StoryEditorOCM
DubrovnikZatišje na nebu

Odjeci Frankovićeve odluke: Što o ukidanju vatrometa misle u Igrama, a što u veterinarskoj struci? ‘Životinje godinama doživljavaju strašan stres tijekom vatrometa‘

Piše Gabrijela Bijelić
3. siječnja 2023. - 09:12

Što je pucalo, pucalo je! Gradonačenik Mato Franković u Dnevniku Nove TV najavio je kako je novogodišnji vatromet s kojim smo ušli u 2023. posljednji u Dubrovniku. Otišao je i korak dalje rekavši kako od ove godine neće više biti vatrometa ni u privatne svrhe, na vjenčanjima, eventima, kongresima...

Izjava stiže nakon što je više gradova u Hrvatskoj podržalo apel Udruge Prijatelji životinja i u novu godinu ušlo bez vatrometa, a inicijativi se priključio i Zagreb. Na upit Dubrovačkog vjesnika hoće li i Dubrovnik podržati pirotehnički ‘embargo‘ iz gradske su uprave poručili kako podržavaju sve što stoji u apelu, no da će se na Silvestrovo ipak ispaljivati vatromet.

image

Vatromet s Banja

Tonci Plazibat/Cropix

- Mi smo dogovorili vatromet i proveli postupak javne nabave u studenom, dok je inicijativa Udruge došla početkom prosinca i nismo mogli otkazati manifestaciju. Međutim, dogovorili smo se sljedeće. Ovo je posljednji vatromet u Dubrovniku i od 1. siječnja pa nadalje u Dubrovniku više uopće neće biti vatrometa. Postoji novi, moderni sustavi sa svjetlosnim efektima. Vjerujem i da ćemo na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara svjedočiti spektaklu s dronovima – kazao je Franković za Novu TV. Kako gledaju na moguće korištenje bespilotnih letjelica u noći otvorenja ljetnog festivala, raspitali smo se u Dubrovačkim ljetnim igrama:

- Podržavamo inicijative za zaštitu zdravlja, životinja i okoliša te smo upoznati s činjenicom da su slijedom toga mnogi gradovi u Hrvatskoj otkazali vatromete u novogodišnjoj noći. Čitali smo i medijske napise o ukidanju vatrometa u Dubrovniku no vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara još nije imalo priliku razgovarati s gradskom upravom o ukidanju tradicionalnog vatrometa svakog 10. srpnja za otvaranje Igara, stoga nam je trenutno to teško komentirati – istaknula je Karla Labaš iz Ureda za odnose s javnošću Igara.

image

Vatromet dronovima za novu godinu u Abu Dhabiju

 

Giuseppe Cacace /AFP

Napomenula je da se u slučaju vatrometa na početku Igara 10. srpnja svake godine radi o tradiciji koja je utkana u društveni i kulturni život grada pa je pri odlučivanju, uz prava životinja i zaštitu okoliša, potrebno razmotriti i financijske te društveno-kulturne aspekte ukidanja.

A što o ‘tihoj opciji‘ dočeka nove godine misle veterinari. Sunčica Oštrić je očekivano oduševljena inicijativom kontra vatrometa:

- Apsolutno podržavam! Životinje godinama doživljavaju strašan stres tijekom vatrometa, njihov je sluh višestruko jači od ljudskog pa možemo samo zamisliti kako im je kad čuju detonacije. Umjesto u to malo svjetla i zvuka bolje je novac preusmjeriti za dobrobit životinja ili novac dati za potrebe najmlađih. Konačno se netko sjetio da životinje svake godine imaju isti problem, a posebno one sa ranijim srčanim tegobama, napadima epilepsije i slično. Trankvilizatori smanjuju kod njih stres i anksioznost, to stoji, ali najbolje je ukinuti izvor stresa i ljubimci više neće biti ugroženi – objašnjava dubrovačka veterinarka.

06. svibanj 2024 05:39