StoryEditorOCM
DubrovnikNAREDALI SE BANCI

Prodavači na Gundulićevoj poljani: ‘Nije lako na zemlji, cijeli dan rada, a malo odmaranja, ali bolje nego sjedat‘ u kući! Neke stvari jeftinije su nego u centrima, a svi govore placa ‘skupa‘

Piše Kristina Filičić
29. lipnja 2022. - 07:29

Živnula je zelena placa u povijesnoj jezgri. S tri zimska banka došlo se do dvoznamenkastog broja. Ne nedostaje prodavača a ni kupaca. Šarenilo proizvoda jednostavno mami. I Gundulić kao da se zadovoljno osmjehuje.

Dobrano je zagrijalo, nije velika ura, a valja pod suncobranima dočekati podne. No oni koji prodaju svojih ruku djelo strpljivi su, znaju koliko je truda uloženo u proizvod i uostalom znaju da prodaju domaće, a to je danas na cijeni.

image

Na zelenoj placi na Gundulićevoj poljani svega obilja

Vedran Levi/Cropix

A kad smo kod cijena, 'pobrali' smo i njih u điru gradskom placom.

Od 10 do 40

Pomadore, paprike i balančane su po 25, cherry rajčice 20, poveruni 10 kuna, tikvice od 15 do 20 kuna, mladi grah od 35 do 40 kuna... naravno po kilogramu. Salata se prodaje po komadu od 3 do 5 kuna, ovisno koliko je velika.

Kod simpatične Župke Marije, vjerne 'trbuhu' Grada cijeli život, tikvice su 10, a luk 15 kuna, mlade patate od 8 do 10 kuna kilogram. Neke stvari jeftinije su nego u centrima, tvrde naši sugovornici, pa dodaju: 'A sve govore placa skupa'.

image

Župka Marija vjerna je gradskoj placi cijeli život

Vedran Levi/Cropix

Na štandu obilja proizvedenog u Župi su i male kruške, kilogram 20 kuna.

- Vidiš ove male kruškice, što je kiša po njima pala, to je sve što im je došlo. Niti stavljam u zemlju, niti na njih. Pa kad je ovo ubrano, s čim je tretirano, sve treba gledat. Ono prirodno se vidi na oko, a falso je previše lijepo. Svaka pomadora ista, odmah znaš što je – kaže nam a na pitanje uspije li prodati sve što donese odgovara:

- Kako što, tikvice sumnjam da ću danas prodat imam ih dosta. Onda i čeljad slabije kuha kad je vrućina.

Dok nam Marija nabraja kako u svojoj ponudi ima i zanimljivog cvijeća 'artičoka koja se suši i ostane plavo zelena i hortenzija', stalna mušterija dobacuje:

- A da joj vidiš đardin, to je ljepota!

image

Gospar Cvijeto se iz Konavala uputi ranom zorom kako bi svoj proizvode donio do Gundulićeve poljane

Vedran Levi/Cropix

Gospar Cvijeto se iz Konavala uputio ranom zorom, u četiri ure ujutro da bi našao parking i sišao s proizvodima na placu. A donio je svega blaga: jagoda, krušaka, kupina, prasaka, suhih smokava... Kupine u zdjelici su 20 kuna.

- Imam mladoga graha, paprika, tikvica, balančana, imam i domaća jaja – govori nam dok otvara kutiju s jajima pa će kako doma ima 20 kokoši.

image

Na zelenoj placi u Gradu svega obilja

Vedran Levi/Cropix

- Vidite ove ruke koje rade na zemlji, čiste su ali vidi se radne, ne da se izbrisat, da se mi ne bi lagali – pokazuje nam ovaj Konavljanin i najbolje dočarava svu težinu rada na zemlji i sa zemljom.

- U baštini si ujutro rano od 4 do 9 i kad zahladi od četiri popodne, ne može se prekopodne radi vrućine.

Do gradske place iz Vodovađe gosparu Cvijetu, koji na placu podno Gundulića dolazi deset godina, treba 'prevaliti' 50 kilometara.

- Strašno je skupo doć do grada ali što ću, moramo se mučit, kud ću s ovim. Bio sam zaposlen ali od kad sam u mirovini radim u baštini. Radimo ja i supruga a uskoče i sinovi za traktor kad treba zemlju pripremit. Jači su od mene – kroz osmijeh će dok prodaje balicu kako ga naziva starinskog cvijeća za 30 kuna.

image

Mato Kralj iz Pridvorja nudi tikvice u svim bojama

Vedran Levi/Cropix

Za penzionere

Mato Kralj iz Pridvorja nudi tikvice u svim bojama. Pitamo ga za žute, a on će kroz osmijeh:

- Te su za penzionere!

- Zašto, jesu li 'napucane' vitaminom C – nasmijali smo i mi gospara pitanjem pa nam odgovara:

- Šalim se, ove su za djecu. Kad pomiješaju žute s ovim drugima zelenima bude šarenije pa će dijete i pojesti. A imam i bijele tikvice.

Cijeni ih, neovisno o boji, 15 kuna kilogram.

- Imam i kukumare, one male starinske takozvani kornišon. Kad su mali kisele se za u teglu, a kad uzrastu onda su više za salatu. I oni su 15 kuna kilo – kaže gospar Mato pa nastavlja:

- Mora se čovjek nečim bavit, imam veliki OPG treba ga održavat, proizvode plasirat.

image

Na zelenoj placi na Gundulićevoj poljani svega obilja

Vedran Levi/Cropix

Uz jedan banak čiji najam stoji 40 kuna dnevno ili 200 kuna mjesečno, ovih dana će naš sugovornik uzeti još jedan jer 'počinju dinje, pipuni, balančane, grah..., za koji dan kreće berba, ona prava'.

- Nije lako na zemlji, cijeli dan rada, a malo odmaranja, sat, dva najviše. Ali bolje nego sjedat u kući, mislim da bi se tako razbolio – kaže ovaj mještanin Pridvorja koji na gradsku placu dolazi i tijekom zime jer 'imam voćnjak, jabuke, pa vazda nešto donesem, što uzgojiš to i prodaš'.

image

Na zelenoj placi na Gundulićevoj poljani svega obilja

Vedran Levi/Cropix

Sad je vrijeme od najviše banaka na zelenoj placi, kažu nam sugovornici. Iako se doma vazda nešto vrati, od place ne odustaju. Glavni kupci su domaća čeljad, bude i stranaca, kupe tu i tamo malo graha, tikvicu, dvije, ali najčešće ipak kupuju 'ono voće u zdjelicama'. A što se tiče cijena tih zdjelica od, pretpostavit ćemo pola kilograma, cijene su 40 kuna breskve i kriješve, 30 kuna kajsije, 20 kuna smokve...

29. travanj 2024 13:06