StoryEditorOCM
DubrovnikBit će stiskanja u najduljoj noći

Nužda ne pita, ali gdje je obaviti: Dubrovnik očekuje 30 tisuća posjetitelja, premalo javnih zahoda, a gdje su kemijski?

Piše Kristina Filičić
30. prosinca 2023. - 19:41

U Novu će Dubrovčane i goste uvesti regionalna zvijezda Zdravko Čolić, predviđa se da će za tu priliku u Dubrovniku biti oko 30 tisuća ljudi. Brojke obećavaju gužvu, svi otvoreni objekti mogu očekivati dobar promet, jer, sumnje nema, dobro će se jesti, ali i piti. I tu dolazimo do onoga što nas zanima – gdje će masa ljudi, a brojit će se u tisućama, koja će doslovno prekriti Stradun tijekom novogodišnje noći, obavljati osnovnu fiziološku potrebu onu za vršenjem nužde? Činjenica je, većina onih koji se zapute do Grada boravit će na otvorenom, manje će ih biti u objektima, gdje sanitarni čvorovi postoje pa za te sretnike ‘neće biti zime‘.

Što se tiče javnih zahoda, tri su u blizini: na Pilama, Pločama i u Portu. Logično, bit će otvoreni cijelo vrijeme a djelatnici Čistoće koji će brinuti da sve bude uredno i čisto radit će u novogodišnjoj noći do ponoći.

- U zimskom periodu smanjimo radno vrijeme našim djelatnicima do 21 sat, ali za taj dan će djelatnici biti do ponoći na raspolaganju, držati sve čisto i uredno. Budući da su javni, WC-i su otvoreni stalno za sve naše posjetitelje, kao i inače. A cijena, ista kao i cijelu godinu, jedan euro. Može se platiti kovanicama ali treba imati točno jedan euro ili karticom – pojašnjava direktorica Čistoće Mihaela Mikulandra.

image

Mihaela Mikulandra, direktorica Čistoće

Tonći Plazibat/cropix/

Na pitanje zašto se za doček nije razmišljalo o postavljanju mobilnih kemijskih zahoda, odgovara kako to nije u njihovoj ingerenciji:

- Mi što imamo to su čvrsti objekti, kako oni u Gružu i Lapadu tako i ova tri na Pilama, Pločama i u Portu – kaže Mikulandra.

Zato smo pitanje o kemijskim zahodima uputili gradskoj upravi. Zanimalo nas je jesu li osmislili način na koji će tisućama posjetitelja na Stradunu, osigurati neometano korištenje zahoda jer, realno, tri postojeća javna WC-a o kojima brine Čistoća, neće biti dovoljna? Pitali smo ih i hoće li na nekoliko mjesta postaviti kemijske ili mobilne zahode.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

- U novogodišnjoj noći društvo Čistoća Dubrovnik produžilo je radno vrijeme djelatnicama zaposlenim na radnom mjestu čistačice javnog WC-a s 21:00 na 00:00, a sve kako bi se održavala čistoća jedinica. Javni zahodi na Pilama, Pločama i na Peskariji otvoreni su kao i inače 24 sata dnevno, naplaćuju se 1 EUR na automatskoj rampi, a plaćanje je moguće kovanicama i karticama – odgovorili su iz gradske uprave na pitanje koje nismo postavili.

A pitali smo i, kad već nije za ovog zimskog festivala, hoće li se za idući promisliti o postavljanju prijenosnih WC-a koji bi bili dostupni tijekom svih 40-ak festivalskih dana na određenim lokacijama jer adventske kućice nemaju sanitarne čvorove. Za odgovor iz gradske uprave se vratite par redaka unatrag. 

image
Božo Radić/Cropix

O nedostatku javnog WC-a u povijesnoj jezgri godinama se raspravlja u medijskom prostoru, pogotovo u vrijeme turističke sezone kad nam pristižu gosti. Ali goste radosno očekujemo i tijekom Adventa, pogotovo za predstojeći doček. Umijeće će biti s prepunog Straduna doći do prvog javnog zahoda, jer to će u gužvi kakva se očekuje izgledati poput onoga - žuriš a stojiš na mjestu. Ako ti to i pođe za rukom pitanje je koliki će te red dočekati pred zahodom. Navikli smo tijekom sezona da nam se posjetitelji, naravno ne svi, ‘isprazne‘ u skrovitim dijelovima gradskih ulica, nekada čak i nisu skrovita jer sila ne pita. Nekako miriše da će tako biti i u novogodišnjoj noći...

Ne može se zamjeriti ugostiteljskim objektima koji na vrata svojih sanitarnih čvorova postavljaju natpis ‘For guests only‘, jer tko bi pametan pustio more naroda koji će se u objektu zadržati koliko im potraje obavljanje nužde.

I kad je pred nama večer u kojoj na Stradunu neće biti mjesta ni za čačkalicu, a nužda je prirodna ljudska potreba, zašto ne posegnuti za mogućim brzim rješenjem. Posta za kemijske zahode unutar zidina ima. A što je zahoda više, manja je vjerojatnost da ćemo s prvim danom 2024. imati zapišan Grad. 

Kad završi, njima počinje

Djelatnici Čistoće kao i svaku novogodišnju noć, tako i ovu, imat će pune ruke posla nakon završetka novogodišnjeg slavlja na Stradunu.

- Imali smo radni sastanak, negdje oko tri sata iza ponoći u novogodišnjoj noći naši djelatnici kreću s čišćenjem jer na Novu u podne je novogodišnji koncert na Stradunu i do tada sve treba biti čisto. Bit će više od dvadeset djelatnika, ne računajući vozače perilica, čistilica. Angažirali smo ove godine da nam ranije krene kamion prilagođen ulasku u povijesnu jezgru jer sigurno će morati odraditi više tura. Problem je i pranja jer bude masti pa je to teško očistiti. Iza dočeka nas čeka ogroman posao, očekujemo velike količine otpada – kaže direktorica Čistoće Mihaela Mikulandra.

26. travanj 2024 17:59