StoryEditorOCM
DubrovnikFOTO: Kulinarski spoj mora i kopna Andreja Barbierija

Otkrili smo čokoladni kolač sa cvijetom stonske soli!

23. listopada 2016. - 11:45

Trećeg dana Good Food Festivala Dubrovčanima je svoje okuse i jela u hotelu Hilton Imperial predstavio jedan od najpoznatijih hrvatskih TV chefova, Andrej Barbieri.

Barbieri je inače prvo jelo pripremio sa sedam godina, a za sebe će reći da se u kulinarstvu voli „držati tradicije“. Rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu, vrlo mlad je otišao u Italiju gdje se zbližava s gastrozofijom slowfooda. Od 1999. posvećen je isključivo kulinarstvu. Vodio je kuhinju poznatoga opatijskog Restorana Bevanda te niz restorana diljem svijeta: na Siciliji, Sardiniji, Kreti i u Španjolskoj. Za večer u Hiltonu Barbieri je pripremio jedan kulinarski spoj mora i kopna, kontinenta i Mediterana.

Večer je otvorio salatom od sirove jadranske lignje. Ovisnicima japanske hrane i sushija ova salata sigurno nije bila nimalo mrska. Dapače, bila je još jedan neobični i intrigantni prilog. Iako malo "ljigava" po osjećaju u ustima, dodatak pesta od suhih rajčica, emulzije od crnike i praha od masline pojaćala je i kompletirala okus i priredila početak koji je obećavao ukusan nastavak. Nakon toga, uslijedio je capellaccio od grdobine i skute. Capellaccio je jedna forma cappellettija, talijanske punjene paste. Razlika je u tome što je capellaccio malo veći i kvadratnog oblika. Poznata varijanta ovog jela je "capellaccio di zucca" punjen tikvom.

Chef Barbieri dodao je svom capellacciju ragu od gljiva i teleći demiglace i tako stvorio izvrsnu kombinaciju. File od sabljarke ležao je na mješavini brokule, patata i inćuna koja je nalikovala na fetu kruha. No, tu nije bio kraj ovoj estetski neobičnoj konstrukciji vrhunac je bio preljev od aromatične juhe. Sigurno se malo tko doma sjeti juhu iskoristiti kao preljev i već radi toga ovaj slijed zaslužuje zlatnu medalju za originalnost. Doduše, na prvi griz se činilo kao malo papreno, a nakon drugog i trećeg griza, kombinacija je bila, rekli bi Francuzi, très délicieux!
Potom je uslijedio pačji batak confit. Riječ "confit" dolazi od francuskog glagola "confire" što znači "ukuhati". Servirana patka bilo je dakle kuhana u masti i to se osjetilo po izuzetno sočnom mesu. Za stolom je odmah izbila šala tko je dobio manji batak taj je dobio "ružno pače". Ma koliko pače bilo ružno ili lijepo, nabujak od cvjetače i sira te pridruženo grožđe dalo je svemu zaokruženi okus.

Finale večeri bio je desert. Stavka koja mnogima znači više nego svih pet slijedova. Na pjat je stigao cake od čokolade i cvijeta soli s crumbleom od maslinovog ulja i karamel umakom. Poznanstvo s jednom stonskom nevjestom odmah je dešifriralo što stoji iza tog gastro-botaničkog naziva "cvijet soli". To je onaj najfiniji sloj soli koji se stvori na površini. Uz to je i najskuplji. Dogodine svi u Ston na berbu soli! Čokolada, maslinovo ulje i karamel učinili su desert koncentriranom "slatkom bombom" poslije koje je i odlazak kući skoro pa nemoguća misija. Ne pomaže ni Tom Cruise! 

Komad kolača se na prvu činio premalim, ali se na kraju iskazao kao vrlo opakim. Opakim za kilograme! Al' o tome neka brinu žene! Bliži se Nova godina, a tako i nikad ostvareni planovi za učlanjenje u teretanu. Uglavnom, Good Food Festival znači užitak, a užitcima se bar ovih nekoliko dana treba prepustiti bez obzira na brige o kilaži!
Slijedove su pratili i prigodna vina. Počelo je s pjenušcem Millenium koji je bio odličan početak. Nastavilo se s Sauvignonom i La sinom vinarije Tomac te Sangreal shirazom i Dark Roseom vinarije Bibich. Za posljednjeg je među ženama pao domišljati komentar – "miriše kao krema za depilaciju"! Uz koju čašu vina žene postaju pravi sommelieri ili bar inovatori metafora. Muški koji se depilicraju mogli su dodati da miriše na "aftershave" pa se bar tako pridružiti raspravi. Svakako, najbolji među vinima bio je Sauvignon. Malo je jačeg okusa, ali se izvrsno sljubio s nepcem.

Chef Barbieri objasnio je prisutnima što su jeli, a pokazao se kao jako skroman, društven i drag kuhar. Na kraju se vrijedna ekipa iz kuhinje hotela Hilton Imperial pridružila gostujućem chefu i zaradila pljesak okupljenih za sav uloženi trud. Otkriven je i detalj da Barbieri uskoro otvara restoran u Zagrebu koji će se zvati - a kako drugo nego - "Barbieri". Kroz program je vodila Darija Žanetić, a za vrlo ugodnu i laganu glazbenu pratnju potrudio se Nevio Končić.

Subotnja večer bila je bez sumnje jedinstvena avanturistička gastro-ekspedicija za svačiji okus.

03. svibanj 2024 22:04