StoryEditorOCM
DubrovnikNAŠ NAJLJEPŠI OTOK POSTAJE SLUČAJ

Sjetili apela Ane Mljećke: ‘ U jednom danu dogodila se dva incidenta, bilo je i obračuna šakama‘

Piše Gabrijela Bijelić
14. lipnja 2024. - 18:57

Netom što je najpoznatija Mljećka u SAD-u Ane Stražičić Rodriguez, poznatija kao Ane Mljećka, upozorila na problem nedostatka policije na otoku Mljetu, prošlog vikenda su u jednom danu zabilježena dva incidenta, što ide u prilog njezinom apelu.

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/mljet-pokrivaju-policajci-iz-stona-ali-nama-trebaju-plavci-na-otoku-cijelu-godinu-1391913

Našoj redakciji obratila se obitelj Gostović iz Siska koja na Odisejevu otoku ima tvrtku za čišćenje apartmana. Požalili su se na ‘bliski susret‘ sa zaposlenikom Općine Mljet Dragecom Levakom koji im je, kako tvrde, prilikom mimoilaženja vozilima na uskoj cesti u Babinu Polju oštetio auto i potom otišao s mjesta nesreće:

image

Mljet čeka stacionirane policajce

Nikola Vilic/Cropix

- Nije se htio pomaknuti, zaletio se autom u naše i mrtav-hladan produžio dalje. Zvali smo odmah policiju i sat i pol čekali da dođu iz Stona gdje im je inače postaja. Kasnije se Levak, mislimo da je pravnik u Općini, javio da na brzinu potpišemo Europsko izvješće o prometnoj nesreći. Policija je napravila zapisnik o slučaju, ali tu nije stalo. Istog dana nas je na putu presreo neki nama nepoznat čovjek, uz nas u vozilu bile su i dvije spremačice kad se on ničim izazvan nasred ceste počeo skidati i vikati, pokušao je stražnjicu ugurati kroz prozor auta pred tri žene. Užas – ispričali su nam zgroženi Gostovići i otkrili kako je ta za njih turbulentna subota rezultirala prekršajnom prijavom koju su dobili za remećenje javnog reda i mira.

Prozvani Dragec Levak, inače pročelnik u Općini Mljet,ostao je zatečen tvrdnjama sisačkih poduzetnika:

- To su gluposti, istina je da se incident dogodio i da smo dogovorno potpisali Europsko izvješće. Nitko nije nigdje pobjegao. Jednostavno, ja sam išao prema izlazu iz Babina Polja, a on je dolazio u mom pravcu, znate kako je na Mljetu, auti stoje a prolaza je jako malo, ceste su uske. On se sklonio da bih ja prošao, u svom pravcu. Normalno sam prolazio, on mi je bio s desne strane, a s lijeve grmlje jer je cesta zarasla. Ja sam svojim lijevim krajem ušao malo u grmlje, na što mi se u autu oglasilo upozorenje na blizinu. Normalno sam onda prošao i nastavio put, pošao u trgovinu, nesvjestan da su nam se vozila imalo dodirnula. Nisam ni na svom autu zagledao ništa. Činjenica jest da se Gostoviću na zadnjem desnom blatobranu vidjelo da je došlo do kontakta. To nije udarac, nego kao kad se dva auta očešu, što se može dogoditi bilo kome. Policija je sve pogledala i rekla ako se dogovarate i potpisujete Europsko izvješće, sve je onda u redu – ispričao je Levak i dodao kako je tad Gostovića vidio prvi put:

- Pred policijom se ponašao iznimno kooperativno i normalno, čak smo zbog nesnosne vrućine otišli do mog ureda i tu popunili i potpisali izvješće, razmijenili podatke... Sve je završilo bez ikakvih problema. Nemamo pojma otkud ideja da se nakon svega ikog zove. Gospodin je novi na otoku, navodno mu se kćeri bave uslugom čišćenja prvenstveno apartmana, to je sve što znam – pojasnio je mljetski pročelnik.

image

Policijski automobil u ophodnji

PU dubrovačko-neretvanska

Dva događaja o kojima su dojavili Gostovići, potvrđuju i iz PU dubrovačko-neretvanske:

- Netom nakon što je u subotu, 8. lipnja, u 12,30 sati, Policijska postaja Ston, nadležna za poslove policije na otoku Mljetu, zaprimila dojavu o prometnoj nesreći u kojoj je jedan od sudionika napustio mjesto događaja. Radi se o prometnoj nesreći do koje je došlo prilikom mimoilaženja vozila što je za posljedicu imalo ogrebotinu na vozilu dojavitelja. Odmah po zaprimljenoj dojavi na mjesto događaja je, osim policijskog službenika koji se nalazio na Mljetu, u najbržem mogućem roku upućena i očevidna ekipa Policijske postaje Ston koja se trajektom u 13 sati, prvim raspoloživim, prebacila na Mljet. Policijski službenik koji se nalazio na Mljetu je na mjestu događaja bio već u 13,10 sati, a očevidna ekipa u 13, 45 sati, što potpuno demantira navod o višesatnom čekanju policije. Dolaskom na Mljet policija je stupila u kontakt s dojaviteljem, u čijem društvu se u tom trenutku nalazio drugi sudionik prometne nesreće, koji je priznao krivnju te su popunili Europsko izvješće o prometnim nesrećama i nisu tražili dalje postupanje policije – ističu iz PU dubrovačko-neretvanske i dodaju kako je policijsko postupanje završilo jer su u konkretnom slučaju sudionici prometne nesreće postupili sukladno članku 176 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno popunili Europsko izvješće o prometnoj nesreći i nisu tražili dalje postupanje policijskih službenika.

- Napominjemo kako policija u trenutku postupanja nije raspolagala podatkom o zanimanju osoba koje su bile uključene u ovu prometnu nesreću budući da to policiji nije relevantno za tijek prekršajnog postupka. Policija je istog dana oko 19,30 sati, zaprimila dojavu istog dojavitelja da ga je preteklo vozilo iz kojeg je izišla osoba i vikala na njega. I u ovom slučaju je na mjesto događaja upućena policijska ophodnja koja je provela kriminalističko istraživanje i utvrdila da je između sudionika događaja došlo do nesuglasica u prometu što je rezultiralo međusobnim vrijeđanjem i fizičkim sukobom u kojem su jedan drugoga udarili šakom u glavu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja obojica muškaraca su prekršajno sankcionirani sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira – izvijestili su iz policije i dodali kako spomenuta dva događaja nisu međusobno povezana, osim činjenice da je dojavitelj u oba slučaja ista osoba.

Da treba poraditi na sigurnosnom aspektu otoka, potvrdio nam je nedavno i mljetski načelnik Đivo Market:

- Budući da je na otoku oko 800 stanovnika, a ljeti se ta brojka višestruko poveća, svakako postoji potreba za svim službama, pa tako i za policijom. I to tijekom cijele godine, ne samo u ljetnom periodu, iako ovdje nema puno počinitelja prekršaja. Općinsko vijeće je više puta donosilo zaključke da je nužno čim prije osigurati da dva policajca uvijek budu na Mljetu, što smo načelno i dogovorili s Policijskom postajom Ston koja pokriva naš otok. Ima naznaka da bi tako moglo i biti – kazao je načelnik Market i naglasio kako MUP u tu svrhu planira urediti postojeće prostore na otoku.

 

 

15. lipanj 2024 09:39