StoryEditorOCM
DubrovnikSVAKA ČAST!

PRELIJEPA LOKACIJA POSTALA JE ODLAGALIŠTE SMEĆA Skupina dubrovačkih aktivista organizirala akciju čišćenja vrta Vile Čingrije

Piše Dv
11. travnja 2021. - 16:37

Skupina dubrovačkih aktivista, boraca za zaštitu okoliša i zaljubljenika u dubrovačke starine, okupila se u subotu ispred Vile Čingrije i upustila se u akciju čišćenja okolnog parka. Po završetku čišćenja održan je i prigodni tratamenat za sudionike akcije.

Proljeće je tu, a u nedostatku kafića i restorana koji su još uvijek zatvoreni zbog epidemioloških mjera, građani se često okupljaju po parkovima, plažama, šumama... Sve to ne bi bio problem kada ne bi za sobom ostavljali smeće te kada bi i lokalne vlasti provodile strože kontrole.

Jedno od omiljenih okupljališta građana je i park pokraj Vile Čingrije koju je pred dvije godine za 16 milijuna kuna kupio Grad Dubrovnik. U međuvremenu je prepuštena Županiji u svrhu izgradnje Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Nažalost, o samoj vili i okolnom prostoru Grad i Županija ne brinu, barem ne dovoljno. Park je zapušten, pun korova, osušenih i otpalih grana drveća. Osim toga, posvuda su vidljivi i tragovi okupljanja građana: plastične vrećice, čaše, razbijene boce... Žalosno je da ova prelijepa lokacija služi kao odlagalište smeća i prijeti opasnost da se zbog nemara građana i lokalnih vlasti slučajno nešto zapali i izgori.

Imajući u vidu ove probleme, skupina dubrovačkih aktivista koji se bore za zaštitu okoliša i dubrovačkih starina, okupila se u subotu 10. travnja ispred Vile Čingrije i upustila se u akciju čišćenja okolnog parka. Akcija je započela u 13 sati i trajala je do 17 sati, a potom je održan i prigodni tratamenat za sve sudionike. Sudionici su očistili dobar dio parka od korova, otpalih grana drveća, ali i smeća koje su nemarni građani ostavljali posvuda.

Nadaju se da će ova akcija probuditi svijest građana i lokalnih vlasti o nužnosti očuvanja čistog okoliša i zaštiti dubrovačkih starina u koje se ubraja i prelijepa Vila Čingrija, nekadašnji dom dubrovačkih i hrvatskih intelektualaca, ističu aktivisti.

02. svibanj 2024 20:36