StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Glasovanje za projekte Participativnog budžetiranja, Park Đivović vraća se građanima, veliki interes za Spomen sobu poginulih dubrovačkih branitelja

Piše Grad Dubrovnik
23. lipnja 2024. - 17:36

ZA BOLJI GRAD – UKLJUČI SE I TI

Otvoreno glasovanje za projekte u sklopu Participativnog budžetiranja

Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA nastavljaju s provedbom projekta Participativno budžetiranje i u 2024. godini čiji je cilj uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Građani su tijekom travnja i svibnja predali ukupno 133 projektna prijedloga u sklopu 25 radionica unutar osam gradskih kotara i 17 mjesnih odbora.

image

Neboderko je projekt participativnog budžetiranja u Gružu

Grad Dubrovnik/

Postupkom glasovanja obuhvaćena su 82 projektna prijedloga koji su zadovoljili kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru. Građani će glasovanjem odlučiti koji će se projektni prijedlog iz njihovog gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2025. godini.

Glasovanje će se odvijati putem NIAS sustava e-Građani na platformi VoxPopuli do 30. lipnja 2024. Za prijavu je dovoljna vjerodajnica niske razine sigurnosti koju je moguće dobiti u poslovnici FINA-e (korisničko ime i lozinka). Detaljne upute za glasovanje možete pronaći na web stranici https://voxpopuli.edubrovnik.hr.

POVIJESNA PRESUDA

Park Đivović vraća se građanima

Grad Dubrovnik preuzima suvlasništvo nad parkom Đivović. Naime, Općinski sud u Dubrovniku presudio je 17. lipnja u korist Grada utvrdivši da je suvlasnik nekretnina označenih kao čest. zem.1767/1, 2449/1 i 17718/1, z.ul. 1945, sve k.o. Dubrovnik, a koje u naravi čine Park Đivović.

image

Park Đivović vraća se Gradu Durbovniku

Grad Dubrovnik/

Sud u presudi navodi da je tuženik ADRIATIK RAZVOJ d.o.o. u isključivom posjedu predmetnih nekretnina te odbija otvoriti predmetni park za javnost i na taj ga način učiniti dostupnim svim građanima i posjetiteljima Dubrovnika, iako je predmetni park u suvlasništvu Grada Dubrovnika.

Protiv ove presude stranke mogu uložili žalbu u roku od 15 dana. Navedena presuda novi je doprinos zaštiti javnog prostora i potvrda opravdanih dugogodišnjih nastojanja Grada Dubrovnika da se građanima osigura nesmetano korištenje javnih površina.

VIŠE OD 22 TISUĆE POSJETA

Veliki interes posjetitelja za Spomen sobu poginulih dubrovačkih branitelja

Nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza bilježi veliki interes posjetitelja. Od otvorenja do 1. lipnja 2024., u nešto više od mjesec i pol dana, posjetilo ju je preko 22 tisuće posjetitelja. Nakon cjelovite rekonstrukcije, unutrašnjeg uređenja i opremanja Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi svečano je otvorena 12. travnja.

image

Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja

Grad Dubrovnik/

Obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

Projektom „Neboderko“ povećana je autobusna povezanost dijela Gruža. Projekt je ostvaren u sklopu prošlogodišnjeg ciklusa participativnog budžetiranja u suradnji Grada Dubrovnika.

Otvoreno od 9 do 21 sat

Spomen soba otvorena je za posjetitelje svakodnevno, u vremenu od 9 do 21 sati.

 

 

 

19. srpanj 2024 09:56