StoryEditorOCM
KonavleRaspjevani Konavljani

Osnovan Pučki zbor Konavle, predsjednica Anita Simović puna optimizma: ‘ Jedva čekamo prvi nastup na Mirisima Božića...‘

Piše Gabrijela Bijelić
20. studenog 2023. - 12:02
Konavoski zboraši na osnivačkoj skupštini: Luce Kralj (Cavtat), Lucija Klaić (Popovići), predsjednica Anita Simović (Čilipi), Ante Toči Đurković (Zvekovica) i Matija Novaković (Čilipi)Privatni Arhiv/

Konavljani su nadaleko poznati po ljubavi prema folkloru, plesu i pjesmi, a od jučer su svoje umjetničke sklonosti dodatno pojačali osnutkom Pučkog zbora Konavle. Članovima koji dolaze iz različitih konavoskih mjetsa cilj je što veća prisutnost u kulturnom životu najjužnije općine, ali i promicanje zborskog pjevanja izvođenjem napjeva s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

- Naglasak je na očuvanju pjevačke tradicije kroz pučke, duhovne i ostale prigodne pjesme. Planirano je da naš premijerni nastup bude u adventsko doba, već na Mirisima Božića u Konavlima – otkriva nam predsjednica Pučkog zbora Anita Simović, Župka koja već trideset godina živi u Čilipima:

- Podrijetlom sam iz Mlina, i tata i dundo su mi rado pjevali, vjerojatno sam od njih naslijedila ljubav za glazbu – kaže nam Anita, diplomirana ekonomistica, zaposljenica dubrovačkog Upravnog odjela za obrazovanje i supruga županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića. Osobno joj je najdraže klapsko pjevanje, a dalmatinski melos trajno je nadahnjuje.

- Već dugo pjevam u crkvenom zbogu u crkvi svetog Nikole u Čilipima, iskustva svakako imam, kao i želje da naš zbor što prije postane kulturni simbol Konavala. Mali problem je jedino što nam nedostaje mlađe populacije, zboraši su svi u dobi 40 plus, pa će mi u sljedećem razdoblju među glavnim ciljevima biti pomlađivanje članstva – ističe Anita Simović i dodaje kako pjevači i pjevačice jedva čekaju probe s umjetničkim voditeljem i idejnim začetnikom zbora Matijom Novakovićem.

28. travanj 2024 00:39