StoryEditorOCM
DubrovnikBetlehem za smrznuti se

‘Polarne‘ jaslice u Župi svetog Petra zadivile vjernike izgledom i porukom: ‘One su poziv svima da uvide pogubnost nametnute ‘iskoristi i odbaci‘ logike...‘

Piše Gabrijela Bijelić
26. prosinca 2022. - 17:03

Na obzoru Aurora Borealis, u pozadini se na žici suše bakalari, svi su zabundani, uokolo plutaju sante leda koji je okovao površinu jezera, upregnuti jeleni vuku saonice...

image
Božo Radić/Cropix

Priznat ćete da ti prizori nisu prva asocijacija na Betlehem, no da mašta može osmisliti najneobičnije krajolike, potvrđuju ovogodišnje jaslice u župnoj crkvi svetog Petra na Boninovu. Nadahnute polarnim krajevima i bijelim Božićem kakav u Dubrovniku ne pamtimo desetljećima, ove jaslice dokaz su da se Isusovo rođenje može uprizoriti na bezbroj načina, a uvijek s istom blagdanskom porukom mira, blagostanja i zajedništva.

image
Božo Radić/Cropix

Iglu umjesto štalice, pastiri nalik Eskimima, poklonstvo kraljeva u krznenim ogrtačima, svakakvih detalje otkrit ćete ako svratite pogledati ovaj po svemu osobit crkveni Betlem s porukom:

- Ove godine smo u našoj župnoj crkvi postavili malo drugačije jaslice kao poziv svima nama da, vodeći više računa o stvorenom svijetu, uvidimo pogubnost ‘iskoristi i odbaci‘ logike koja se nametnula kao nit vodilja društva i civilizacije u kojima živimo. Hvala svima koji su se svojim idejama i entuzijazmom uključili, posvećuju svoj trud i vrijeme svima nama. Na poseban način hvala obiteljima Kriletić i Tomović - piše na web stranici Župe svetog Petra na temu jaslica u čijoj su izradi sudjelovali i pastoralni suradnik Joško Mikuš te časna sestra Marinela Žuro.

28. travanj 2024 08:54