StoryEditorOCM
Dubrovnik‘TIHA NOĆ‘ ILI ‘KABUUUM‘

Hoće li se Dubrovnik kao Rijeka ili Opatija odreći novogodišnjeg vatrometa? ‘Inicijativa udruga za zaštitu životinja je hvalevrijedna i vrijedna razmatranja, ali...‘

Piše Gabrijela Bijelić
30. prosinca 2022. - 19:03

U pandemijskoj 2002. Dubrovnik je uz Split, Šibenik i Zadar prvi otkazao planirane novogodišnje programe i potvrdio uplatu od 150 tisuća kuna za pomoć potresom postradaloj Petrinji, objavio je pretprošle godine portal gradonačelnik.hr.

image

Novogodišnji vatromet nad Gradom

Cropix

U međuvremenu se situacija, barem s pandemijom, stabilizirala, no nova se ‘prepreka’ ispriječila na putu dočecima Nove godine, ovaj put kroz simbolično ukidanje tradicionalnih novogodišnjih vatrometa u više hrvatskih gradova.

Odabrali ‘tihu opciju’

Nekoliko urbanih središta ovog se adventa, naime, odlučilo podržati apel Udruge Prijatelji životinja i izbaciti s popisa silvestarsku pirotehniku kako bi se ublažio strah kod ljubimaca ali i građana izloženih nepotrebnom stresu. Rijeka, Rovinj, Čazma, Labin, Opatija, Samobor a potom i Zagreb tek su neki od centara koji su odabrali ‘tihu’ opciju ispraćaja 2022. Većina je dogovorila kako će sugrađanima u najluđoj noći osigurati light show umjesto klasičnog vatrometa.

Kako stoji Dubrovnik s ovom inicijativom te hoće li u ponoć ponad Luže biti svjetlećih ‘palmi’ ili tek zvjezdano nebo bez iluminacije, raspitali smo se uoči nogodoišnjeg slavlja u gradskoj upravi:

image

Kućni ljubimci užasavaju se buke pirotehnike

Cropix

- Grad Dubrovnik je upoznat s recentnom inicijativom udruga za zaštitu životinja o ukidanju novogodišnjih vatrometa u hrvatskim gradovima. Aranžman za novogodišnji vatromet za ovu godinu već je ugovoren, no Grad Dubrovnik smatra da je navedena inicijativa hvalevrijedna te je svakako vrijedna razmatranja u budućnosti, jer je poznato da glasna pirotehnika i vatromet imaju izrazito negativne učinke na kućne ljubimce, prvenstveno pse – poručili su iz Grada Dubrovnika i dodali kako ovogodišnji silvestarski vatromet izvodi ovlašteni izvođač Mirnovec pirotehnika. Ukupni troškovi izvođenja novogodišnjeg vatrometa iznose 65 tisuća kuna s uključenim PDV-om.

Opasno za zdravlje i okoliš

Aktivisti za prava životinja iz godine u godinu upozoravaju na mnoge štetne posljedice pirotehnike za životinje.

Prijatelji životinja uputili su apel mnogim gradovima i općinama u Hrvatskoj ne bi utjecali na ‘ukidanje’ novogodišnjih vatrometa koji redovito šokiraju ljubimce, negativno utječu na njihovo zdravstveno stanje, a kod nekih izazivaju čak i smrtni ishod.

Ekolozi ukazuju i da ‘nuspojave’ vatrometa štete kvaliteti zraka, tla i vode, a u konačnici je tu i financijski momenat. Bez troškova za vatromet, novac bi se usmjerio za potrebe njegovih najvećih ‘žrtava’, životinja, divljih i pripitomljenih.

30. travanj 2024 01:36