StoryEditorOCM
DubrovnikEKOLOGIJA JE TAMO GDJE SU EURI

U Dubrovniku ‘cvjeta‘ proizvodnja smeća, to što nalaze radnici Čistoće sramotno je, a nekad i šokantno!

Piše Silvia Rudinović
15. travnja 2024. - 07:32

Dubrovnik je sa susjednim općinama lani premašio dosadašnje godišnje količine odbačenog smeća. Na odlagalište Grabovica 2023. bačeno je 29.137,172 tona otpada! Pored spremnika za odvojeno prikupljanje i pogona u Župi dubrovačkoj u kojem se razvrstava otpad, na Grabovicu je završilo i šest tona plastike, a slike kontejnera svjedoče koliko nam je ekološka svijest još uvijek na poražavajuće niskoj razini.

image

Mihaela Mikulandra, direktorica Čistoće

Tonci Plazibat/Cropix

- Želimo ukazati na činjenicu kako cijenu nesavjesnog ponašanja pojedinaca prilikom odlaganja otpada plaćamo svi. Gotovo svakodnevno i na velikom broju javnih odlagališta, u žutim spremnicima predviđenim za plastiku, naši djelatnici nalaze odložen glomazni i miješani komunalni otpad. Na taj način ova vrijedna sirovina gubi na vrijednosti jer se tako pomiješana s ostalim komunalnim otpadom ne može odvojiti i reciklirati. Kad je u pitanju glomazni otpad, veliki broj naših sugrađana još uvijek odlaže isti pored spremnika na odlagalištima ili u same spremnike na odlagalištima otpada, na mjestima koja nisu za to predviđena. Korisnici naših usluga glomazni otpad bez naknade mogu predati u naša reciklažna dvorišta – kaže Mihaela Mikulandra, direktorica Čistoće.

image

‘Sirovina gubi na vrijednosti pomiješana s ostalim komunalnim otpadom‘

Čistoća Dubrovnik

Radnici ovog gradskog društva redovito skupljaju otpad iz spremnika na 249 lokacija u Dubrovniku, na užem gradskom području to rade svakodnevno. Umjesto smanjenja, Dubrovnik proizvodi sve više smeća. Radi usporedbe, referentne pretpandemijske turističke 2019. godine, na Grabovicu je završilo pet tona smeća manje nego lani.

Vječna Grabovica

Trećina građana odvaja otpad u svom kućanstvu i odnosi ih u za to predviđene spremnike, pokazala je anketa gradskog društva Čistoća među građanima. Ista anketa, pokazala je da kod većine građana najveći postotak odvojenog otpada čine plastika i plastična ambalaža te da vrlo mali broj njih odvaja otpadno ulje nakon kuhanja i odnosi ga u reciklažno dvorište. Velika većina još uvijek misli kako glomazni otpad mogu ostaviti na odlagalištima pored spremnika, a oni koji uopće ne odvajaju otpad kao razlog navode uvjerenje da ionako sve ide na istu hrpu. Zanimljivo je kako za razlog odvajanja otpada većina građana navodi brigu za okoliš. I pored kampanja, edukacije djece i odluka o ograničavanju plastike u gradskim službama, ustanovama i manifestacijama poput Dubrovačke trpeze, put do smanjenja njezine upotrebe učinkovitiji je ako je posrijedi novac. Da prije pet godina nije uvedena obvezna naplata plastičnih vrećica u trgovinama, a prije 19 godina naknada za povratnu ambalažu, stanje bi bilo daleko gore.

image

Odlagalište otpada Grabovica

Grad Dubrovnik

Andro Vlahušić za svog je gradonačelničkog mandata, na dramatičnoj konferenciji za novinare, najavio zatvaranje Grabovice u proljeće 2017. zbog popunjenih kapaciteta i radi zaštite vodocrpilišta Ombla. O sanaciji i zatvaranju tog odlagališta govori se od 1996., a tamo i danas ide smeće iz Dubrovnika, Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i s Mljeta. Dosad je na Grabovicu bačeno preko 580 tisuća tona. Prema podacima iz izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom u 2023., predviđenim načinom povećanja kapaciteta odlagališta otpad bi se mogao odlagati do jeseni 2025. godine, uz uvjet da na Grabovici čitavo vrijeme rade kompaktor i buldožer.

image

U papir se ubacuju ostaci životinjskih kostiju

Čistoća Dubrovnik

“Sukladno postojećim zakonskim propisima, na Grabovici se provode odgovarajuće analize voda, odnosno određuju pokazatelji mogućeg utjecaja odlagališta. Planiran je sustav otplinjavanja koji će se postaviti u drugoj fazi sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica, odnosno prilikom zatvaranja odlagališta”, stoji u izvješću.

Da se količina otpada lani povećala, za Čistoću je bilo očekivano s obzirom da turistički sektor, kako navode, poprilično intenzivno generira količine miješanog komunalnog otpada u odnosu na ostale. Navode, međutim, kako hotelski i ugostiteljski objekti sve više razdvajaju otpad pa je količina metalne ambalaže lani bila čak za 230 posto veća, a staklene za 275 posto. Zanimljiv je podatak kako su lani prikupili 838,981 tona biorazgradivog otpada iz kuhinja i kantina hotelskih kuća! Taj je otpad predanih ovlaštenom oporabitelju.

Nove cijene?

U 2024. godini se planira uvesti otpadomjere na odlagališta u Novoj Mokošici, a implementacija cjelokupnog novog sustava u gradu očekuje se u iduće dvije godine.

image

‘Sirovina gubi na vrijednosti pomiješana s ostalim komunalnim otpadom‘

Čistoća Dubrovnik

- Grad Dubrovnik je nabavio 23 podzemna spremnika velikog kapaciteta za potrebe odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Nakon što se provede postupak javne nabave, izabere izvođač i ugrade podzemni spremnici, pokrenut ćemo postupak postavljanja otpadomjera. U planu nam je najprije krenuti s postavljanjem otpadomjera u Novoj Mokošici, jer je to naselje koje ima podzemne spremnike, na svim odlagalištima ima spremnike za razvrstavanje otpada i u njemu se nalazi reciklažno dvorište – najavljuje Mikulandra.

Stanovnici Knežice, dijela Komolca, Bosanke, Malog Zatona i Štikovice već su dobili spremnike i odvajaju svoj otpad na kućnome pragu.

- Za veća naselja, zgrade i povijesnu jezgru, odnosno dijelove u koje je nemoguće podijeliti spremnike, rješenje su uređena javna odlagališta s otpadomjerima i svim spremnicima za odvojeni otpad. Za uvesti novi cjenik potrebno je uspostaviti gospodarenje otpada na način da se svakom korisniku može obračunati odlaganje otpada po stvarnoj količini, tako da nismo u mogućnosti ni izmijeniti postojeći cjenik javne usluge sve dok se ne steknu uvjeti za odvojeno prikupljanje otpada za sve naše korisnike, odnosno dok se ne implementira cjelokupni sustav – odgovorila je Mikulandra na pitanje, očekuje li nas ove godine poskupljenje usluga Čistoće.

16. travanj 2024 10:23