StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovački muzeji o spornim vratima

Prodajni pult za ulaznice u Dvoru izrađen je od punog drva i ni u kom pogledu ne šteti kulturnom dobru. Ispričavamo se ako je ovaj postupak izazvao određeno negodovanje, to nam nije bila namjera

Piše DV
9. travnja 2022. - 16:15

Nakon prozivki sugrađana zbog postavljanja 'stolarije' na vrata u trijemu Kneževa dvora i najave gradonačelnika Mata Frankovića da će tražiti njihovo uklanjanje najkasnije do ponedjeljka, 11. travnja u 16 sati, iz Dubrovačkih muzeja su u Facebook objavi objasnili zbog čega su se odlučili na, po mnogima, spornu intervenciju:

- Prodajni pult za ulaznice Dubrovačkih muzeja premješten je na bočna vrata trijema, tzv. Vrata milosrđa u drugoj polovici studenog 2021. godine kad su stupile na snagu strože protuepidemiološke mjere. Pult je izrađen od punog drva u našoj preparatorskoj radionici za drvo. Kako bi biljeteri bili zaštićeni od vremenskih uvjeta i kako bi se poštovale epidemiološke mjere, gornji dio pulta izrađen je od kaljenog stakla. S obzirom da se radi o pultu napravljenom od prirodnih materijala koji se za radnog vremena muzeja, prisloni na otvor vrata, i po završetku radnog vremena izmiče i vrata se zatvaraju, ni u kom pogledu nije prouzročena šteta na kulturnome dobru. Kako su od danas ukinute mjere za sprječavanje širenja zaraze Covida 19, a dolaze nam topliji dani i ljepša vremena, svakako ćemo se po tom pitanju i mi bolje organizirati kao što smo se uostalom i dogovorili s gradskom upravom - navode iz Dubrovačkih muzeja.

Objašnjavaju i kako se tijekom ljetne sezone i dolaska organiziranih grupa, stvaraju velike gužve pred glavnim ulaznim vratima Kneževa dvora pa je na ovaj način razdvojena prodaja ulaznica i kontrola vaučera i DUcarda, koja je do sad bila na istom mjestu i predstavljala je problem.

- Isto tako, pred nekoliko godina jedini izlaz iz Muzeja organiziran je kroz muzejsku prodavaonicu, prema Vratima od Ponte, kako bi se izbjegla gužva pri ulasku i izlasku posjetitelja u Knežev dvor. Ispričavamo se ako je ovaj postupak izazvao određeno negodovanje kod naših sugrađana, što nam ni u kom slučaju nije bila namjera - objasnili su u FB objavi iz Dumusa.

08. svibanj 2024 18:00