StoryEditorOCM
DubrovnikANONIMNA KAZNENA PRIJAVA

POSLIJE LOKRUMA Kako je DORH riješio slučaj bivšeg ravnatelja Marija Tevšića

Piše dv
10. siječnja 2020. - 13:41
Nakon provedenih izvida te dokaznih radnji i pregledane dokumentacije, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je zaključilo kako bivši ravnatelj Javne ustanove "Rezervat Lokrum" Mario Tevšić kao odgovorna osoba te ustanove nije iskoristio položaj i ovlasti na način da je Rezervatu Lokrum pričinio bilo kakvu materijalnu štetu.

Stoga je odbačena kaznena prijava jer je Odvjetništvo zaključilo kako "ne proizilazi da su se u radnjama Maria Tevšića ostvarila obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prekoračenjem granice ovlasti ili pribavljanjem koristi sebi ili činjenjem štete drugome. Inače, Kazneni zakon RH za ovo kazneno djelo predviđa vremensku u od šest mjeseci do pet godina zatvora.

A sve je počelo 18.travnja prošle godine kad su inspektori Službe kriminalističke policije PU dubrovačko- neretvanske Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu u formi posebnog izvješća protiv Tevšića zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti. U prijavi je navedeno kako je Tevšić od 1. srpnja 2014. do 24. listopada 2016. kao ravnatelj JU Rezervat Lokrum, sklopio ugovor o pružanju stručne pravne pomoći i zastupanju s zagrebačkim odvjetnikom Mirkom Kovačem.


Od 15. travnja 2014. Kovač je mjesečno dobivao 3.000 kuna uvećano za PDV, a prema aneksu od 15.rujna 2015. te novom ugovoru od 1. travnja 2017. godine paušalni se iznos navodno neosnovano povećao prvo na 6.000 kuna mjesečno, a zatim na 15.000 kuna mjesečno, uvijek uvećano za PDV.


Sve to unatoč tome što je 24. listopada 2016. na mjesto voditelja Pravnog odjela Rezervata Lokrum zaposlen Srđan Dragojević te sa sklapanjem navedenih ugovora i aneksa nisu bili upoznati članovi Upravnog vijeća JU Rezervat Lokrum.

U više navrata za stručnu je pomoć angažirao i odvjetnički ured Viktorija Knežević & Marina Maslek te odvjetnice Ines Udženiju i Marinu Radoš Kristić kojima jeRezervat Lokrum platio 36.883,75 kuna.

Više detalja o ovoj temi pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je već na kioscima
07. svibanj 2024 20:38