StoryEditorOCM
DubrovnikMuzej crvene povijesti

Otvorena izložba ratne fotografije ‘‘Od pobjede 1945. do pobjede 1995.‘‘. Pogledajte kako je bilo na otvaranju

Piše dv
17. listopada 2023. - 20:32

U utorak u Muzeju crvene povijesti otvorena je izložba ratne fotografije ‘‘Od pobjede 1945. do pobjede 1995.‘‘ u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

Nakon Splita, Zagreba, Zadra i Pule, izložba dolazi i u Dubrovnik, a evo što je o samoj izložbi rekao velikan hrvatske fotografije Fjodor Feđa Klarić:

‘‘Izložba Od pobjede do pobjede povijest je ratne fotografije sa stranice novine, koja u svom naslovu ima dvije svete riječi Sloboda i Dalmacija. To je priča i o dvojici mladića devetnaestogodišnjaka Živka Gatinu i Matka Biljka koji su s puškom u jednoj i fotoaparatom u drugoj ruci otišli u rat da bi svjedočili o pobjedničkom ratu protiv dva fašizma Hitlerovom i Miloševićevom. Živko Gatin je prvi fotoreporter Slobodne Dalmacije, a Matko Biljak je napravio najbolje fotografije Domovinskog rata od Slavonije do Dalmacije i danas je urednik fotografije u Slobodnoj Dalmaciji.

Mnoge od izloženih fotografija bile su objavljene u svim svjetskim uglednim novinama kao vrijedno svjedočenje o vremenu, događajima i ljudima naših krajeva u borbi za bolju budućnost.‘‘

27. travanj 2024 17:56