StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠETAK GRAĐEVINSKIH RADOVA NA HOTELU GRUŽ

Dubrovnik će dobiti Dom za starije Ragusa! Idućeg tjedna imenovanje privremene ravnateljice, a Olga Muratti se nada da smještaj neće biti skuplji od konavoskog

Piše Silvia Rudinović
30. kolovoza 2022. - 20:46

Dok se sa zgrade Hotela Gruž dižu skele a pituri završavaju ličilačke radove na fasadi, dubrovačka gradska uprava priprema materijale za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se idućeg tjedna odlučivati o dvije stvari koje se tiču Doma za starije osobe Ragusa. Vijećnici će imenovati privremenu ravnateljicu i odlučiti o ponudi Marije Clark, iz Kanade, za otkup 1245 dionica trgovačkog društva Hotel Gruž d.d.

Grad je zainteresiran za otkup dionica, kažu iz ureda gradonačelnika Mata Frankovića, no odluku će donijeti vijećnici na sjednici 5. rujna. Inače, ponuditeljica traži 100 kuna za svaku dionicu. Inače, radovi na rekonstrukciji objekta kasne. Olga Muratti, predsjednica Nadzornog odbora Hotela Gruž kaže kako raspolaže informacijama da su građevinski radovi pri samom kraju i trebaju biti gotovi u srijedu, 31. kolovoza. Ne bi trebalo biti značajnijih odstupanja od najavljenog roka završetka svih radova, a to je kraj kalendarske godine.

- Koliko mi je rečeno, nema daljnjih kašnjenja s radovima, slijedi unutrašnje opremanje. Znate da je teško predvidjeti hoće li se što zakomplicirati, ali treba reći kako se projekt privodi kraju. Planirali smo završetak najkasnije do kraja godine i zasad ne vidim razloga da ne bude tako. S obzirom na situaciju u kojoj su se odvijali radovi, zadovoljna sam samim time što je projekt u realizaciji. Smatram da će korisnici biti zadovoljni i da će sve biti na zavidnoj razini. Koliko znam, ima zainteresiranih, ali to ćemo vidjeti kad se krene u postupak popunjavanja smještaja – kaže Muratti.

image

Olga Muratti

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

U gradskoj upravi kažu kako se već počelo s uređenjem okoliša i nogostupa ispred budućeg doma te podopolagačkim radovima ulaznog podesta.

- Montirana je ulazna stijenka, a u idućih nekoliko dana planirani su završni hortikulturni radovi. Što se tiče unutarnjih radova, u tijeku su završni radovi fine montaže rasvjete, sanitarija te montiranje unutarnje stolarije. Ličilački radovi su u završnoj fazi. Postavljene su unutarnje jedinice grijanja i hlađenja. Nastavno na sve navedeno može se reći kako su obrtnički radovi u završnoj fazi. Zbog poremećenih lanaca opskrbe i stanja na tržištu, dio protupožarne stolarije nije stigao na gradilište u predviđenim rokovima te je evidentirano kašnjenje od 15 dana u odnosu na ugovorni rok. Izvođač je dostavio zahtjev za produljenjem roka i predočio dokaze kojima opravdava kašnjenje – kažu iz Grada Dubrovnika.

S nestrpljenjem se očekuje informacija o mjesečnoj cijeni smještaja u jednoj od 32 smještajne jedinice budućeg doma. Svojedobno je rečeno da neće biti skuplji od konavoskoga, na Grudi, a tamo se cijene kreću od 4.800 kuna za pokretne osobe u dvokrevetnoj sobi do 7.500 kuna za smještaj i njegu nepokretne osobe u jednokrevetnoj smještajnoj jedinici. Pritom, Općina Konavle sufinancira smještaj svojim stanovnicima u iznosu 20 posto osnovne cijene. Uvjet je da imaju prebivalište na području te općine u neprekidnom trajanju najmanje 30 godina.

image

‘Ne bi trebalo biti značajnijih odstupanja od najavljenog roka završetka svih radova, a to je kraj kalendarske godine‘

Bozo Radic/Cropix

- Formiranje cijene nije posao Hotela Gruž. Čeka se izbor Upravnog vijeća, a potom i imenovanje čelne osobe. Po meni bi cijene trebale biti u tim okvirima privatnog doma na Grudi, ne bi trebale biti više, a teško da će biti manje – komentira Muratti.

Iz gradske uprave kažu kako su izračuni u tijeku, a kad budu gotovi javnost će biti obaviještena o cijenama.

- Osnivanjem ustanove socijalne skrbi Dom za starije osobe Ragusa, kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga, zadovoljen je osnovni preduvjet kako bi Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova. Nadamo se da će se to i ostvariti, što će u konačnici ovisiti o odluci nadležnog ministarstva, jer bi se time postiglo smanjenje troškova smještaja za korisnike. Naime, uključenje u mrežu ustanova podrazumijeva i subvenciju za dio korisnika, što bi trebalo značiti i niže troškove za korisnike – pojašnjavaju.

Iz gradske uprave, također, najavljuju prijedlog rješenja o imenovanju privremene ravnateljice Doma za starije osobe Ragusa, ali ne navode tko je kandidatkinja.

- Privremena ravnateljica bit će zadužena za cjelokupnu pripremu ustanove za početak rada. Odabir korisnika će, prema zakonskim unaprijed zadanim kriterijima, kada se za to ostvare uvjeti, provesti Upisno povjerenstvo, sukladno utvrđenim prioritetima, odnosno ostvarenom broju bodova i formiranoj bodovnoj listi – odgovor je Grada Dubrovnika.

image

Bit će to dom hotelskog tipa, na pet etaža, za smještaj 48 umirovljenika

Bozo Radic/Cropix

Neslužbene informacije govore kako će ravnateljica biti osoba s iskustvom rada u ustanovi koja skrbi za stare i nemoćne. Zadnji dom za stare i nemoćne u Dubrovniku izgrađen je prije više od 50 godina. Za budući, gruški dom dosad se javno govorilo kako će biti hotelskog tipa, na pet etaža, za smještaj 48 umirovljenika. No, nije dovoljno urediti prostor, netko u domu treba raditi, a njegovatelja je malo. Svjesni nedostatka kadra na području Dubrovnika, Grad Dubrovnik i njegova razvojna agencija Dura, početkom kolovoza objavili su javni poziv za iskazivanje interesa za program osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne osobe. Velika je potražnja i za njegovateljima starijih osoba koje žive u vlastitom domu.

- Na javni poziv za iskazivanje interesa za osposobljavanje njegovatelja javio se dovoljan broj osoba da bi se išlo u provedbu ovog programa, stoga će uskoro biti raspisan javni poziv za polaznike verificiranog programa osposobljavanja za njegovatelja starijih i nemoćnih osoba. No treba napomenuti kako ovaj poziv za iskazivanje interesa nije povezan s namjerom zapošljavanja u Dom za starije Ragusa, već je povezan s Projektom Senior servis, koji je zbog korone bio obustavljen u 2020. i 2021. godini. Postoji mogućnost da se dio njegovatelja koji budu obučeni kroz ovaj program u konačnici zaposli u Domu za starije Ragusa, međutim o tome je preuranjeno govoriti – navode iz Grada.

Uvjeti za prijavu u program su završena osnovna škola i punoljetnost. Grad je preuzeo troškove edukacije i obvezu organiziranja nastave, dok je obveza kandidata, uz polaganje ispita, i odazivanje na otvoreno radno mjesto njegovatelja koje mu Grad Dubrovnik ponudi. Ukoliko se, u razdoblju od godine dana od polaganja ispita, kandidat ne odazove na poziv za otvoreno radno mjesto, morat će vratiti pet tisuća kuna, koliko iznose troškovi edukacije po osobi. Javni poziv je otvoren do srijede, 31. kolovoza.

25. travanj 2024 14:35