StoryEditorOCM
DubrovnikTUŽNA VIJEST

Preminula je najstarija stanovnica Dubrovačko-neretvanske županije: Tete Paula Banac rodila se u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a ratne 1944. godine udala se za svog Luku iz Popovića

Piše Gabrijela Bijelić
24. kolovoza 2022. - 13:13
Paula Banac lani je u listopadu napunila 104 godine kao najstarija korisnica dubrovačkog doma umirovljenikaTonci Plazibat/Cropix

U 105. godini preminula je gospođa Paula Banac, dosad i službeno najstarija stanovnica Dubrovačko-neretvanske županije. Tete Paula je posljednjih 17 godina bila štićenica Doma za starije osobe Dubrovnik.

Sve je u njezinu životu išlo kontra dugovječnosti. Preživjela je kliničku smrt, teško je patila od ženskih bolesti i upale pluća, pokopala je i supruga i jedinog sina, prošla je tri rata i neimaštinu i – opstala:

image

 Skupna fotografija s vjencanja Paule i Luke Banac u Kiseljaku.
 

Tonci Plazibat/Cropix

- Čudim se nekad i sama što Bog od mene hoće kad me ovoliko dugo drži na Zemlji i ne pušta. Bit će da to ima veze s onom starom izrekom da žuti žutuju, a naoko zdravi gore putuju – rekla nam je u posljednjem razgvooru umirovljenica rođena u Kiseljaku, u jeku Prvog svjetskog rata 1917. godine, netom uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije.

Paula se ratne 1944. godine u Konavle za Luku Banca iz Popovića. Pokopala je supruga i jedinog sina, prošla tri rata i neimaštinu, brojne bolesti, a uvijek je voljela čitati.

image


Paula Banac

Tonci Plazibat/Cropix

– Kad čitam Andrića, ko da opet šetam sokacima i avlijama. Volim ja i Aralicu i Mešu Selimovića, sve ozbiljne pisce koji znaju prenijeti duh Bosne – kazala nam je u prigodi svog 104. rođendana.

 

S tetom Paulom razgovarali smo u veljači prošle godine, a razgovor s najstarijom stanovnicom Županije pogledajte OVDJE.

27. travanj 2024 20:23