StoryEditorOCM
DubrovnikŠETAČA NE FALI, SAMO NEKA POTRAJE

Predsezona je za DPDS bila nešto lošija ali se dosta nadoknadilo u špici sezone. Sa Pelješkim mostom ‘procvjetale‘ druge najduže svjetske zidine

Piše Kristina Filičić
23. kolovoza 2022. - 18:07

- Generalno svi možemo biti zadovoljni sezonom, a ne samo Društvo, ovo je put povratka na ono što smo imali prije – kaže Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine o postignućima u aktualnoj turističkoj sezoni. Srpanj je po broju posjetitelja najposjećenije dubrovačke znamenitosti na 62 posto rekordne 2019. godine. Zidinama je u tom ljetnom mjesecu prošetalo više od 127 tisuća izletnika.

image

Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine

Božo Radić/Cropix

- Predsezona je bila nešto lošija ali se dosta nadoknadilo u glavnoj sezoni. Vjerujemo da će i posezona biti uspješna. Znali smo da nećemo doći do milijuntog posjetitelja na zidinama ove sezone. Naše procjene, možda konzervativnije, su oko 700 tisuća posjetitelja, a vidjet ćemo u konačnici koji će to broj biti. Ali s tom brojkom bi bili zadovoljni – kaže Kosović pa dodaje kako u Društvu posebno prate situaciju u dubrovačkoj zračnoj luci jer 'velika je korelacija između broja letova i posjetitelja zidina'. Najviše posjetitelja ove godine zabilježeno je 9. kolovoza kada je prodano 6.866 ulaznica. Usporedbe radi taj dan rekordne 2019. prodano je tek 676 ulaznica više.

Iako 2022. gradske zidine neće dočekati milijuntog posjetitelja, očekivana brojka je ipak dovoljno blizu ili kako bi rekao čelni čovjek DPDS-a 'to je jedna lijepa mjera'.

- Svi se uspoređujemo s 2019. ,a to je stvarno bila vršna godina u kojoj smo i mi imali oko milijun i 300 tisuća posjetitelja. Drugačija je tada bila politika što se kruzera tiče, stvari su bile drugačije postavljene. Odonda se puno više počelo razmišljati o održivom razvoju turizma tako da moramo uzeti u obzir da je to utjecalo i na brojke. Nije nužno loše što je broj posjetitelja manji nego 2019. godine – smatra Kosović.

image
Božo Radić/Cropix

U Društvu su zadovoljni dosadašnjim financijskim učincima. Od početka godine do sredine kolovoza prodano je 429.905 ulaznica, ostvaren je ukupni prihod od gotovo 57 milijuna 300 tisuća kuna. Nakon podjele između Grada i Društva u omjeru 60:40, u gradski proračun od ovog iznosa slit će se 34 milijuna 368 tisuća kuna, a Društvu će ostati 22 milijuna 912 tisuća kuna.

Valja posebno naglasiti, otvaranjem Pelješkog mosta, Ston je postao mjesto koje turisti ne zaobilaze. Da je tome tako, potvrđuju i brojke posjetitelja Stonskih zidina.

- Bilježimo značajno povećanje broja posjetitelja, turisti su prisutni na stonskim zidinama, općenito cijeli Ston je predmet njihovih posjeta što to mjesto i zaslužuje. Osim Pelješkog mosta tome su pridonijela i sva prethodna ulaganja u fortifikacijski sustav Stona, u tamošnju spomeničku baštinu, tako da se ima što vidjeti u Stonu. To mjesto ima veliku priliku sebe prezentirati u najboljem svjetlu – kaže predsjednik DPDS-a koje skrbi i o stonskom fortifikacijskom sustavu.

Promatra li se vrijeme od otvaranja Pelješkog mosta 26. srpnja do sredine kolovoza, Stonske zidine zabilježile su 10.641 posjetitelja, odnosno 834 posjetitelja više nego 2019. godine koju najčešće uzimamo za usporedbu. U promatranom razdoblju te rekordne godine te zidine je obišlo 9.807 posjetitelja dok ih je lani bilo 7.314.

Spomenimo još, prema projekcijama Društva, ova sezona mogla bi završiti na 60 do 70 posto prometa ostvarenog famozne 2019. godine.

Umalo pola milijuna

U Društvu su iznimno zadovoljni posjećenosti gradskih zidina tijekom kolovoza. U 23 kolovoška dana prodano je 117.319 ulaznica. Od početka godine do 23. kolovoza dubrovački fortifikacijski sustav obišlo je 465.840 posjetitelja, što je već sada znatno više od lanjskog ostvarenja. Naime, u 2021. godini gradske zidine posjetilo je nepunih 400 tisuća posjetitelja.

03. svibanj 2024 10:54