StoryEditorOCM
Dubrovnik‘rasadnik ideja‘

Oni su već pokazali što se može s 4.000 kvadrata usred grada! Iz Muzeja crvene povijesti reagiraju tko je zapravo organizator Ljeta u Gružu

Piše Silvia Rudinović
9. ožujka 2024. - 14:24
Ljeto u Gružu, kino projekcije u povijesnom vrtu Gundulićeva ljetnikovcaMuzej Crvene Povijesti/Muzej Crvene Povijesti

Muzej crvene povijesti dubrovačka je kulturna atrakcija koja je u šest godina pokazala da privatne inicijative znaju nadmašiti ustanove uljuljkane u konstantnim i sigurnim izvorima financiranja, a zahvaljujući osnivačima koji su se pokazali umješnima u muzeotehnici, nadišao je svoju primarnu svrhu. Ovaj je privatni muzej jezgra oko koje se razvijaju sjajne ideje i brojni društveni projekti.

image

Ljeto u Gružu, kino projekcije u povijesnom vrtu Gundulićeva ljetnikovca

Muzej Crvene Povijesti/Muzej Crvene Povijesti

Kristina Mirošević, jedna od osnivačica i suvlasnica, reagirala je na tekst "Usred grada nalazi se 4000 m2 zapuštenog i neskorištenog prostora, evo što se planira!", odnosno na objavljeni odgovor gradske uprave na upit o njihovim namjerama s prostorom bivšeg Vrtlarova rasadnika, povijesnog vrta ljetnikovca Gundulić u Gružu. Iz Grada su, naime, naveli da je "ovaj prostor već bio kulisa za različita događanja u sklopu manifestacije „Ljeto u Gružu“, u organizaciji Centra za mlade i uz podršku Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika".

image

SD
Dubrovnik, 080921
Muzej crvene povijesti u bivsoj tvornici TUP-a u Gruzu.
Na fotografiji: Kristina Mirosevic
Foto: Bozo Radic/CROPIX

Bozo Radic/Cropix

- Inicijativa, odnosno platforma "Ljeto u Gružu" bila je pilot projekt poduzetnika i udruga koje djeluju ili su tad djelovali na području Gruža, prvenstveno u kompleksu TUP-a, a provođena je 2021. i 2022. godine. Inicijatori, organizatori i koordinatori projekta su bili Krešimir Glavinić i Kristina Mirošević ispred Muzeja crvene povijesti, uz Ivanu Tepšić iz Kulturnog centra Jadran i Kluba Dubina, dok su glavni, ostali privatni partneri bili Dubrovnik Beer Company, Bonsenjo kreativna agencija, Dubijoga, Anamarija Bezek Ceramics, PopHeart Factory, Terrajungle, Đirlson, Aster kulturno društvo i Studio Smijeha. Javni partneri su bili Grad Dubrovnik, TZ Dubrovnik, Kinematografi Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice, Dom Marina Držića, Umjetnička galerija, Prirodoslovni muzej, Sanitat, Vrtlar, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo te Centar za mlade - podsjećaju iz Muzeja crvene povijesti.

image

Ljeto u Gružu, kino projekcije u povijesnom vrtu Gundulićeva ljetnikovca

Muzej Crvene Povijesti/Muzej Crvene Povijesti

- Ljeto u Gružu je za glavni cilj imalo aktivirati dotad zapuštene i neprepoznate prostore poput TUP-a, Parka Luja Šoletića te spomenutog rensansnog vrta iza gruške place, u čemu je i uspio, jer su se upravo ti prostori prepoznali kao potencijal i počeli korisiti i za druge namjene od strane drugih dionika, a Gruž se pomalo počinje percipirati kao paralelni, urbani centar staroj gradskoj jezgri. Konkretno, na području spomenutog renesansnog vrta održano je više događanja: filmske projekcije u partnerstvu s Kinematografima Dubrovnik, joga satovi u partnerstvu sa studijom za jogu Dubijoga i DAB FEST, festival autorskih dubrovačkih bendova, u partnerstvu s Centrom za mlade, iz čega se nikako ne može ustvrditi da je Centar za mlade, kako kažu iz gradske uprave, organizator cijelog projekta koji je bio vrlo ekstenzivan i koordinacijski izuzetno zahtjevan za jako mali tim koji ga je provodio, a obuhvaćao je 32 događanja u 62 dana, svake godine koji se održavao - navodi Kristina Mirošević. 

Kreće drugo ‘Ljeto u Gružu‘: Bit će živo u TUP-u, u parku Luja Šoletića i Art parku iza gruške place. A šetat će se i kroz povijest Gruža

27. travanj 2024 23:36