StoryEditorOCM
DubrovnikNakon imenovanja

Nikolina Farčić, članica uprave TUP-a i UTD Raguse: TUP ima strašan potencijal, a ‘Gruž 2030.‘ je dugoročan projekt i ima sve predispozicije za uspjeh

Piše Lorita Vierda
24. veljače 2023. - 18:57

Dugogodišnji rad u privatnom sektoru ali i čelna pozicija u Cehu ugostitelja te Obrtničkoj komori, uz udrugu poslovnih žena Krug, učinili su Nikolinu Farčić ‘idealnim mostom između privatnog i javnog sektora‘, kako su objavili iz Grada Dubrovnika, imenujući je članicom uprave društava TUP d.d. i UTD Ragusa d.d. sredinom veljače. Povijesni i gospodarski značaj tvornice u srcu Gruža, goleme, atraktivne nekretnine, nadaju se Dubrovčani, neće biti poticaj za još jedan nekretninski biznis zakamufliran kroz društveni sadržaj. 

image

.

Boris Rabušić/

Gruž kao ‘novo-staro‘ gradsko središte, tu gotovo zaboravljenu činjenicu najprije je podiglo društvo mladih ljudi, otvorilo društveni centar, klub, TUP-ovo dvorište za radionice, druženja, događanja, sajmove, promociju lokalnih obrtnika, poljoprivrednika, umjetnika, otvaranjem jednog od najboljih mladih muzeja u Europi i s lakoćom su počeli ponovo privlačiti novi svijet u jedan nekad sjajan i moćan, danas zaboravljeni svijet iz kojeg je niknuo i TUP. Ladanjski i industrijski Gruž oduvijek su bili savršeni spoj, a kupnjom TUP-a kroz UTD Ragusu, Grad je napravio i prvi štit od čiste komercijalizacije kojoj svjedočimo svakodnevno.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Imenovanjem u uprave društava Farčić je preuzela zahtjevan zadatak, a uskoro slijedi, najavili su iz Grada, i spajanje tih dvaju društava.

Imenovani ste novom članicom uprave TUP.d.d i UTD Ragusa d.d., najavljeno je i skoro spajanje dvaju društava i samostalno vraćanje kredita za kupovinu TUP -a. Hoće li se spajanje dogoditi u idućih nekoliko mjeseci?

-Završetkom prve faze koju je odradila gđa Marija Šimunović nastavila sam nakon imenovanja raditi u drugoj fazi u kojoj slijedi niz obaveza preuzetih u smislu uvjeta kupoprodajnog ugovora, naime slijedi ažuriranje dokumenata te niz pravnih koraka, odnosno priprema dokumentacije za statusnu promjenu pripajanja. Važno je naglasiti da sama promjena u upravama društva TUP d.d. i UTD RAGUSA d.d. neće ni na koji način utjecati na dinamku statusne promjene pripajanja koja je u tijeku i provodi se sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. Postoji protokol i formalno pravni okvir kojeg se u svakom koraku moramo držati sto implicira i vrijeme. Nadamo se da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci imati  konkretnije datume."

image

.

Bozo Radic/Cropix

Gradonačelnik je najavio projekte u TUP-u, jedan od njih je Europski Bauhaus. O čemu se radi?

-U sklopu EU inicijative „Novi europski Bauhaus“ Grad Dubrovnik je u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om prijavio projekt revitalizacije TUP-a te je isti od strane Europske komisije odabran kao jedan od 20 najboljih projekata u Europi. Putem projekta „Revitalizacija TUP-a“ Gradu se osiguravaju tehnički i ljudski kapaciteti kako bi se formirao održivi model „novog gradskog kulturno – društvenog inkubatora“. Novo dvorište TUP-a postat će mjesto zajedničkog interesa koje promiče kreativne ideje, suživot lokalne zajednice i turista. Sam projekt ima potencijal rješavanja prostorno-društvene segregacije između turista i lokalne zajednice, uvodeći programe od zajedničkog interesa, izvan povijesne jezgre. Dugoročno, koncept transformacije tvornice promišljen je u skladu s gradskim projektom „Gruž 2030.“, kojim bi prostor koji je danas zagušen prometom postao novi gradski centar, tj. prostrana gradska riva, čime bi se omogućila adekvatna prezentacija povijesnih slojeva Gruža, uključujući idiličan ladanjski ambijent, ali i industrijsku baštinu. Inicijativa „Novi europski Bauhaus“ pokrenuta je 2021. kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih, održivijih i uključivijih načina suživota.

image

.

Bozo Radic/Cropix

Postoje li još neki projekti, ideje, načini ‘okupiranja‘ visokovrijedne nekretnine u Gružu kojoj je, kako je već najavljeno, prioritet društveni sektor. Postoje li konkretnije ideje i rokovi u kojima se planiraju pokrenuti ili ostvariti?

-Strateškom odlukom ove gradske uprave o kupnji društva TUP d.d. spriječila se potpuna komercijalizacija prostora i stvorena je prilika da TUP postane novo Urbano središte. Naći će se tu prostor za Knjižnice te još neke druge gradske tvrtke. Potrebna nam je analiza stanja, infrastrukture, načina regeneracije prostora  te potrebnih resursa. NEB je princip, to ne znači da smo riješili problem financiranja obnove i sadržaja, ali ako radimo po principima NEB-a imamo sigurno više mogućnosti financiranja. Na primjer već kod financiranja energetske učinkovitosti imamo predviđen Model za projekte Povezane s NEB-om. Dubrovnik će sudjelovati na forumu gradova koji imaju projekte NEB-a. Očekujemo da ćemo kroz projekte u novoj financijskoj perspektivi razvoja lokalne i regionalne samouprave naći projekte i izvore financiranja u smislu energetske učinkovitosti, uporabe održivih materijala kako bi projekt revitalizacije ovog velikog i vrijednog prostora počivao na principima održivog, zelenog, uključivog i digitalnog.  Pokrenuli smo, u smislu tekućeg investicijskog održavanja, obnovu sanitarnih čvorova i promjenu oštećene hidrolizolacije na dijelu krovišta, počistili okoliš u Knežici. Radit ćemo na tome da zajedno s našim zakupcima ove prostore uredimo i održavamo u skladu sa standardima za sto ćemo uvijek pokušati, osim svojih sredstava financiranja, uključiti i one iz EU fondova, staviti u funkciju i u najam dodatne prostore te ovo društvo učiniti financijskim održivim društvom koje servisira svoje obveze. 

image

.

Bozo Radic/Cropix
04. svibanj 2024 11:26