StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Pročistač Petka sve bliže, gradski promet s fokusom na potrebama građana, Orlandov stup na sondažnom ispitivanju

Piše Grad Dubrovnik
10. lipnja 2022. - 11:35

RAZVOJ VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

Pokrenuta javna nabava za gradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka

Postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka, na lokaciji postojećeg postrojenja, kao i postrojenja za solarno sušenje mulja na Osojniku, a koji su dijelovi Aglomeracije Dubrovnik, poslan je na objavu u elektronički oglasnik i službeni list europske unije TED 25. svibnja 2022., a objavljen je 31. svibnja 2022. godine.

Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja.

image

VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE

U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara. Najveći benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane jest da će u more nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda.

"Nakon potpisanog ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, refinanciranja izgradnje pročistača za pitku vodu u Komolcu te odabirom izvođača za izgradnju niza kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda na području grada Dubrovnika došli smo i do krune projekta, a to je izgradnja uređaja za obradu otpadnih voda UPOV Petka.

Izgradnjom suvremenog postrojenja u povijest će otići postojeći zastarjeli uređaj koji djelatnici Vodovoda iznimnim naporima održavaju funkcionalnim, a realizacijom svih segmenata Aglomeracije naš Grad će konačno imati standard kakav smo odavno zaslužili. Čast mi je što će se sve navedeno realizirati upravo predvođeno ovom gradskom upravom i upravom Vodovoda Dubrovnik", rekao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Ponude do 18. kolovoza

Rok za dostavu ponuda je do 18. kolovoza 2022., što je dulji rok od zakonskog minimuma, a određen je s obzirom na vrijednost i složenost projekta.

 

UREĐENJE PROMETA PREMA POTREBAMA GRAĐANA

Gradonačelnik o uvrštenju prijedloga Grada u novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sudjelovao je ove srijede u radu 11. sjednice Hrvatskoga sabora gdje se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama u drugom čitanju. Gradonačelnik Franković tijekom rasprave zahvalio je Vladi Republike Hrvatske i nadležnom Ministarstvu unutarnjih poslova na prihvaćanju prijedloga Grada Dubrovnika o uvrštenju termina "zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni" u konačan tekst Zakona o kojem će Sabor glasati.

"Stavak 106. članka 2. Zakona omogućit će Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a, uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe", rekao je gradonačelnik uz zahvalu.

image

UREĐENJE PROMETA

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić u odgovoru je kazao kako je takav prijedlog Grada Dubrovnika bio posve opravdan zbog nužnosti zaštite vrijednog kulturno-povijesnog naslijeđa. Definiranje zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama neophodno je kako bi se omogućio cjeloviti pristup uređenju prometa u zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama i kontaktnim zonama na način da se skupno uređuje i ograničava ulaz vozila u zonu te uređuju načini i uvjeti ulaza, prometovanja i izlaza vozila, stoji između ostalog u objašnjenju prihvaćenog prijedloga Grada Dubrovnika.

Ovaj institut, uočeno je, nedostajao je u prethodnoj zakonskoj proceduri, a to je onemogućavalo takve sredine da stvarno i sustavno upravljaju prometom.

 

SANACIJA VRIJEDNE DUBROVAČKE SPOMENIČKE BAŠTINE

U tijeku sondažno ispitivanje i dokumentiranje oštećenja na Orlandovom stupu

 

Sukladno utvrđenoj dinamici aktivnosti za 2022. godinu, u tijeku je sondažno ispitivanje Orlandovog stupa i periodično dokumentiranje postojećih oštećenja kombiniranom metodom 3D laserskog skeniranja i fotogrametrijske izmjere. Prethodno je u svibnju obavljeno redovito održavanje radne skele i opreme za monitoring, a uz dokumentiranje oštećenja, provedena je izrada plana pripravnosti za nepredviđene i hitne situacije, ultrazvučno ispitivanje kamena te izrada numeričkog modela Orlandovog stupa.

Podsjetimo, radove na sanaciji oštećenja ovog iznimno vrijednog dijela dubrovačke spomeničke baštine provodi Hrvatski restauratorski zavod, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom Dubrovnik te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

image

ORLANDO SANACIJA

Aktivnosti vezane uz monitoring oštećenja, kao preduvjeta sanaciji i restauraciji Orlandovog stupa, započele su još krajem 2018., odnosno početkom 2019. godine, kada je dopunjena dokumentacija postojećeg stanja, a Orlandov stup je skelom zaštićen od nastanka daljnjih mehaničkih oštećenja.

U lipnju 2019. godine na stup je postavljeno sedam senzora kako bi se mogla pratiti ekspanzija pukotina. Početkom 2020. godine u Dubrovniku je održan sastanak stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici postojećih oštećenja na kojem je dopunjen monitoring, dok su na sastanku navedenog tijela u studenom 2021. godine analizirani jednogodišnji rezultati dopunjenog monitoringa.

 

Dinamika za kamenog viteza

Dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova odredit će se nakon sastanka stručnog tima u srpnju ove godine. Rezultati će potom biti predstavljeni i široj javnosti.


 

25. lipanj 2024 07:44