StoryEditorOCM
DubrovnikVRH SDP-A U DUBROVNIKU      

Peđa Grbin sa suradnicima predstavio stranačku politiku stanovanja kojom bi se u Hrvatskoj izgradilo šesnaest tisuća državnih stanova

Piše Anton Hauswitschka
14. ožujka 2023. - 18:57

Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, potpredsjednica SDP-a i članica Hrvatskog sabora, Sabina Glasovac i član stranačkog predsjedništva Matej Mostarac u Dubrovniku su predstavili SDP-ovu politiku stanovanja. Predstavljanju su bili nazočni i Anita Bonačić Obradović, v.d. predsjednice dubrovačkog ogranka stranke i predsjednik županijskog odbora SDP-a i gradonačelnik Grada Ploča, Mišo Krstičević.

"Problem stanovanja nije samo izražen u Dubrovniku već i u cijeloj Hrvatskoj, posebice Zagrebu. Zato predstavljamo našu politiku stanovanja kojom bi taj problem bio riješen", istaknuo je Grbin dodajući kako uz visoke cijene novih nekretnina te visoke cijene najmova hrvatskim građanima konkuriraju građani drugih država EU koji imaju daleko veći standard od naših ljudi.

"Država mora početi graditi stanove našim modelom. Od 1 posto izdvajanja iz državnog proračuna osigurali bi našim građanima dostojanstveno stanovanje. Austrija ima stogodišnju tradiciju stambene politike. Država gradi i svojim građanima u dugoročni najam iznajmljuje stanove. Zbog toga najam stana po četvornom metru u Beču iznosi 7.5 eura što se u Zagrebu može samo sanjati", kazao je Grbin naglasivši kako je prošle godine izgrađeno 3900 novih stanova u Hrvatskoj. Na način koji predlaže SDP u kratkom roku izgradilo bi se između 15 i 16 tisuća državnih stanova kojima bi se zadovoljile potrebe građana.

Predsjednica dubrovačkog ogranka SDP-a, Anita Bonačić Obradović osvrnula se na model dubrovačke stanogradnje koju provodi aktualna gradska vlast. "Model je imao nekih nedostataka no uz naše amandmane oni su ispravljeni. Ipak ova gradska vlast proteklih šest godina na tom području nije ništa napravila osim od Ministarstva branitelja kupila 43 stana vrijednih oko 50 milijuna kuna. Podijelila ih je mladim obiteljima, za mjesečni najam od 1500 kuna iako je izračunom jasno da se za taj stan mjesečno mora izdvajati 8000 kuna. To znači da ostali građani kroz proračun plaćaju 6500 kuna mjesečne najamnine što nije u redu. Problem je i što se takav stan, iako je to planirano zbog zakonskih regulativa, ne može otkupiti za 10 godina uz umanjenu cijenu za dotadašnji najam. Ipak Dubrovnik ima saborskog zastupnika koji bi mogao predložiti izmjene takvog Zakona".

Sa predsjednicom dubrovačkog ogranka složio se i predsjednik SDP-a Peđa Grbin naglasivši kako se zakonski okviri trebaju mijenjati te da je takav model u Austriji odavno normalna stvar. Grbin je komentirao i današnje mjere protiv poskupljenja inflacije koje je predstavila Vlada poručivši kako će sve one dobre za građane i poduzetnike SDP podržati no kazao je kako su te mjere ipak trebale biti donesene daleko prije kako bi se u gospodarstvu moglo dugoročno planirati.

09. lipanj 2023 00:03