StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Upućen poziv zainteresiranima za projekt nogometnog stadiona na Lapadu, započinju radovi na Vili Čingrija, Dubrovnik u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma

Piše Grad Dubrovnik
2. rujna 2022. - 10:35

ARENA DUBROVNIK

Objavljen Javni poziv za iskaz interesa za realizaciju projekta nogometnog stadiona na Lapadu

Grad Dubrovnik objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu ‘‘Arena Dubrovnik‘‘, na temelju Zaključka Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz srpnja ove godine.

Objava ovog Poziva za Grad Dubrovnik ne predstavlja obvezu prema zainteresiranim osobama, već mu je svrha informiranje te da Grad utvrdi postoje li zainteresirane osobe za realizaciju ovog projekta kako bi pristupio daljnjem provođenju formalne procedure provedbe projekta ‘‘Arena Dubrovnik‘‘ na mjestu postojećeg gradskog stadiona na Lapadu. Uz multifunkcionalnu sportsku dvoranu u Gospinom polju, Arena Dubrovnik uvelike će unaprijediti sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika te obilježiti razvojnu budućnost dubrovačkog sporta i pozicionirati Grad na međunarodnoj mapi kao destinaciju pogodnu za organizaciju najvećih međunarodnih natjecanja.

image

Arena Dubrovnik

Ovi projekti predstavljaju još jedan korak u daljnjem razvoju sporta i sportske infrastrukture nakon niza ulaganja u sportske objekte koje je ova gradska uprava provela u posljednjih pet godina, a među kojima se ističu obnovljena zgrada Jugovog bazena u Gružu, nogometni teren i dvorana za borilačke sportove u Gospinom polju, judo dvorana u Mokošici, prostori za jedriličare i energetska obnove školskih dvorana.

Prema predmetnom Javnom pozivu definirano je da projekt Arena Dubrovnik mora uključiti izgradnju nogometnog stadiona s hibridnom travom kapaciteta 4500 natkrivenih sjedećih mjesta koji zadovoljava stopostotne standarde HNS-a, UEFA-e i FIFE-a za odigravanje međunarodnih utakmica te izgradnju prostora za parkiranje – podzemne garaže na više etaža s parkirnim mjestima u zatvorenoj i otvorenoj garaži, a može uključiti i izgradnju trgovačko-zabavno-kulturnog centra s trgovačkim, ugostiteljskim i uslužnim prostorima, raznim zabavnim sadržajima javne namjene i drugim kompatibilnim popratnim sadržajima.

VRIJEDNA GRADSKA IMOVINA U FUNKCIJI OBRAZOVANJA

Započinju radovi na Vili Čingriji

Grad Dubrovnik nastavlja s oplemenjivanjem imovine u gradskom vlasništvu stavljajući je u javnu funkciju, štiteći time interese Grada i građana. Tako Vila Čingrija uskoro postaje Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, čime će se realizirati vizija gradske uprave o vili kao društveno korisnom prostoru javnog i obrazovnog karaktera. Gradonačelnik Mato Franković nazočio je potpisivanju Ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji, obnovi i prilagodbi Vile Čingrija, koju je Grad Dubrovnik kao vlasnik ustupio Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nositelj projekta je Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik, dok je županija partner na projektu koji se financira EU sredstvima. ‘‘Veliko mi je zadovoljstvo što Vila Čingrija kreće u rekonstrukciju jer kada smo je 2018. kupili od RH rekli smo da će njezina namjena biti javna iako tada još uvijek nije bilo ni naznake da će biti mjesto na kojem ćemo stvarati kadrove izvrsnosti u ugostiteljstvu.

image

Postignut je dogovor za Vilu Čingriju

Ponosan sam na činjenicu da smo, osim toga što smo stekli ovu vrijednu imovinu, došli i do toga da se danas potpisuje ugovor s izvođačem i ide korak dalje u realizaciji ovog projekta. Čestitam Županiji i Školi i svima uključenim u projekt što su omogućili da se nešto tako značajno realizira u našem gradu. Više smo puta govorili koliko je bitno stvarati jake kadrove u turizmu, ljude koji će voditi dubrovački turizam, ljude koji će raditi razliku, koji će podizati kvalitetu pružene usluge, a to će se omogućiti kroz ovaj projekt.

Ovaj spoj obnove spomeničke baštine s novim duhom kvalitete razvoja novih kadrova u turizmu - to je jedna sjajna simbioza‘‘, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Franković. Ukupan projekt centra izvrsnosti vrijedan je 103 milijuna kuna, a njegovom realizacijom Dubrovnik, kao svjetska turistička destinacija, generirat će najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

MEĐU NAJBOLJIMA NA MEDITERANU

Dubrovnik u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma

Među osam primjera najboljih praksi održivog turizma u mediteranskim destinacijama uvršten je i Dubrovnik. U katalogu nastalom u okviru projekta Interreg MED programa Europske unije prikazan je niz primjera i dobrih praksi Zajednice održivog turizma s konkretnim rezultatima, koje su uspješno ugrađene u lokalne, regionalne ili državne politike na Mediteranu.

image

EU katalog

Govoreći za ovo izdanje o iskustvima Dubrovnika, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, istaknula je bolje upravljanje destinacijom kao ključnu promjenu, suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom Dubrovnik, ograničavanje broja cruisera u luci istovremeno na dva te niz poduzetih mjera, poput osiguravanje parkinga isključivo za stanovnike, smanjenje broja stolova na javnim površinama, Smart City rješenja poput aplikacije Dubrovnik visitors s kalendarom koji upućuje na najbolje vrijeme za posjetu povijesnoj jezgri.

Sve ovo, uz ostale mjere koje se provode, omogućuje održiv turistički razvoj Dubrovnika i osigurava bolju kvalitetu života svojim stanovnicima. Destinacije istaknute u katalogu bile su dio projekata unutar Interreg MED Zajednice održivog turizma, zahvaljujući čemu su uspjele razvijati neka od rješenja i raditi na svojoj održivosti. Partner na dva projekta - Herit Data i S.LI.DES, bila je Dubrovačka razvojna agencija DURA.

20. travanj 2024 03:40