StoryEditorOCM
Dubrovnik‘PANDORA PAPERS‘|

U POREZNIM OAZAMA MILIJUNE SKRIVAO I VLASNIK VILE KATINO NA ŠIPANU:Evo što je Dubrovački o Goloscapovoj investiciji i mukama otočana pisao od 2013.

Piše DV/M.R.K.
12. listopada 2021. - 14:02

Nakon što je međunarodni konzorcij novinar, među kojima je i novinarka Mašenjka Bačić s portala Oštro, u takozvanim 'Pandora papers' razotkrio offshore milijune desetaka svjetskih lidera, iz dana u dan pojavljuju se novi detalji vezani za Hrvatsku. Tako je na portalu Oštro, 'osvanula' još jedna hrvatska investicija, ona ruskog poslovnjaka s hrvatskom putovnicom, Konstantina Veniaminoviča Goloscapova, odnosno njegove hrvatske tvrtke Mikado i to na Šipanu. Radi se o kompleksu Vile Katino, odnosno četiri luksuzne vile s pet zvjezdica te prateće objekte koji su sagrađeni su na 5,5 hektara zemljišta uz samu obalu Šipanske luke.

'Pandora papers', kako piše Oštro, otkrivaju kako su šipanska vila i okolno zemljište kupljeni zajmovima iz poreznih oaza te kako se u narednim godinama u tvrtku Mikado slilo se još 33,4 milijuna eura iz ukupno sedam offshore tvrtki, od kojih se za njih šest ne zna toko su im vlasnici. Tim je novcem obnovljena stara vila te su sagrađene još tri, a tvrtka Mikado je iz ruku Gološčapova prelazila prvo u vlasništvo jedne pa druge panamske tvrtke. Zbog ulaganja u »turističke objekte« 2015. godine tvrtka Mikado dobila je od hrvatske države povrat poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 3,5 milijuna eura. Vile, međutim, nisu poslužile za tu svrhu iako su u srpnju 2016. godine registrirane kao smještaj za turiste s pet zvjezdica. Istog je mjeseca imanje posjetila i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Vlasnik Mikada danas je tajnovita švicarska tvrtka Realty Investments. O njoj se zna jedino to da joj je predsjednik uprave počasni konzul Litve u Švicarskoj Graziano Pedroja, koji je i član upravnog odbora u švicarskom Sentinel Holdingu, koji je nakon osnutka 2017. godine kao stručnjaka angažirao supruga bivše predsjednice Jakova Kitarovića.

Vila Katino u Šipanskoj Luci promijenila je vlasnika početkom 2010. kad ju je Goloscapov za 4 milijuna eura kupio od troje nasljednika šipanske obitelji Stjepović, pretekavši tako navodno princa Alberta od Monaka i tajkuna Romana Abramoviča, koji su se također zanimali za kupnju. Osim glavnog rezidencijalnog objekta s početka 20. stoljeća, u sklopu posjeda nalazi se kuća za služinčad i veliko zemljište koje se proteže uz brdo.

image
Otok Šipan
HANZA MEDIA/Arhiva

Dubrovački vjesnik o ruskoj investiciji pisao je još 2013. godine prateći sve do 2017. probleme otočana vezanih za gradnju luksuznih vila, iako je na početku sve izgledalo kao izvrsna prilika za razvoj tog elafitskog otoka. Podsjetimo, kako smo pisali prije 10 godina, Šipanci su bili presretni kada je nekoliko godina prije 'gospodin Goloscapov vidio pogled s vrha brda te odmah odlučio kupiti imanje, jer takav pogled nema nigdje na svijetu'. Čim je te 2013. krenula gradnja, a zimi pusti Šipan 'preplavili' radnici Kamgrada te zagrebačkoga Zrinjevca te donijeli posla mjesnoj trgovini, restorane ali i napunili dio privatnog smještaja, Goloscapov je najavio kako će Šipanu donirati 6 milijuna kuna za odvodnju i cestu. - Imamo stalnu komunikaciju sa šefom gradilišta i s tvrtkom u Zagrebu preko koje ruski biznismeni investiraju. Zasad nemamo prigovora i problema, a što će biti ubuduće, vidjet ćemo. Već je godinu i par mjeseci od kada su počeli s radovima i sve je zadovoljavajuće. Bit će to njegova privatna rezidencija, za obitelj i prijatelje, a ne za turizam. Investitor je sada renovirao dvije stare zgrade i izgradio još dvije kuće do Vile Katino, ali nisu nigdje prešli visinu koja je predviđena po detaljnom planu u Šipanu. To je jedan običan i mlađi čovjek. Ne dolazi na Šipan ni jahtom ni gliserom, nego Postirom. Bio je nekoliko puta, jednom i s obitelji, a njegova prijateljica i zastupnica u Hrvatskoj Vlasta Pavić, nekadašnja zagrebačka gradonačelnica, često je na otoku. Dolazi gotovo svakih mjesec-dva i nadgleda radove, a uvijek se javi nama u mjesnom odboru – govorio je tadašnji predsjednik Mjesnoga odbora Luke Šipanske Božo Brajović, naglasivši kako je riječ o investiciji od preko 30 milijuna eura, u tom trenutku najvećoj na Jadranu.

image
Šipanci nisu dobili nisšta od obećanog
Tonci Plazibat/Cropix

Šipanci ne znaju kako je Goloscopov 'otkrio' Šipan, ali misle da je prvi put na otoku bio u društvu Romana Abramoviča koji im je čest gost. Da se i Goloscapov zaljubio u Šipan, otočanima je tada bilo sasvim normalno pa su „s Rusom koji je široke ruke“ krenuli rješavati i neke od komunalni h otočkih problema. – Pojačao nam je struju, asfaltirat će mjesnu cestu... Držimo nadu da će zaposliti stalno i nešto ljudi da održavaju to imanje – poručivali su Šipanci. No nakon dvije godine ništa od kanalizacije, asfaltiranja i stabilnije elektro opskrbe. Sve što su dobili bilo je brdo građevniskog otpada. - Radi Rusa previše smo trpjeli. Zbog obećane kanalizacije i struje sve mu je učinjeno, imao je poseban status. Sada je sa svojim radovima pri kraju, kanalizaciju više nitko niti ne spominje, a nama su ostale ceste razrovane od kamiona i nasred polja umjetno brdo građevinskoga materijala koji je dovezen s gradilišta Katino. Kad će taj otpad ukloniti i gdje će s njime? Mi u Luci Šipanskoj plaćamo turističke takse kao da imamo apartmane na Pločama, a što je za nas učinio Grad osim što je onima koji rade za Rusa dopustio sve što su htjeli? - ljuti su bili mještani i Luke Šipanske, odakle smo 2013. izvještavali o idiličnim odnosima s ruskim investitorom. Tada je većina radova na kompleksu Katino koji je zauzeo čitavo brdo bila gotova, a za svoje je potrebe ruski investitor napravio i cestu. No građevinski materijal odlagao je u otočkom polju na privatnoj zemlji, no za to su bile pribavljene potrebne suglasnosti svih lokalnih i državnih institucija.

image
U Šipanskom polju odlagao se građeviinski otpad 
HANZA MEDIA/Arhiva

Otočani su tada priznali da sa investitorom nisu potpisali ništa iako im obećava napraviti kanalizaciju. - Donirali su nacrt za kanalizaciju, odnosno obećali su i da će posuditi Vodovodu Dubrovnik beskamatna sredstva za kanalizaciju. Vodovod mora biti nositelj te investicije jer on mora preuzeti kanalizaciju kada bude završena. No, na tome je stalo pojasnio je prije sedam godina Božo Brajović dodajući kako ne zna jesu li iz tvrtke Mikado tu nešto zabrljali. No iz Mikada tada su nam odgovorili kako je glavni projekt za izvođenje kanalizacije investitor je predao Vodovodu Dubrovnik 2013. godine, temeljem kojeg je Vodovod trebao ishoditi građevinsku dozvolu. - Koliko je nama poznato, Vodovod Dubrovnik još nije postavio zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole jer nije riješio imovinsko pravne odnose na lokalitetu pročistača. Izradu Glavnog projekta investitor je platio 781.250 kuna i radi se o bespovratnim sredstvima. Za potrebe postupka izdavanja građevinske dozvole naručena je Izrada parcelacijskog elaborata i dva nalaza sudskih vještaka na okolnost vrijednosti zemljišta na kojemu bi se trebao izvesti pročistač, što je investitor dodatno platio 20.000 kuna. Također bespovratno. Ujedno, investitor je izrazio spremnost sudjelovati u otkupu zemljišta potrebnog za rješavanje imovinsko pravnih odnosa, odnosno otkupu zemljišta potrebnog za izvođenje pročistača i to u iznosu procijenjenom od strane vještaka – naveli su u odgovoru iz Mikada.

Narednih godina otočani su se žalili kako im je otok postao veliki deponij građevinskog materijala koji se nezakonito i u tajnosti razvozi sve strane. Kružile su Šipanom priče da su pojedinim otočanima plaćali 10 do 15 tisuća kuna, te da je i Crkva dobila 50.000 kuna da na zemljištu župe u Suđurđu, koja je prije dvije godine prodala zemljište na otoku Željki Markić, liderici inicijative U ime obitelji, zbog čega je već bila u središtu medijskog zanimanja, zakopa taj otpad. To su nam tada potvrdili i iz Dubrovačke biskupije. Na Šipan su zbog došli i inspektori Ministarstva zaštite okoliša koji su radove obustavili, a Mikadu, Crkvi i drugima su ispisane prijave kako od Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika tako i Inspektorata te nalog za uklanjanje šuta sukladno propisima. Iako nikada nisu dobili obećano za što su 2017. uoči otvaranja kompleksa Vila Katino  više krivili Vlastu Pavić a manje samog Goloscopova, Šipanci su malo medijskim pritiskom, malo inspekcijama, ruskog investitora na kraju uspjeli natjerati da iz Šipanskog polja makne brdo šuta i zemlje te popravi ceste koje su ionako razrovali kamioni koji su mu gradili vile.

22. travanj 2024 01:16