StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

ANDRO VLAHUŠIĆ: Riješit ćemo stambeno pitanje za 93 obitelji bez novih troškova za Grad!

Piše dv
26. travnja 2021. - 14:08
Izbori 2021
Andro Vlahušić i Mario Tevšić (platformaDubrovnik - naš grad) govorili su na temu stanovanja u DubrovnikuBožo Radić/cropix

Dubrovnik, 26. travnja 2021. - "Nakon nestanka pandemije i povratka turizma u Dubrovniku će nastati dva najvažnija problema - stanovanje i hoćemo li se uopće imati dovoljan broj liječnika" – rekao je na današnjoj konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik – naš grad Andro Vlahušić. Kod zemljišta tvrtke Vrtlar u Solitudu predstavio je svoja rješenja ovih problema, podsjetivši kako je projekt Solitudo započet 2015. godine i za njega ishodovana i građevinska dozvola, ali ga je trenutni gradonačelnik Mato Franković "bacio u koš". Stoga je najavio aktiviranje građevinske dozvole za te tri zgrade čim preuzme vođenje grada, koje bi onda ponudio liječnicima, kao najdeficitarnijem zanimanju u Dubrovniku te ostalim deficitarnim zaposlenicima visoke stručne spreme iz javnog sektora.

image
Andro Vlahušić i Mario Tevšić (platformaDubrovnik - naš grad) govorili su na temu stanovanja u Dubrovniku
Božo Radić/cropix

"Grad će raspisati javni natječaj, obavi konzultacije što prije i da Grad s 20 milijuna kuna kupi to zemljište i projekt i Vrtlar je na nuli, a ideja je da sjednemo s Ministarstvom zdravstva, našom Županijom, Općom bolnicom Dubrovnik, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo i s javnim ustanovama i onima koji obavljaju javnu djelatnost i da oni koji su nam potrebni dobiju stanove za koje predlažemo da se grade po modelu zadrugarstva, da ih ne gradi Grad jer je tad cijena značajno skuplja" - rekao je Vlahušić dodavši kako je procjena da bi tada cijena kvadrata stana bila oko 1600 eura, za što se može onda dobiti kredit od APN-a.

Za stanove u Mokošici predložio je da se raspiše natječaj po predloženim uvjetima, svih 43 stana bi bila namijenjena prvima koji budu na listu, a tražit će mogućnost da oni koji bi htjeli kupiti stan odmah za tu namjenu mogu koristiti kredit APN-a, dok bi oni koji to ne žele odmah ostali u najmu do idućih 10 godina. Novcem od tih stanova, za koje procjenjuje da će ih se moći prodati polovica, prikupilo bi se 20 milijuna kuna za kupnju prije navedenog zemljišta Vrtlara. Na taj način, smatra, 93 obitelji bi riješile svoje stambeno pitanje.

image
Andro Vlahušić i Mario Tevšić (platformaDubrovnik - naš grad) govorili su na temu stanovanja u Dubrovniku
Božo Radić/cropix

Treći projekt je povijesna jezgra, gdje demografsku obnovu želi financirati putem dijela prihoda od ulaznica za zidine i Dubrovnik Carda.

"10 posto od svake prodane ulaznice za zidine i Dubrovnik Carda ide namjenski za projekt Živi grad i oživljavanje povijesne jezgre" - najavio je Vlahušić istaknuvši da Grad ne bi imao trošak, jer kad bi upravljao zidinama umjesto 25 posto PDV-a državi od svake ulaznice, deset posto bi išlo na ovaj projekt, a 15 posto bi se koristilo za obnovu baštine te je pozvao stranke Srđ je Grad, kao i DDS i DUSTRA-u da stanu iza ovog projekta.

U programu platforme Dubrovnik - naš grad nazvanom Rješenja za grad, uz ove projekte, nalaze se još i stanovi za branitelje na Nuncijati, stanovi na Pobrežju koje želi raditi s APN-om, izgradnju stanova na drugom zemljištu Vrtlara, kao i 50 stanova na skladištu Vodovoda, za što već postoji projekt. Član platforme Mario Tevšić predstavio je prijedlog kako smanjiti rate stambenog kredita kako bi one bile manje nego plaćanje podstanarstva.

image
Andro Vlahušić i Mario Tevšić (platformaDubrovnik - naš grad) govorili su na temu stanovanja u Dubrovniku
Božo Radić/cropix

"Subvencija APN-a u Dubrovniku je manja od 50 tisuća kuna, a kad vi platite porez na promet nekretnina od oko 30 tisuća kuna, zapravo od države ne dobijete ništa jer cijene nekretnina u Dubrovniku su takve da model APN ovdje nije dovoljno dobar. Mi predlažemo da se njihov udio u kreditu koji je sad do 100 tisuća eura podigne na 150 tisuća. Time bi se subvencija bi se podigla za 50 posto" - rekao je Tevšić te naglasio da je to tek prva mjera, ali je za nju potrebna pomoć države da se taj cenzus za Dubrovnik i usporedive gradove podigne.

U drugoj mjeri uključio bi se i Grad Dubrovnik koji već ima projekt subvencije podstanarstva koji prosječno iznosi oko 750 kuna za mlade obitelji koje zadovoljavaju imovinski cenzus. Stoga predlažu da se ta subvencija protegne i na korisnike stambenih kredita, čime bi se cijena kredita značajno spustila do ispod cijene najma stana u Dubrovniku. Treća, dodatna mjera, također zahtjeva suradnju države.

image
Andro Vlahušić i Mario Tevšić (platformaDubrovnik - naš grad) govorili su na temu stanovanja u Dubrovniku
Božo Radić/cropix

"2019. uvedena je mjera prema kojoj poslodavac radniku može plaćati najam stana, a da je za taj dio je oslobođen poreza. Ne vidimo zašto bi se to odnosilo samo na podstanarstvo, a ne i za mlade osobe, korisnike stambenih kredita . Ovako se potiče zapošljavanje izvan mjesta stanovanja, umjesto dugoročnih rješenja. Poslodavac time ne bi izgubio skoro ništa jer bi mu taj iznos bio neoporezivi, a umjesto privremenog oblika stanovanja, poticalo bi se trajni" – pojasnio je Tevšić dodavši da je jasno da sve tri mjere ne bi bile primjenjive na sve korisnike, ali s njima bi neusporedivo bilo lakše riješiti stambeno pitanje jer bi se rata kredita za prve godine otplate smanjila za skoro 50% dok sve navedene mjere ukupno iznose više od 2500 kuna mjesečne subvencije.

24. travanj 2024 08:04