StoryEditorOCM
DubrovnikPLATI PA SE...

Pitali smo DPDS i Dubrovačke muzeje hoće li spustiti cijene za Hrvate izvan naše Županije. Saznajemo i zašto Dubrovčani moraju plaćati ulaznice za Stonske zidine, Sokol grad...

Piše Bruno Lucić
5. rujna 2023. - 21:18

Raspravljajući o Cjeniku Dubrovnik Passa, dubrovački gradski vijećnici dotakli su se cijena ulaznica za zidine i Dubrovačke muzeje. Dogovoreno je i usvojeno smanjenje cijene DuPassa tijekom zimskog razdoblja te se većina z Velikoj vijećnici usuglasila da dogodine ne bi trebalo podizati cijenu DuPassa. Međutim, čuli su se i prijedlozi da se za hrvatske državljane s prebivalištem izvan Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije omogući popust ili besplatan ulaz na zidine i muzeje. Također, spomenuta je i cijena za mlade, predloženo je podizanje praga za besplatan ulaz za djecu sa sadašnjih 7 na 14 godina starosti.

image
Božo Radić/Cropix

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović prokomentirao je mogućnost povoljnijih ulaznica ili besplatnog ulaza na zidine za sve hrvatske državljane izvan Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

- To nije ništa novo. Mi smo za državljane Republike Hrvatske imali mogućnost da uz prethodnu najavu dobiju ulaznicu za zidine po povoljnijoj cijeni. Međutim, tu treba biti vrlo oprezan budući da smo ušli u Europsku uniju: ne smije se raditi nikakva diskriminacija po pitanju državljana Republike Hrvatske i drugih. Imali smo određenih primjedbi na takvu odluku od strane drugih državljana, gledali smo praksu u Europskoj uniji i prije godinu dana se od toga odustalo. Dakle, prošlu godinu taj model više nije funkcionirao. Možete ponuditi povlaštenu ulaznicu, kao što mi radimo, određenim grupama, recimo studentima, ali to se odnosi na sve studente na svijetu koji svoj status dokazuju ‘iksicom‘, International Student Card (ISIC) ili Europhean Youth Card. Povlaštenu ulaznicu nudimo za sve branitelje, invalide, policijske službenike, vojnike, novinare, uz važeću iskaznicu. Teško je i ne znam je li pravno moguće izdvojiti samo Hrvate, što mi je osobno žao, ističe Kosović.

image

Vedran Kosović

Božo Radić/Cropix

No, već su izdvojeni građani Dubrovačko-neretvanske županije koji imaju besplatan ulaz na zidine pa se postavlja pitanje je li to diskriminacija?

- To je odluka koja je donesena dosta davno, iskreno, nismo imali primjedbi na nju i nije se previše propitivala, nismo se odlučili dirati u to jer držimo da je lijepo da se svim ljudima koji žive na području bivše Dubrovačke Republike to omogući. Nismo imali primjedbi na to i to se nije posebno razmatralo. Tijekom zimskih mjeseci imali smo manje cijene za gradske zidine i vidimo da DuPass to prati. Ta mjera pokazala se uspješnom u smislu produljenja turističke sezone na zimske mjesece. Zaista smo zabilježili veći broj posjetitelja tijekom zimskih mjeseci, a tijekom Feste sv. Vlaha imamo besplatan ulaz na gradske zidine za sve, ističe sugovornik.

Cijena ulaznice za zidine koja uključuje i ulaznicu za Lovrjenac trenutno je 35, djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu, a djeca od 7 do 18 godina plaćaju je 15 eura. Dječjih ulaznica na gradske zidine je u 2022. godini prodano 64.018, a u prvih 8 mjeseci 2023. godine 49.005.

image

Stonske zidine

Tonći Plazibat/Cropix

Zanimljivo, stanovnici iz Županije ne plaćaju ulaznice za dubrovačke gradske zidine, ali zato građani Dubrovnika plaćaju ulaznice za objekte odnosno utvrde i muzeje izvan grada kojima gospodari Društvo prijatelja dubrovačke starine.

- Ne vidim da je to diskriminacija. Ston pokriva svoje troškove, Sokol grad bio je blizu... Tako da za te lokacije jednostavno nije moguće uvesti besplatan obilazak. Pokušali smo smanjiti cijenu ulaznica, ali kad uzmete broj posjetitelja i koliko se novaca uprihodi i kad uzmemo troškove od zaposlenika i svega, to su objekti koji posluju s minusom pa se pokrivaju s drugim prihodima, pojašnjava Kosović.

Većina vijećnika se na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usuglasilo da ne bi podizali cijene Dubrovnik Passa. Kosović je otkrio kako razmišljaju u Društvu prijatelja kad je riječ o eventualnim poskupljenjima.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Intencija Društva za iduću godinu svakako nije povećanje cijena. Praksa je takva da sjednemo s gradonačelnikom, s Gradom Dubrovnikom da bi se ustanovile cijene za sljedeću godinu. Ne vidim da je intencija Grada Dubrovnika povećati cijenu za sljedeću godinu jer vidimo da je inflacija ogromna, da su troškovi života narasli i možemo se tu složiti da će cijene ostati iste. No, ne bih prejudicirao dok se ne dogodi taj sastanak s Gradom Dubrovnikom, napominje Kosović.

Individualna ulaznica za 10 Muzeja u Gradu Dubrovniku je 20, a učenici i studenti plaćaju je 10 eura. Primjerice, odrasli za ulaznicu za Knežev dvor trebaju platiti 15, a učenici i studenti 8 eura. Besplatan ulazak imaju djeca do 7 godina starosti. Za sve stanovnike grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije ulazak u muzeje je besplatan, dok svi ostali posjetitelji plaćaju ulaznice u Dubrovačke muzeje prema važećem cjeniku koji se može pronaći na mrežnim stranicama Dubrovačkih muzeja. I mlađi posjetitelji zanimaju se za kulturu. 

image

Ivona Michl

Tonći Plazibat/Cropix

- Zadovoljni smo odazivom mladih osoba koje posjećuju Dubrovačke muzeje. Tijekom prošle 2022. godine Dubrovačke muzeje posjetilo je oko 9.900 mladih osoba, a tijekom prvih osam mjeseci ove godine njih oko 8.600. Navedene brojke odnose se na mlađe posjetitelje koji tijekom svog boravka u Dubrovniku posjećuju Dubrovačke muzeje, kao i na naše sugrađane (djecu vrtićkog uzrasta, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente) za koje Dubrovački muzeji tijekom cijele godine organiziraju niz besplatnih edukativnih radionica, predavanja te stručna vodstva, ističu iz najstarije dubrovačke kulturne ustanove.

image
Tonći Plazibat/Cropix

No, koliko su prijedlozi izneseni na sjednici Gradskog vijeća provedivi?

- Odluku o cijenama ulaznica Dubrovačkih muzeja donosi osnivač, a po njegovoj preporuci usvaja ga Upravno vijeće institucija Grada, u ovom slučaju Dubrovačkih muzeja. Prethodnih godina Dubrovački muzeji imali su besplatan ulazak za djecu do 12 godina. Kako je došlo do izjednačavanja cijena ustanova u kulturi, ulaznica za zidine i Dubrovnik Passa-a, dogovorena granica besplatnih ulaznica je za djecu do 7 godina, navode iz Dubrovačkih muzeja. 

19. travanj 2024 09:35