StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON DUGO ČEKANJA|

Podiže se kredit, kreće preuređenje gradskog hotela Gruž u moderni Dom umirovljenika

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. studenog 2020. - 07:27
Dubrovnik bi u nekih godinu i pol trebao dobiti još jedan dom za starije osobe. Nakon što je 'Čačićev dom' kod dubrovačke Opće bolnice iz devedesetih neslavno propao i čeka neka bolja vremena, već desetljećima se po ovom pitanju ništa značajno nije pomaklo naprijed.

image
.


Otvoreno je par privatnih domova koji su za prosječnog umirovljenika preskupi, a u postojeća dva državna doma za starije na tri lokacije već su godinama na snazi liste čekanja jer potražnja višestruko premašuje njihove kapacitete. Stoga nije neobično da su i domovi u susjednoj BiH, cjenovno puno prihvatljiviji od privatnih, često puni naših starijih sugrađana koji se više nisu mogli brinuti o sebi, kao što je Dom za starije osobe u Ravnom ili onaj u Neumu.
Stoga raduje vijest da u obnovu ide nekadašnji Hotel Gruž, koji postaje dom umirovljenika.

image
DV
DV


Novi dom u Gružu raspolagat će s ukupno 48 ležajeva u 32 smještajne jedinice i to 16 jednokrevetnih soba, 13 dvokrevetnih i tri apartmana. Predviđene su i tri jednokrevetne sobe za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti, smještene u suterenu objekta, odgovorili su nam iz Grada Dubrovnika.
Pred dubrovačkim gradskim vijećnicima već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći će se prijedlog o davanju suglasnosti za zaduženje, odnosno podizanje kredita za rekonstrukciju Hotela Gruž, u kojem Grad ima većinski udio od 88 posto. Kredit bi se uzeo od Erste banke u iznosu od 15 milijuna kuna, a rekonstrukcija postojeće zgrade trebala bi biti gotova u roku od godinu dana nakon uvođenja izvođača u radove. Procijenjena tržišna vrijednost nekretnine je 4. svibnja 2020. iznosila 7.140.000 kuna. Zadnja rata kredita dospijeva na naplatu 1. 11. 2029.

image
.


Projekt nosi naziv 'Rekonstrukcija (dogradnja i nadogradnja) Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe tipa hotel, nastavili su iz Grada Dubrovnika. Sukladno glavnom projektu, Dom će u konačnici imati nešto više od 1.300 kvadratnih metara bruto površine. Od postojeće građevine zadržat će se 690 kvadratnih metara, dok će se dio garaže i krovište srušiti kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih kvadratnih metara. Ovom prenamjenom zgrade dobit će se koristan prostor podijeljen na suteren, prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje, uz racionalizaciju troškova i optimalnu kvalitetu smještaja – naglasili su.
U suterenu će biti smješten prostor za pogon s praonicom, spremišta, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok će se prostor uprave nalaziti na novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu.

image
.


U objekt će se ugraditi dizalo, sve sobe imat će izravan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih će imati lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa, istaknuli su o projektu.
Izgradnjom doma umirovljenika u Gružu zadovoljit će se dio potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika. Uz planirani novi dom kod Opće bolnice, riječ je o prioritetu ove gradske uprave u segmentu društvene infrastrukture.
Kreditno zaduženje je kod Erste banke i iznosi 15 milijuna kuna s jednom godinom korištenja plus godinom počeka te rokom otplate od 7 godina. Pored ovog iznosa, bit će potrebno uložiti još oko 3 milijuna kuna na opremanje doma – kažu u gradskoj upravi.Budući dom umirovljenika trebao bi zapošljavati 28 zaposlenika.
28. travanj 2024 14:50