StoryEditorOCM
DubrovnikNovi propisi EU

Postrožili se kriteriji za Booking.com, evo što to donosi iznajmljivačima i turistima

Piše Maja Rilović Koprivec
4. lipnja 2024. - 07:33

Europska komisija je nedavno označila platformu Booking.com kao "nadzornika pristupa" što po DMA - aktu o digitalnim tržištima EU, znači da će se u svakodnevnom poslovanju morati pridržavati popisa dopuštenih i zabranjenih poslovnih praksi. Sve to radi se kako bi se spriječilo da velike digitalne platforme zloupotrebljavaju svoj dominantni položaj na tržištu. Turisti će imati koristi od većeg izbora, a hoteli i iznajmljivači će imati više poslovnih prilika, nadaju se u Komisiji.

Talijanske sumnje

No upravo je Booking.com bio često puta optuživan da zloupotrebljava svoju dominaciju na tržištu turističkog smještaja.

Ova odluka dolazi niti dva mjeseca nakon što je Talijanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula istragu kako bi utvrdila zlorabi li Booking.com svoj dominantni položaj. Talijanski regulator, sumnja da Booking "preferiranim partnerstvom" s pojedinim hotelima "vjerojatno ometa učinkovito natjecanje na tržištu online prodaje usluga hotelskog smještaja i rezervacija u Italiji te da to šteti drugim online putničkih agentima. Sve to vodi do negativnih posljedica po potrošače zbog viših cijena i ograničenih mogućnosti izbora.

Iznajmljuju i u Gazi

Grupe za ljudska prava optužuju Booking com da "profitira od ratnih zločina tako što omogućava najam kuća za odmor u nelegalnim izraelskim naseljima na zemlji palestinskog stanovništva. Mediji su prenijeli vijest kako je ispred sjedišta kompanije Booking.com u Amsterdamu početkom mjeseca položeno 15.000 cipela, koje predstavljaju 15.000 djece koja su umrla u Gazi i više od 100 na Zapadnoj obali.

Kakva je situacija u nas? Pitali smo u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je li bilo ovakvih prijava na našem tržištu kada su u pitanju velike korporacije digitalne platforme za kratkoročni turistički najam smještaja?

- Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije zaprimila inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma ili zlouporabe vladajućeg položaja koji je u nadležnosti AZTN-a, a koja bi se odnosila na poduzetnika Booking.com te nema otvoren predmet – odgovaraju iz te Agencije. - Za eventualna postupanja Bookinga protivna DMA zadužena je isključivo Europska komisija, a uloga AZTN-a je koordinativna. To znači da AZTN: pisanim putem obavješćuje Europsku komisiju o namjeri pokretanja postupka protiv nadzornika pristupa u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, i o svojim mjerama izvršavanja - pišu iz naše regulatorne agencije.

image

Apartmani u dubrovačkoj povijesnoj jezgri

Bozo Radic/Cropix

Uredba o transparentnosti

Tamo se pak puno nade polaže u novu uredbu kojom se namjerava povećati transparentnost u području kratkoročnog iznajmljivanja smještaja, koje čini četvrtinu ukupnog turističkog smještaja u Europskoj uniji. Novom uredbom uspostavlja se jedinstven skup pravila o registraciji iznajmljivača uključujući dodjelu jedinstvenog registracijskog broja koji treba prikazati na internetskim stranicama nekretnina, a cilj je poboljšati prikupljanje i razmjenu podataka od iznajmljivača i internetskih platformi.

Svi podaci razmjenjivat će se među javnim upravama u EU i uvrstiti u statistiku o turizmu. To će doprinijeti održivijem turističkom ekosustavu kojim se podupire digitalna tranzicija turizma, obrazlažu uredbu u Komisiji. Prema uredbi, platforme će jednom mjesečno javnim tijelima morati dostavljati podatke o svojim aktivnostima. Rezultati ove razmjene podataka, veće su kontrole iznajmljivača poreznih obveznika koje već provode i naše porezne uprave. Naročito u dijelu koji se odnosi na obračunavanje PDV-a na provizije velikih platformi, s kojima su se susreli i dubrovački iznajmljivači, kontrole porezne uprave još će se pojačati.

image

Apartmani u Pilama

Bozo Radic/Cropix

To bi trebalo omogućiti veće povjerenje putnika, bolje turističke politike za osiguravanje socijalne i okolišne održivosti te će ujedno doprinijeti kontroli nezakonitih aktivnosti. Digitalne platforme poput Booking.coma ili Airbnb-ja, navodi se, bilježe velik uspjeh, ali donose i probleme za lokalne zajednice, pri čemu je priuštivo stanovanje problem jednako velik u Dubrovniku kao i u Barceloni ili Edinburgu.

Booking drži 80 posto tržišta

AZTN tijekom 2019. i 2020. proveo sektorsko istraživanje tržišta pružanja usluga online rezervacija smještaja u Hrvatskoj kako bi proučila rast utjecaja digitalne ekonomije u pružanju usluge smještaja na hrvatskom tržištu. Istraživali su se ugovorni odnosi između online putničkih agencija i hotela, hostela i drugih vrsta smještaja. Rezultati istraživanja pokazali su da Booking.com predstavlja najznačajniju OTA agenciju s tržišnim udjelom do 80 posto, a slijedi Expedia s tržišnim udjelom do 20 posto dok druge platforme bilježe tržišne udjele manje od 5 posto. Istraživanje pokazuje kako u pravilu svi anketirani poduzetnici koriste tradicionalne kanale prodaje kao što su pozivni centar, zatim rezervacije i prodaja na samoj recepciji te također koriste vlastite digitalne platforme na svojim internetskim stranicama. Istraživanje je pokazalo i da na njima bilježe manje prodaje nego putem OTA platformi.

08. lipanj 2024 13:07