StoryEditorOCM
DubrovnikTurbulencije u gradskoj tvrtki

Pero Vićan u otvorenom pismu opleo po Niku Kapetaniću: ‘Ti si svačiji kum, a ničiji prijatelj. Odgovori dubrovačkoj javnosti i građanima, koji su vlasnici Sanitata, je li briga za Javni interes i tvoja otpremnina?‘

Piše DV
15. ožujka 2022. - 15:52

Dan nakon odstupanja Nika Kapetanića iz Nadzornog odbora Sanitata, predsjednik DDS-a i gradski vijećnik Pero Vićan uputio je otvoreno pismo bivšem direktoru Sanitata.

Vićan je svoju reakciju nazvao 'Otvorenim pismom gospodinu Kapetaniću,  velikom i poznatom dubrovačkom konzervatoru, povjesničaru, restauratoru, arhitekti, građevinaru i biznismenu', a pogledajte što u njemu stoji. Prenosimo ga u cijelosti:

Gospodine Kapetaniću, povodom tvoje lažne ostavke u Nadzornom odboru Sanitat, obraćam se javnosti, a i tebi na znanje.

Posebnu pažnju u ovom pismu posvetit ću tvojoj borbi za javni interes Grada, građana i Sanitata.  U ovom trenutku, ostat ću samo na dva pitanja, gdje si do savršenstva iskazao, pokazao i potvrdio brigu za javni interes.

Za razliku od tebe i tvoje lažne ostavke, iznosit ću samo činjenice, materijalne dokaze i istinu.

Kao direktor SANITAT-a koji je u vlasništvu Grada, odnosno svih građana 2010. godine sklopio si štetan Ugovor o zajmu s firmom Ragusa parking d.o.o., jednom od prevara u izgradnji i eksplitaciji Javne garaže na Ilijinom glavici.

U navedenom Ugovoru o zajmu, koji je iznosio 1.800.000,00 kn, pokušaj zamisliti što se 2010. moglo učiniti s tolikim novcem. Ugovoreni novac se trebao vratiti najkasnije do sredine 2023. godine. Štetnost navedenog Ugovora dokazuje činjenica što je dat problematičnoj tvrtki i što Sanitat nije financijska institucija koja daje kredit, nego  trgovačko komunalno Društvo.

U navedenom Ugovoru jasno piše da će korisnik zajma,  to jet Ragusa parking, Sanitatu dati četiri (4) bjanko zadužnice, svaka po 1 milijun kuna, koje nikada nisu dostavljene u Sanitat.

Čiji je to propust i kakva je to briga za javni interes?

Tvrdnja da se radi o sumnjivoj firmi iz ukupno problematične Javne garaže vrlo brzo se potvrdila. Već sredinom 2013. godine je otvorena Predstečajna nagodba. Početkom 2014. godine Trgovački sud otvara postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka.

To ti je gospodine Kapetaniću morala biti, ne žuta, nego crvena lampica da zaštitiš javni novac,  kao veliki borac za javni interes Grada i Sanitata. Međutim, ti si to u udobnoj fotelji direktora slučajno ili namjerno prespavao.

Dana 15. svibnja 2014. godine Sud je otvorio je Stečajni postupak i on je okončan početkom 2016. i firma je 22. veljače 2016. izbrisana iz Sudskog registra.

Gospodine Kapetaniću, zašto niste ti kao direktor i Nadzorni Odbor koji je tada nadzirao rad u Sanitatu, prijavili potraživanje u Predstečajnoj nagodbi????  

Komedija, ali nažalost tragedija je u činjenici što potraživanje Sanitata nisi prijavio ni u stečajnom postupku.

Takva nebriga  i neznanje ne bi se dogodilo ni jednom  polupismenom pojedincu kojem je Grad povjerio tako odgovoran posao.

Vjerojatno u trenutku, kad ti je netko nešto rekao o tome, ti podnosiš lažnu prijavu potraživanja prema Ragusa parkingu, nakon što je stečajni postupak završen i Društvo je izbrisano iz Trgovačkog registra.

Nije ti bilo jasno da Sanitat nije mogao izvan stečajnog postupka ostvariti bilo kakvu svoju tražbinu, jer svaki student  II. godine Pravnog fakulteta to  zna i  Tužba je nedopuštena.

Gospodine Kapetaniću, odgovorite dubrovačkoj javnosti, meni ne trebate, jer mi je davno sve jasno, zašto ste svojom nebrigom i neznanjem direktno oštetili Građane Dubrovnika i zašto je propalo, 2010.godine 1.800.000,00 kn  uvećano za kamate?

Lijepo je govorio bivši Predsjednik RH Stjepan Mesić; neka institucije rade svoj posao.

Ovdje institucije nisu radile svoj posao, pa neka njima ide na dušu.

Odgovori dubrovačkoj javnosti i građanima, koji su vlasnici Sanitata, je li  briga za Javni interes koji pokušavaš lažno istaknuti, da si osobno od Sanitata kao otpremninu uzeo  u prosincu 2018. godine  598.732,74 kune?

Poštovani Građani, dobro pročitajte, gospodin je u 12 -tom mjesecu 2018.godine koštao Sanitat 598.732,74 kune.  To je taj borac za javni interes.

Kad si nakon dobivanja ovako dobre otpremnine prestao biti direktor, postao si Predsjednik Nadzornog Odbora, gdje si i dalje zadržao luksuzno opremljeni ured i pravo korištenja automobila 24 sata dnevno. Ni to ti nije bilo dovoljno, nego si u sali za sastanke Sanitata svaki ponedjeljak u popodnevnim satima održavao sastanke DPDS-a.

O nekim drugim nepodopštinama i psinama iz vremena kad više nisi bio direktor, nažalost, ali ne tvoju, nego Sanitatovu kao Predsjednik Nadzornog Odbora, o tome ćemo jednom drugom prilikom.

Pozivam te,  da javno izneseš točno, precizno i argumentirano jesam li ja negdje zanemario Javni interes proteklih mjeseci u Sanitatu?

Sad nekoliko riječi o borcu za javni interes u DPDS-u.

DPDS si danas doveo svojim neznanjem, da kao Udruga posluje kao profitna pravna osoba.

Grupa koja je željela posjetiti Samostan u Pridvorju nije to mogla učiniti, jer se tvojom samovoljom ključ nalazi u tvome špagu.

Obnovio si i upucao ogromne novce u Ugostiteljski objekat preko puta Samostana koji se iznajmio za mjesečnu siću, pa će trebati nekoliko stotina godina da bi se vratio  uloženi novac.

Vi kolege, gradski vijećnici, koji komentirate lažnu ostavku gospodina Kapetanića zaista malo znate.

Pojedinci ste, na žalost voljom građana zalutali u Gradsko vijeće, pa pokušajte suspregnuti Vašu mržnju i nesnošljivost.

Na kraju gospodine Kapetaniću, ti nisi nikakav borac, ni zaštitnik javnog interesa, nego si borac za osobne privilegije.

To je zakonito, legalno i legitimno, ali si to trebao ostvarivati u privatnom sektoru, a ne iz dobro plaćene, privilegirane i udobne fotelje direktora gradske firme, koja je vlasništvo svih građana, kao i svi objekti kojima upravlja DPDS.

Voliš biti konzervator, povjesničar, restaurator, arhitekta i građevinar, ali na žalost, ti od svega toga ipak nisi ništa.

Gosodine Kapetaniću, ti si: “SVAČIJI KUM, A NIČIJI PRIJATELJ”.

Pero Vićan

25. travanj 2024 00:31