StoryEditorOCM
DubrovnikMARIN KRSTULOVIĆ O JAVNIM POVRŠINAMA, APARTMANIZACIJI KOTARA GRAD I MARU HAJDARHODŽIĆU...

Plaćamo najviši porez po krevetu u apartmanima! Usred COVID-a iznajmljivači iz povijesne cjeline uplatili su u gradski proračun 4,5 miljuna kuna, a ništa nam se ne vraća!

Piše Kristina Filičić
17. ožujka 2022. - 11:38

- Kad se pobunite protiv vladajuće politike, onda vam dignu 90 posto površine, onemoguće rad s javnom upravom i potrude se da vas unište a kako bi pokazali svima neposlušnima. Poslušni dobiju ono što vam se uzme ili ono što drugi ne mogu dobiti. Određeni političari žele samo moć i utjecaj, a kako bi novac od površina išao u ruke podobnih. Iskrena borba za život sugrađana ne postoji jer to nisu oni koji plaćaju zaštitu interesa iako, ako zaštitimo interes stanovnika, vratit će se višestruko svima – kazao nam je predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad Marin Krstulović kada smo ga pitali za njegovu objavu na Facebook stranici kotara. Naime, 'opleo' je u spomenutoj objavi Krstulović i po Županijskoj lučkoj upravi i županu Nikoli Dobroslaviću ne temu Peskarije, odnosno koncesioniranog lučkog područja. Komentirao je kušaonicu koja bi na Peskariji trebala biti otvorena po potpisivanju ugovora o koncesiji, spomenuo kako 'ribari i dalje nemaju legalan pristup, ne mogu armat' mreže, stanovnici nemaju sadržaj' te da 'Županijsku lučku upravu zanima samo novac od površina'.

image

Na površini od 200 četvornih metara predviđena je ugostiteljska djelatnost - kušaonica

Tonči Plazibat/Cropix

Mara su otkantali 

Spomenuo je i dugogodišnjeg koncesionara na Peskariji ugostitelja Mara Hajdarhodžića koji se, kako je naveo, 'zakačio sa županom pa su mu uzeli 90 posto površine, otkantali su ga iako je išao s njima u projekt'.

Podsjetimo, Županijska lučka uprava Dubrovnik u čijoj je nadležnosti lučko područje u starom gradskom portu, u koncesiju je dala dvije površine ispred Vrata od Ponte, a na kojima je dugo vremena koncesionar bio spomenuti ugostitelj. Za 200 četvornih metara prostora na kojem je planirana kušaonica najpovoljniji ponuditelj je već izabran, no podnesena je žalba od jednog ponuditelja i čeka se očitovanje resornog ministarstva. Za prostor nasuprot od 73 četvorna metra, uz postojeći objekt Lokanda ugostitelja Hajdarhodžića, zbog nepotpune dokumentacije jednog ponuditelja, a samo je jedan i iskazao interes, postupak se ponavlja pa bi se budući koncesionar mogao znati početkom travnja.

image

Peskarija

Tonči Plazibat/Cropix

Za komentar izrečenog od strane predsjednika GK Grad Marina Krstulovića pitali smo predsjednika Županijske lučke uprave Dubrovnik Željka Dadića koji se 'suzdržao od ikakvog komentara'.

Spomenuo je Marin Krstulović i prošlotjednu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i odluku o preraspodjeli javnih površina u povijesnoj jezgri gdje je, kaže, kotar Grad ubačen kao 'neobvezujući savjet'.

Nisu svi iznajmljivači isti

No, nije Peskarija jedino što smeta predsjednika GK Grad. U skoro četiri godine koliko je u kotaru, kaže nam, ništa od strane nadležnih nije napravljeno na bolje, nego sve ide prema dole.

- Dok depopulacija galopira, nemamo ni jedan pravilnik kako obnoviti i dati u najam prazne, zapuštene, gradske i državne stanove, onima za kojima Grad ima ogromnu potrebu, npr. medicinarima, policiji, mladim familijama... Kad reču da nema novca treba napomenut' da je iz jezgre, 2020. godine u vrijeme COVID-a, kad nije bilo turizma i kad su se svima smanjivali i opraštali dugovi, uplaćen puni iznos od 4.468.713,18 kuna. Krevet u Gradu je 1500 kuna, a u drugim kotarima Grada Dubrovnika 750 kuna – kaže Krstulović i dodaje:

image

Jedno je kad iznajmljuju oni koji tu žive, a drugo kad to rade mešetari, poručuje Krstulović

Cropix

- Očekivao bi da se ta razlika od 50 posto uloži u kvalitetu života ili obnovu dva stana a ne na plaće jer ne zaslužujemo biti građani drugog reda. Nismo regulirali apartmanizaciju, gdje se u isti koš trpaju stanovnici kojima to omogućuje normalniji život u najskupljem Gradu s fondovima kapitala ili mutnim investitorima koji imaju desetine apartmana i stanovnici su im prepreka u mešetarenju nekretninama. Normalno, stalnim stanovnicima ostaju i problemi, dok mešetare nije briga jer im je ovo samo najmanje porezno opterećeni oblik zarade ili pranja novca – kaže Krstulović o apartmanizaciji unutar jezge koja je uzela maha u tolikoj mjeri da je broj kreveta odavno premašio broj stanovnika. Ako ćemo za relevantan uzeti interni popis stanovnika unutar zidina od prije pet godina, koji je dao broj od 1557 sugrađana.

- Dok se zaklinjemo u revitalizaciju, mlada familija dobiva nalog za iseljenje iz gradskog stana, u ovoj besparici se ne želi iznajmiti prazni gradski stan i riješiti život i zaraditi novac. Oholost i srditost su katolicima smrtni grijesi. Ne vidim u odlukama "Zaboravite na privatno i brinite se za javno" – kaže Krstulović i zaključuje kako politika mora biti u službi svih stanovnika, a odluke motivirane općim dobrom.

27. travanj 2024 02:10