StoryEditorOCM
Dubrovnik‘FINULI SU MARE BALI‘

U Saboru će nas zastupati četiri imena: provjerili smo tko je u plusu, a tko u minusu u odnosu na izbore 2020.

Piše Anton Hauswitschka
18. travnja 2024. - 13:50
Mato Franković, Branko Bačić, Mišo Krstičević i Božo Petrov saborski su zastupnici iz Dubrovačko-neretvanske županijeCropix/

Unatoč velikoj izlaznosti birača, ovi parlamentarni izbori na krajnjem jugu ipak nisu donijeli nove političke trendove. Naime izlaznost u našoj, X. izbornoj jedinici bila 62,03 posto u odnosnu na 40,86 posto prije četiri godine iz kojih je, kao i ove, HDZ izašao kao pobjednik iako je u odnosu na prošle sa svojim partnerima osvojio 3,85 posto glasova manje. Prije četiri godine osvojili su 40, 86, a jučer 37,01 posto glasova. Nije velika oscilacija ni u rezultatu SDP-a koji je u srijedu osvojio oko 5 posto više glasova nego na prošlim izborima, a značajnijim pomakom ne mogu se pohvaliti ni Srđevci koji su kao partneri Možemo izašli na prošle i ove izbore u X. izbornoj jedinici. Oni su 2020. osvojili 4,29, a na ovim parlamentarnim izborima 5,27 posto glasova. Jednake rezultate ostvario je i Domovinski pokret, prije četiri godine 10, 28, a ove 10, 83 posto. Veliku razliku u izbornim rezultatima u našoj izbornoj jedinici ne bilježi ni Most koji je odnosnu na prošle izbore ‘skliznuo‘ tek za jedan postotni poen. No njih je najviše koštao, čak jednog saborskog zastupnika u X izbornoj jedinici.

Tako će Dubrovačko neretvansku županiju u novom sazivu Sabora zastupati dva HDZ-ovca, Branko Bačić i Mato Franković koji su bili zastupnici i u prošlom sazivu, SDP-ovac Mišo Krstičević te Iz Mosta Božo Petrov obzirom da je Nikola Grmoja metkovsku osobnu iskaznicu zamijenio zagrebačkom.

Zaokruživana imena

Aktualni ministar graditeljstva Branko Bačić, nositelj HDZ-ove liste na ovim izborima osvojio je 17,84 dok je na prošlim osvojio 3,38 posto glasova, no važno je znati da je prije četiri godine bio drugi na listi, iza nositelja Vilia Beroša. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković povećao je svoj stranački ‘score‘, te se sa 4,96 na prošlim, popeo se na 7,08 posto osvojenih glasova na listi za X. izbornu jedinicu. Izborno iznenađenje, što se tiče naše županije je metkovski gradonačelnik Dalibor Milan kojem su ovo prvi parlamentarni izbori. Osvojio je pristojnih 5,27 posto glasova na listi HDZ-a, za razliku od ministrice poljoprivrede, Marije Vučković koja je na HDZ-ovj listi najveća gubitnica u odnosu na izbore 2020. godine. Vučković je u srijedu dobila povjerenje tek 1,63 posto birača HDZ-a, dok je prije četiri godine imala skoro duplo više glasova. Njezin sugrađanin, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, također saborski debitant kao i hadezeovac Milan od ukupnog rezultata SDP-ove liste ovoj izbornoj jedinici, osvojio je odličnih 17,50 posto glasova, dok je šefica dubrovačkih socijaldemokrata, Anita Bonačić Obradović zadobila povjerenje 2, 70 posto birača SDP-a. Bonačić-Obradović bila je zadnja na listi, a rezultat joj je skoro identičan onom koji je na prošlim izborima ostvario bivši predsjednik gradskog SDP-a Jadran barač. On je kao predzadnji na listi dobio povjerenje 2,98 posto esdepovih birača. Srđevcu Đuru Caporu na ovim je izborima ‘dlaka‘ falila da se spakira u Zagreb. Na listi Možemo i SJG koju je nosio osvojio je 18,68 posto glasova dok je na prošlim izborima kao drugi na listi pridobio naklonost 14, 04 posto birača koji su glasovali za njihovu listu u X. izbornoj jedinici. Šef Mosta, Božo Petrov prije četiri godine ‘pokupio‘ je glasove pola birača koji su glasovali za njihovu listu, 52,09 posto, no na ovim izborima rezultat mu je slabiji, 45,07 posto mostovog biračkog tijela u x. izbornoj jedinici.

Kako su glasovali Dubrovčani?

A kakav je rejting političkih stranaka i dubrovačkih političara u njihovu Dubrovniku? Usporedili smo rezultate parlamentarnih izbora 2020. i upravo održanih u administrativnom središtu Dubrovačko-neretvanske županije. HDZ je na ovim parlamenarnim izborima u Dubrovniku osvojio 35, 24 posto dok je prije četiri godine imao 40,43 posto osvojenih glasova. Za razliku od HDZ-a koji je u padu za nekih pet posto, SDP bilježi rast. Oni su naime osvojili 24,71 posto dubrovačkog biračkog tijela dok su prije četiri godine zadobili povjerenje 22,55 posto Dubrovčana. Rasli su i Srđevci u partnerstvu sa Možemo pa su umjesto 9 posto na prošlim, na ovim izborima osvojili 11, 23 posto naklonosti dubrovačkih birača. I Domovinski pokret bilježi uzlazni trend. Na izborima 2020. godine u gradu su osvojili 8,78 posto, a na ovim 10,66 posto glasova. Za razliku od njih 11,02 posto glasova Mosta 2020. godine, na ovim parlamentarnim izborima u Dubrovniku se ‘istopilo‘ na 9, 84 posto. Što se tiče političara, HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u svome gradu povećao je broj osvojenih glasova u odnosu na parlamentarne izbore 2020. Franković je u naime u srijeduna stranačkoj listi osvojio 49,11 posto glasova hadezeovih birača u Dubrovniku dok je prije četiri godine dobio povjerenje njih 39, 25 posto. Srđevac Đuro Capor na dubrovačkim biralištima na ovim je izborima osvojio 44,75 posto glasova njihove liste dok je prije četiri godine taj postotak bio daleko manji, 14,04 posto. Uz njega na ‘najdubrovačkijoj‘ parlamentarnoj izbornoj listi još je troje Dubrovčana i to Petra Marčinko, Marko Giljača i Igor Miošić od kojih su dvoje bili kandidati i na prošlim izborima. Tako je Petra Marčinko 2020. osvojila 0,75 posto dubrovačkih glasova, a Igor Miošić 1,47 posto. Na ovima, Marčinko je dobila 5,74 posto naklonosti srđevih glasača, a Miošić 3, 67 posto. Marko Giljača na parlamentarnom debiju u Dubrovniku osvojio je 8,98 posto glasova njihove liste.

18. travanj 2024 13:51