StoryEditorOCM
DubrovnikČEKA SE POŠTAR

Poznata su dva kandidata za ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Piše Silvia Rudinović
27. kolovoza 2020. - 07:23
Na javni natječaj za ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra, raspisan 7. kolovoza, do srijede su stigle dvije prijave. Aktualnom ravnatelju Damiru Milatu mandat istječe 20. prosinca i on je jedan od poznatih kandidata za iduće četverogodišnje mandatno razdoblje. Prijavu je poslao i Matija Novaković, fagotist s preko 30 godina predanog rada u orkestru.

- Zadnji dan za prijave 22. kolovoza, neradni je dan pa je rok za predaju ili slanje poštom zapravo bio ponedjeljak, 24. kolovoza. Ostavili smo nekoliko dana za primitak prijava upućenih poštom. Upravno vijeće će pristigle prijave otvoriti u ponedjeljak, 31. kolovoza, te će izabrati natječajno povjerenstvo za izradu tabelarnog pregleda prijava. Zasad su stigle dvije – kaže Ivana Brnin, predsjednica Upravnog vijeća DSO-a.

Prije nego što Upravno vijeće odluči kojeg će kandidata predložiti gradskim vijećnicima, koji u konačnici odlučuju o izboru ravnatelja, svoj će sud dati umjetničko osoblje odnosno članovi Orkestra. Prije konačne odluke, mišljenje će dati i Kulturno vijeće Grada Dubrovnika.

image
Toni Kursar na ovaj se natječaj nije prijavio, kaže za Dubrovački
Tonći Plazibat/HANZA Media


Ravnatelj DSO-a može biti samo državljanin Republike Hrvatske, opće zdravstvene sposobnosti, s najmanje pet godina radnog iskustva, sa stručnim, radnim i organizacijskim sposobnosti te visokom stručnom spremom, iako ovo posljednje čak nije nužno. Naime, u natječaju stoji da se ravnateljem iznimno može imenovati osoba koja nema visoku stručnu spremu, ako je istaknuti i priznati stručnjak na području kulture i s najmanje deset godina radnog staža na odgovarajućim poslovima.

Milat je još 1999. bio v.d., potom je imenovan ravnateljem od 2000. do 2004. godine, te opet 2012. otkako  u kontinuitetu obnaša tu funkciju. Kontrabasist, dugogodišnji član DSO-a, na prošlom je natječaju izabran u konkurenciji s još troje kandidata, a to su bili: Slobodan Begić, Martina Hrćan i Toni Kursar. Odbor za izbor i imenovanja Grada Dubrovnika podržao je Milata uz obrazloženje kako je u njegovom mandatu „orkestar veoma napredovao, kako u radu tako i u kvalitet koncerata“, „zaposleni su mladi i odlični glazbenici“, povećan je broj domaće publike, a naglašeno je kako „nema nesporazuma i problema unutar kolektiva, kako je to bilo prije mandata ravnatelja Milata“.

Prilikom tog prošlog imenovanja, Odbor je zaključio kako Milatov program odražava kontinuitet kvalitetnog i profesionalnijeg rada Orkestra te „najjasnije ukazuje na problem prostora za rad Orkestra, moguće rješenje povratka DSO-a u ljetnikovac Crijević-Pucić, ne isključujući suradnju sa Gradom i drugim zainteresiranim na rješenju problema prostora orkestra i gradnji koncertne dvorane“. Vjetar u leđa novoj kandidaturi ovotjedna je dodjela nagrade Orlando, gdje je DSO dobio Grand Prix za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona.

image
Damir Milat želi četvrti mandat, treći u nizu
Tonći Plazibat/CROPIX


- Orkestar je stariji od Igara, ove godine slavimo 95 godina postojanja. S Igrama surađujemo od njihovog osnutka, a upravo zahvaljujući toj suradnji nastupali smo s vodećim svjetskim umjetnicima, što bi jednom malom orkestru inače bilo teško postići. Posljednjih godina i sami organiziramo međunarodne festivale. Uspješno smo proveli i nekoliko međunarodnih audicija kojima smo doveli kvalitetne mlađe umjetnike u Orkestar – kaže Milat.

Matija Novaković potvrdio je informaciju o prijavi za ravnateljsko mjesto i o svom shvaćanju budućnosti ovog orkestra javno će govoriti nakon sastanka Upravnog vijeća.

image
Matija Novaković, fagot
Arhiv DV


Novaković je 1988. godine diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Marijana Korbetića. Kako stoji u njegovoj biografiji, usavršavanje je nastavio na Konzervatoriju "P.I. Čajkovski"u Moskvi, a 1994. godine upisuje poslijediplomski studij fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Stalni je zaposlenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra, suosnivač i umjetnički ravnatelj Umjetničke udruge Konavle Art, Festivala „Glazba & Riječ Konavle“ i Cavtatskih glazbenih večeri.
03. svibanj 2024 04:02