StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI MANDAT

Vedran Kosović, predsjednik DPDS-a o novim izazovima i projektima, ali i utjecaju posjetitelja na same dubrovačke zidine

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. travnja 2024. - 21:43

Vedran Kosović ponovo je izabran za predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine. Slijedi mu drugi mandat na ovom odgovornom mjestu, na čelu udruge civilnog društva koja brine o dubrovačkoj baštini. 

Kako je prošao prvi mandat na čelu Društva i što očekujete od drugog mandata? 

Zaista sam ponosan na sve što je Društvo napravilo u proteklom periodu. Sa svim izazovima, kojih je bilo puno, dobro smo se nosili i Društvo ih je uspješno prebrodilo. Možemo zaključiti da je prvi mandat obilježilo pokretanje svih projekata koje je korona zaustavila i dovršetak obnove kapitalnih projekata kao što je Knežev dvor na Lopudu. Od drugog mandata očekujem kontinuitet obnove spomeničke baštine od Prevlake do Orebića i pozicioniranje Društva tamo gdje zaslužuje biti s obzirom na neupitna postignuća kroz desetljeća našeg postojanja. 

Koliko Vam znači ponovo biti predsjednikom Društva i je li to i svojevrstan teret, s obzirom da je riječ o volonterskom radu? 

Često ističem da Društvo nije usporedivo s nijednom drugom organizacijom. Svjesni smo vlastite specifičnosti i činjenice da se od Društva očekuje jedino izvrsnost.

Novi mandat doživljavam kao potvrdu dosadašnjeg rada i kao priliku za nastavak realizacije zacrtanog programa. Opterećenje sigurno jest, pogotovo na resurs vremena, ali to je nešto što smo odabrali. Ne samo ja nego i tajnik i svi članovi tijela Društva te članovi koji aktivno sudjeluju u radu. Naš volonterizam je osnova djelovanja Društva i bezvremenske ideje građana kao čuvara baštine. Ponosan sam na svaki trenutak djelovanja za Društvo. Povratni osjećaji koje dobijem nakon završetka pojedinog projekta su nemjerljivi i sav trud se zbog toga isplati. 

Društvo stalno obnavlja kulturno-povijesne spomenike na području nekadašnje Dubrovačke Republike. Što se trenutno obnavlja i što je na listi čekanja za obnovu od naše vrijedne baštine? 

Lista projekata je jako duga i pokriva područje od Prevlake do Orebića. Istaknuo bih radove na tvrđavi Ponta Oštro, Dominikanski samostan u Čelopecima, radove na tvrđavi svetog Ivana u Gradu, radove na Sv. Duhu na Šipanu, kompletni Ston od parterne zone preko zidina i Podzvizda do Korune te Knežev dvor u Janjini. Osim projekata u tijeku, imamo i čitav niz projekata u pripremi koji će ići u realizaciju. Tu spadaju uređenje kule Drezvenik, uređenje Kaša, uređenje Lovrjenca, II faza uređenja tvrđave Korune i Knežev dvor u Orebiću. Projekata i divnih priča koje nam ispisuje spomenička baština ima zaista mnogo, a na nama je da ih realiziramo. 

image

Vedran Kosović dobio je novi mnadat na čelu DPDS-a

Bozo Radic/Cropix

Kad je niša s kipom svetog Vlaha poviše Vanjskih vrata od Pila, koja se upravo restaurira, bila zadnji put obnovljena? 

Naš parac koji nas pozdravlja poviše ulaza u Grad datira iz 16 stoljeća. Tijekom izvođenja radova na ukrašavanju Grada, prije Božića 2020. godine, iz pokretne dizalice uočena su veća oštećenja te se odmah pristupilo izvođenju preventivnih konzervatorsko-restauratorskih radova, radi sprječavanja daljnjeg uništenja kipa te da prolaznici ne budu ugroženi. Sada smo došli do faze restauracije. 

Koliko na dubrovačke zidine i druge spomenike neprocijenjive vrijednosti utječe prolazak na tisuće gostiju godišnje? 

Neosporno veliki broj posjetitelja ima utjecaj na same spomenike i možemo ga klasificirati kao jedan od ugroznih mehanizama koji ne smijemo zanemariti. Osim samog rada na osiguranju sigurnosti posjetitelja potrebno je periodično održavati hodne površine na način da budu primjerene za obilazak. Zahvaljujući našim djelatnicima na zidinama sve promjene se odmah evidentiraju i prijavljuju, što je dragocjena informacija jer održavanje zidina nikada ne prestaje.   

image

Vedran Kosović dobio je novi mnadat na čelu DPDS-a

Bozo Radic/Cropix

U prošlosti je bilo prijepora oko činjenice da udruga civilnog društva upravlja dubrovačkim zidinama i utrženim prihodima od ulaznica, koje ulaže u obnovu dubrovačke baštine. Bilo je i pokušaja da vam se ‘otmu‘ gradske zidine. Sve je čak bilo došlo i do suda, koji je odbacio optužbe. Kakav je Vaš stav o tome i koji sve stručnjaci surađuju ili su članovi Društva? 

Ljepota i širina Društva su upravo naši članovi koji pokrivaju široku lepezu zanimanja i godina. Upravo to i činjenica da je Društvo mjesto okupljanja zaljubljenika u spomeničku baštinu Dubrovačke Republike koji su voljni vlastito slobodno vrijeme dati za veći cilj, čini našu jedinstvenost i snagu. Mi smo fokusirani na naš rad koji je definiran Statutom i propisuje nam sve što imamo uložiti u spomeničku baštinu. Temelj našeg upravljanja gradskim zidinama je ugovor kojeg imamo s Gradom Dubrovnikom i u potpunosti ga se držimo.

01. svibanj 2024 15:02