StoryEditorOCM
DubrovnikVIŠI BANKAR, ALI I CVJEĆAR

Posjetili smo ‘carstvo krizantema‘ Mladena Buconića u Komolcu: ‘Ne idem u kladionice, ali se svake godine prije Svih svetih kladim hoće li cvijeće preživjet, hoće li bit’ zdravo i prodat’ se na vrijeme‘

Piše Gabrijela Bijelić
31. listopada 2022. - 16:06

Radi u banci, a bavi se klađenjem? Netko bi pomislio da tu nisu skroz čista posla, ali kod Mladena Buconića svaka je sumnja isključena. Ovaj vrijedni službenik banke iz Komolca u ‘slobodno’ vrijeme bavi se jagodama, verdurom i cvijećem. A upravo ga ovo zadnje stavlja u kategoriju hazardera jer s krizantemama nikad i ništa nije sigurno:

image

Mladen Buconić s novim zelenim krizantemama

Bozo Radic/Cropix

Zahtjevne ljepotice

- Kockanje je to. Iako ne idem u kladionice, svake godine mi je prije Svih svetih sve na kocki. Hoće li bit dobro sjeme od cvijeća, hoće li vjetar, kiša i grad polomit ‘glave’, hoće li ih napast bolesti, hoće li procvjetat na vrijeme, hoće li bit švercera koji će pokvarit pos’o pa nećeš uspjet sve prodat na vrijeme...jer ono što ostane nakon blagdana nikome ne treba. Neće tad cvijet izjest ni koza ni kokoš, a grobovi su puni i više ne prolazi, sve da ga i besplatno razdijeliš – govori nam Mladen kojega Dubrovčani bolje poznaju kao višeg bankara sa šaltera centrale OTP banke, a nešto slabije kao sezonskog cvjećara.

A on je u poslu već trideset godišta, još tamo od rata. Obitelj Buconić jedna je od nekoliko familija koje u Komolcu, za uzgoj bogomdanom mjestu, ‘proizvode’ krizanteme. A te su raznobojne ljepotice itekako zahtjevne, pola godine oko njih ima posla, i to s neizvjesnim ishodom. Za mrtve su matrikali izraz dubokog poštovanja, a za raznorazne biljne štetočine – pravi švedski stol:

image

Žute špine odvrnule su špinu

Bozo Radic/Cropix

- Kad je sve u baštini žuto i sasušeno, oni se šarene, privlače nametnike. Skakavci i gusjenice mogu učinit ogromnu štetu, čak i mačke kad okolo preskaču. Dok cvijeće raste i sprema se rascvjetati stalno ga treba obilazit, držat na oku – tumači nam Mladen dok s njim oprezno prolazimo kroz redove bijelih i žutih krizantema. Visina ograde prati njihov rast, rešetkice su tu da im zadrže oblik, a mreža iznad cvjetnjaka biljke čuva od tuče. Ovisno o obliku cvjetne glavice, okrugle se krizanteme zovu ping pong, velike klasične su palisade, a one zvjezdaste špine. Ove godine je, uzgred rečeno, priroda dobro odvrnula ‘špinu’ pa su upravo špine izvrsno uspjele.

Ima u Mladenovoj zbirci i novih vrsta, zazelenile su im se krupne latice u kantunu. Neke vrste su se, nažalost maćale, cvjetovi su u redu, ali se lišće sasušilo pa će takve završiti u kušinima i grobnim buketima. Mnogo toga u razvoju cvijeta ovisi o kvaliteti sjemenskog materijala, no na uzgajivaču je na kraju najveći teret.

image

Staklenik je u Komolac stigao iz Solituda

Bozo Radic/Cropix

- Svaku ovu palisadu treba redovito čistiti od Male Gospe naovamo. Jer cvijet koji nije čišćen neće ostati sam na stabljici, sa strane će udarit drugi i pokriti ga. Sadnice u Komolcu manje-više svi nabavljamo u Labinu, tamo je glavni centar. Kupujemo kontejnere od 100 komada, takva je ambalaža. A ako na kontejneru piše ‘novita’, sve dok ne procvjetaju ne znamo koja će bit vrsta – objašnjava Buconić koji je svoj najveći rasadnik, bolje rečeno staklenik s oko tri tisuće sadnica, kupio u Solitudu i montirao sam uz malu pomoć svog prijatelja. I umalo se pri tom polomio.

Matrikala ima Mladen na još dva mjesta, ukupno nekih 5 tisuća. I ove će godine na placu, točnije na za prodaju dopuštenu lokaciju u parku Luja Šoletića. Draže mu je, priznaje, da ljudi dođu u Buconića direktno u staklenik kupiti cvijeće po izboru. Jedino mu smeta kad čeljad prebire po cvijeću, te hoće ovaj, a ne onaj, poteže i čupka. No, na stranu sad zahtjevne mušterije, ključno je kod kupnje da cvijet ima zeleno ‘srce’, to znači da je sigurno svjež i zdrav.

image

Mladen Buconić

 

 

Bozo Radic/Cropix

Mladena pitamo hoće li i on u sveopćoj krizi i inflaciji povisiti cijene, neki spominju da će cvijeće krešit i do 30 posto u odnosu na lani:

- Kako ću ja podić’ cijenu nekom umirovljeniku koji mi se svake godine vraća a nema para? Da mu rečem neće glavica više bit 15 nego barem 20 kuna? Ne mogu ja tako – kaže domaćin koji ne može a ne primijetiti novu ‘modu’ kupnje krizantema u grastama.

- Puni su ih trgovački centri, shvatili su trgovci da mogu zaradit od cvijeća, ali mi se mnogi žale da nije to to. Dogodi se da im grasta šporka kamenu grobu ploču pa je treba čistiti, skoro da je više štete nego koristi – ističe uzgajivač kojemu boravak u prirodi dođe kao terapija nakon sati i sati bliskog kontakta s klijentima.

Vrijedne žene

A u poslu oko cvijeća mu, kao i uvijek, pomažu ukućani. Majku Katu i suprugu Ljerku zatekli smo pred kućom. U dvorištu se sve zeleni, okolo su poslagani aranžmani u nastajanju, u korpicama je zelenilo koje ide kao podloga aranžmanima. Pitosporu je majka Kate uzgojila u đardinu, Mladen i supruga mu Ljerka naberu listića lovora i bršljana i onda se među njih utiskuje matrikale. Kad im poslovne obveze dopuste, u biznis se uključe i Mladenovi sinovi Mato, treći oficir na plinašu i Marko, inženjer brodogradnje.

image
Bozo Radic/Cropix

Žene, dakako, drže tri kantuna od kuće, a bome i od krizantema:

- Sjećam se, dok se nisu pojavile spužve, aranžmani su se radili u grudama od mahovine. A cijena se aranžmanima nije mijenjala valjda zadnjih dvadeset godina. Od 50, 60 kuna nadalje, ovisi koje je cvijeće unutra – priča nam gospođa Kate, vitalna 75-godišnjakinja koja se još dobro sjeća kako su žene na placu robu nosile u košićima na glavi. A i sama je to iskusila, vjerojatno je baš zbog toga i danas boli vrat. No, krizanteme su dio njezina života i ne može zamisliti jesen bez rada oko ove plemenite biljke kojoj sredina očito pogoduje za rast i razvoj. Popodne je Komolac u mraku, ljeti ima dovoljno vode iz pučeva za instalirati sustav navodnjavanja kap po kap. Sve je uravnoteženo i lijepo posloženo, samo da nije tužnog povoda zbog kojega postoji to cvjetno carstvo na prilazima Gradu.

Ne boje se Pelješkog mosta

U prošlosti je to možda bio Šumet, ali sad je Komolac kraljevstvo matrikala koje nitko ne može ugroziti. Ne boje se oni, kažu, čak ni otvorenog Pelješkog mosta kuda će ove godine prvi put sigurno doći nelojalna konkurencija švercera cvijeća. Komolački uzgajivači sigurni su da kupci znaju prepoznati provjerenu kvalitetu.

A u Komolcu se dobro zna tko su kraljevi uzgoja, to su obitelji Kozina, Vuić, Raič, Buconić, Jerinić i Vojvodić, lokalni vladari krizantema.

28. travanj 2024 13:47