u Trstenom.  Dorotea Ivanjko, direktorica Renesanse, za Dubrovački vjesnik je u rujnu 2020. izjavila kako se „projekti obnove vile Aurora i nekadašnjeg odmarališta na otoku Jakljan odvijaju u skladu s planovima“ te da pandemija koronavirusa ne utječe na njihovu realizaciju.

„Naša je obveza do kraja 2022. renovirati i revitalizirati ove vrijedne lokalitete, kako bi spremno dočekali turističku sezonu 2023. godine, kad očekujemo i prve goste“, rekla je tada Ivanjko i dodala:„Plan nam je obje nekretnine staviti u funkciju turizma do kraja 2023. te upravo zato intenzivno radimo na realizaciji pojedinačnih aktivnosti kako bi sve bilo u skladu s rokovima“. Istodobno, Šelkovljeva tvrtka je u Dubrovniku gradila imidž društveno odgovornog poslovanja. U srpnju prošle godine potpisali su petogodišnji ugovor kojim su se obvezali donirati 1,8 milijuna kuna za nabavku najmodernije medicinske opreme te za programe edukacije i stručnog usavršavanja liječnika Opće bolnice Dubrovnik. U prvoj godini suradnje, lani je kupljena i dostavljena oprema za ginekološki odjel, kaže ravnatelj dubrovačke bolnice prim. dr. Marijo Bekić, a nedavno su od donatora dobili zahtjev da im se dostavi plan edukacija. Renesansa je donirala i oko 400 tisuća kuna za sanaciju potpornog zida parkirališta ispred crkve u Trstenom, a Mljećani su Šelkova 2016. čak proglasili počasnim građaninom zbog doprinosa kvaliteti života lokalne otočne zajednice.

Rusi na Šipanu

I na Šipanu se gradilo ruskim novcem. Vila Katino se upravo reklamira kao stogodišnje imanje pored Dubrovnika pretvoreno u kompleks za elitni turizam s pogledom koji oduševljava. Vilu Katino, u Šipanskoj Luci, 2009. godine kupila je tvrtka Mikado, tada u vlasništvu ruskog poduzetnika s hrvatskom putovnicom Konstantina Veniaminoviča Gološčapova, bliskog prijatelja ruskog predsjednika Putina, o čemu smo također više puta pisali. Nazivaju ga Putivnovim maserom, a prema pisanjima stranih medija, znaju se od mladih dana. U međuvremenu, na Šipanu su uređene luksuzne vile s pratećim objektima koje se reklamira kao kompleks za elitni turizam izgrađen zahvaljujući ruskom poduzetniku koji je godinama tražio idealnu lokaciju za odmor i ugošćavanje uglednih gostiju. Za vrijeme gradnje, na Šipanu je često bila Vlasta Pavić, bivša zagrebačka gradonačelnica i, kako je sama javno govorila, Gološčapovljeva prijateljica.

Vlasta Pavić nije htjela komentirati aktualnu situaciju te odgovara kako se proteklih dana nije čula s Gološčapovim.

- Koliko znam, on je sve to skupa davno prodao, ali o tome ne znam ništa. Nisam više involvirana u tu priču – kaže Pavić.

Tvrtku Mikado preuzeo je švicarski investicijski fond Realty Investments.

04. svibanj 2024 07:35